ΤΟΠΙΚΑ

Να διασωθούν ιστορικά κτίρια του Βόλου, ζητά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

να-διασωθούν-ιστορικά-κτίρια-του-βόλο-48638

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, για το ζήτημα της διάσωσης των ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται εντός των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα ιστορικά κτίρια να διασωθούν από την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου εξέδωσε προκήρυξη σύμφωνα με την οποία πρόκειται να προβεί σε δημόσιο ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ενοικίαση 16 ακινήτων που βρίσκονται στον Βόλο, την Αθήνα, τα Καλά Νερά και την Αγχίαλο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο μισθωτής δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει με κανέναν τρόπο τα υπάρχοντα κτίρια, ούτε να προχωρήσει σε καθ’ οιονδήποτε τρόπο επισκευή τους, καθώς οι όροι του διαγωνισμού ορίζουν σαφώς ότι ο πλειοδότης – μισθωτής θα αναλάβει την υποχρέωση της κατεδάφισης των κτιρίων που υπάρχουν εντός των οικοπέδων, αφού λάβει τις προβλεπόμενες νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι ζήτημα δημιουργείται για περιπτώσεις κτιρίων που υπάρχουν μέχρι σήμερα οικόπεδα και έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία αποτελώντας μνημεία σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη. Μία τέτοια περίπτωση είναι τα οικόπεδα στη συμβολή των οδών Ιάσονος, Κ. Καρτάλη και Αργοναυτών, στο κέντρο του Βόλου, όπου στεγαζόταν κάποτε το ξενοδοχείο «της Γαλλίας» (Hotel de France) και η ιστορική καφετέρια «Συνάντηση».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, στο παρελθόν έχουν κατατεθεί προτάσεις προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου για την αποκατάσταση των εν λόγω ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας κτιρίων. «Μία τέτοια πρόταση ήταν αυτή στην οποία είχε καταφύγει το 2013 η τότε δημοτική αρχή σχετικά με την αξιοποίηση της πρακτικής επικάλυψης της επιφάνειας των τοίχων των κτιρίων, η οποία έχει εφαρμοστεί και σε άλλα κτίρια ιστορικής σημασίας για την πόλη, έχει σχετικά χαμηλό κόστος και συμβάλλει στη διατήρηση της αισθητικής των κτιρίων μέχρι την ολική ανακαίνιση και αποκατάστασή τους», αναφέρει.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς διοίκησης Αχιλλοπουλείου και των αρμόδιων τοπικών αρχών τα ιστορικά κτίρια της πόλης να διασωθούν ως Μνημεία από την κατεδάφιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών, ώστε η όποια εκμετάλλευση των οικοπέδων του Νοσοκομείου να είναι συμβατή με τη φύση των ιστορικών κτιρίων που περιλαμβάνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου