ΤΟΠΙΚΑ

14 παράνομα συνεργεία στο Βόλο

14-παράνομα-συνεργεία-στο-βόλο-485071

Ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις κλείνει

Με την καταγγελία παράνομης λειτουργίας 14 συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου συνεχίζεται ο ακήρυχτος πόλεμος που έχει ανοίξει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Μαγνησίας (Σ.Ι.Σ.Α.Μ.) σε μία προσπάθεια να προστατέψει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα, οι οποίες εν μέσω κρίσης, δίνουν μάχη για να κρατηθούν.

Η Διοίκηση του Συλλόγου ζήτησε εγγράφως τους ελέγχους παραβατών δίνοντας στοιχεία στο Μηχανολογικό, αλλά και στην Αστυνομία και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να κινητοποιηθούν και να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα παρά τις εγγενείς αδυναμίες που παρουσιάζονται στους ελέγχους με τους παραβάτες να είναι σχεδόν πάντοτε απόντες, είπε ο πρόεδρος του Σ.Ι.Σ.Α.Μ. Χρήστος Ευαγγέλου.

Η οικονομική κρίση έβαλε περί τα 70-80 λουκέτα στον κλάδο, με αποτέλεσμα στη Μαγνησία οι επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την επισκευή αυτοκινήτων να αριθμούν 280 από 340 που ήταν, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν άλλοι να προσπαθούν να επιβιώσουν, να πληρώνουν νόμιμα τους φόρους, να τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, να πληρούν τη νομοθεσία περί πυροπροστασίας και να λογοδοτούν για το προσωπικό τους όταν άλλοι δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο».

Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. «Συνεργεία χωρίς άδειες στήνονται σε παράγκες, υπαίθρια οικόπεδα, πυλωτές, παλιές αποθήκες, αυλές σπιτιών από την μία άκρη του Βόλου μέχρι την άλλη, στη Νέα Ιωνία, τη Νέα Δημητριάδα, ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Δυστυχώς, ο έλεγχός τους παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς οι ελεγκτικές αρχές δεν είναι εύκολο να βρουν τους ιδιοκτήτες τους, όμως πρέπει κάτι να γίνει» είπε ο ίδιος.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει στη Διοίκηση του Σ.Ι.Σ.Α.Μ. από επαγγελματίες του κλάδου στις Σποράδες τέσσερις – πέντε στο σύνολο. Ομως, η Διοίκηση του Συλλόγου, όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγέλου είναι υποχρεωμένη να τις ιεραρχεί και να κινείται ανάλογα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη στο Μηχανολογικό πριν δύο μήνες με τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Αργύρη Κοπάνα και είπε ότι προς στιγμήν δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Να επισημανθεί ότι καταγγελίες είχαν γίνει και το 2014, 40 στο σύνολο, όμως ο Νόμος αποδεικνύεται ανεκτικός απέναντι στους παρανομούντες, παρά το γεγονός ότι τα ταμεία των συνεργείων μετρούν απώλειες σε σχέση με την προ κρίσης εποχή ύψους 70%. «Οι επιχειρήσεις λειτουργούν για λόγους πατριωτισμού των ιδιοκτητών τους. Κάνουν αιματηρές θυσίες για να συνεχίσουν» κατέληξε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου