ΤΟΠΙΚΑ

Στα χέρια τους την προστασία των νερών

στα-χέρια-τους-την-προστασία-των-νερών-485627

 

Την έντονη ανησυχία τους για τη διαχείριση και προστασία των νερών εκφράζουν κάτοικοι των χωριών του Πηλίου που εντάσσονται στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Βόλου, καθώς η ένταξη των περιοχών αυτών από τη Μακρινίτσα ως τον Άγ. Βλάσση, σχετίζεται αναμφίβολα με τις πηγές νερού της περιοχής και το ειδικό ενδιαφέρον για αυτές, που από χρόνια επιδεικνύουν οι Δημοτικές Αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι κάτοικοι την ανησυχία τους αυτή την εξέφρασαν πρόσφατα με την ανάγκη της δημιουργίας μιας κίνησης κατοίκων των χωριών του Πηλίου για την προστασία του νερού, με άτυπη, ευέλικτη και ανοικτή σε όλους λειτουργία.

Ουσιαστικά οι κάτοικοι που μετέχουν στην Κίνηση θα φροντίζουν για την ενημέρωση των κατοίκων στα ζητήματα που αφορούν το νερό και σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα της καθημερινής ζωής στο χωριό, με συζητήσεις και παρουσιάσεις στις οποίες θα ζητηθεί και η συνδρομή από ειδικούς επιστήμονες αλλά και για την από κοντά παρακολούθηση όλων των σχεδιασμών της ΔΕΥΑΜΒ και των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Βόλου που αφορούν στο νερό.

Παράλληλα θα προσπαθούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό και την καταγραφή σε κάθε χωριό των πηγών και των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης με γνώμονα τη διατήρηση του αγροτικού χαρακτήρα τους και της φύσης γενικότερα, στην συνδιαμόρφωση με κατοίκους της πόλης προτάσεων που θα εξασφαλίσουν πόσιμο νερό άριστης ποιότητας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, στην οργάνωση ενός δικτύου πληροφόρησης και αλληλεγγύης ανάμεσα στα χωριά για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων και ύποπτων παρεμβάσεων και τέλος στην ενημέρωση όλων των δημοτών σε ζητήματα που σχετίζονται με την αλόγιστη κατανάλωση του νερού, με δεδομένο ότι οι υδροφόροι ορίζοντες στην περιοχή φαίνεται να υποχωρούν και οι ποσότητες του νερού θα λιγοστεύουν σταδιακά λόγω των δυσάρεστων κλιματικών αλλαγών.

«Το ότι από την 1 Ιανουαρίου το δικαίωμα στη διαχείριση των πηγών και των δικτύων ύδρευσης σε όλα τα χωριά του Πηλίου που εντάχθηκαν στον Δ.Β. θα το έχει η ΔΕΥΑΜΒ μάς ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί είναι γνωστή η αφερεγγυότητα της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ δεν είναι και μακριά τα μεγάλα προβλήματα με την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, με τις τεράστιες απώλειες του δικτύου ύδρευσης και την τιμολογιακή πολιτική», τονίζει ο κ. Γαλανόπουλος από την περιοχή των Σταγιατών.

Να αναφερθεί ότι οι πρώτες ενημερωτικές συγκεντρώσεις της Κίνησης στα χωριά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβρη από την Δράκεια, ενώ προβλέπεται συγκέντρωση και στο Βόλο σε ημερομηνία που σύντομα θα καθοριστεί.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου