ΤΟΠΙΚΑ

Θερμικό «σοκ» στην ελαιοπαραγωγή

θερμικό-σοκ-στην-ελαιοπαραγωγή-486174

Σε απόγνωση εκατοντάδες καλλιεργητές στην περιοχή του Πηλίου λόγω του καύσωνα

Τεράστια προβλήματα προκαλεί στον παραγωγικό κλάδο ο καύσωνας διαρκείας, με εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή του Πηλίου, να βρίσκονται σε απόγνωση. Πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ποτιστικές καλλιέργειες, ενώ εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενο θερμικό «σοκ» στα δέντρα.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Γιάννης Διανελλάκης υπογράμμισε ότι «ο καύσωνας επηρεάζει αρνητικά όλες τις παραγωγές. Παράλληλα, θα επηρεάσει και την πολύ μειωμένη ελαιοπαραγωγή. Σε περιοχές όπως το νότιο Πήλιο που είναι ξερικές οι παραγωγές, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει ο ίδιος, μέρα με τη μέρα ο καρπός συρρικνώνεται και αν συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι υψηλές θερμοκρασίες, είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστραφεί η παραγωγή σε περιοχές όπου υπάρχουν ξερικές ελιές.

«Υποφέρουν τα δέντρα και αν δεν σημειωθούν πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες και βροχοπτώσεις, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή σε αυτή την μικρή παραγωγή που υπάρχει. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος στα ίδια τα δέντρα, να μην καρπίσουν τα επόμενα δύο χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Διανελλάκης.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα δέντρα λόγω της έλλειψης υγρασίας στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία των ελαιοπαραγωγών για το μέλλον. «Με όλα αυτά τα προβλήματα, πώς να κατορθώσει να ανταποκριθεί ο ελαιοπαραγωγός στις υποχρεώσεις του» διερωτάται ο κ. Διανελλάκης, για να προσθέσει ότι «δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση από την πολιτεία για τις ζημιές που έχουμε υποστεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Το σύνολο της ελαιοπαραγωγής του νοτίου Πηλίου και μεγάλο ποσοστό στον κεντρικό τομέα υπάγονται στην κατηγορία της ξερικής, με εκατοντάδες παραγωγούς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη μέρα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου