ΤΟΠΙΚΑ

Καταιγίδες μετά τον καύσωνα ~ Ραγδαία αλλαγή των κλιματικών συνθηκών

καταιγίδες-μετά-τον-καύσωνα-ραγδαία-α-486099

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με οδηγίες στους πολίτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι διαδέχονται τον πρωτοφανή καύσωνα διαρκείας, που υποχωρεί σήμερα στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας. Μεταβολή των καιρικών συνθηκών αναμένεται σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να απευθύνει οδηγίες και συστάσεις στους πολίτες.

Λήξη του καύσωνα από σήμερα, με την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο στα πελάγη και τα νησιά, όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Οδηγίες στους πολίτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συστάσεις στους πολίτες για την προφύλαξη από καταιγίδες – βροχές:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Για την προστασία από θυελλώδεις ανέμους συστήνεται στους πολίτες: *Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
  • Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Για προστασία από τον καύσωνα συστήνεται στους πολίτες:

  • Να αποφύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμείνουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Να αποφύγουν την βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο, μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά, ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να μεριμνούν για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα σε βρέφη και παιδιά και σε ηλικιωμένους, ενώ παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία.

Διαρκής ετοιμότητα

Παράλληλα συστήνεται στους πολίτεςνα ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλέφωνο 100 – Πυροσβεστική τηλέφωνο 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166).

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καθώς και των Δήμων καλούνται, τέλος, να είναι σε επιφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και να μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464, 24213-52459.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου