ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν πληρώνουμε πρόστιμο…» για τους βοσκότοπους διαμηνύουν οι κτηνοτρόφοι

δεν-πληρώνουμε-πρόστιμο-για-τους-β-485033

«Μην τολμήσετε να στείλετε το λογαριασμό στους κτηνοτρόφους», απαντά η Ομοσπονδία των συλλόγων κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Ανησυχία και προβληματισμός στους κόλπους των κτηνοτρόφων για το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. για τους βοσκοτόπους. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί να πληρωθεί το ένα από τα δύο πρόστιμα ύψους 300 εκ. ευρώ (συνολικά η Ελλάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 600 εκ. ευρώ) από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Μην τολμήσετε να στείλετε το λογαριασμό στους κτηνοτρόφους» απαντά η Ομοσπονδία των συλλόγων κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους σε περίπτωση που ζητηθεί τα πρόστιμα αυτά να πληρωθούν από τους παραγωγούς αυτό θα αποτελέσει τον απόλυτο θάνατο της κτηνοτροφίας.

«Θεωρούμε -αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας- ότι η ευθύνη ανήκει 100% στους χειρισμούς της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και όλων των παραγόντων που έπαιρναν τις αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Μετά από τις αποτυχημένες πολιτικές τους, μην τολμήσουν να στείλουν το λογαριασμό στον Ελληνα κτηνοτρόφο. Αυτό αν μη τι άλλο είναι απαράδεκτο και εγκληματικό».

Οι κτηνοτρόφοι καθιστούν σαφές ότι δεν έχουν περιθώριο να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ παραπάνω και ζητούν -όπως υπογραμμίζεται- «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι πραγματικά ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση και φυσικά απαιτούμε να πληρώσουν αυτοί τα πρόστιμα από την προσωπική τους περιουσία προς παραδειγματισμό για τις τυχόν ορέξεις κάποιων τα επόμενα χρόνια που θα λαμβάνουν αποφάσεις με ελαφρά την καρδία ή με ανταλλάγματα έναντι πινακίου φακής, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να ρωτήσουν τους πραγματικούς κτηνοτρόφους».

Ανησυχία και για τη φορολογία στον αγροτικό κόσμο

Στο μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες με αρκετούς αγροτικούς συλλόγους να προσανατολίζονται σε συσκέψεις προκειμένου να καθοριστεί η στάση των παραγωγών από εδώ και πέρα κυρίως στα θέματα που αφορούν στη φορολογία.

Οπως υποστηρίζουν οι αγρότες, φορολογούνται για πρώτη φορά με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος, τους επιβάλλεται να πληρώσουν φέτος ένα επιπλέον 27,5% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται και οι επιδοτήσεις, όταν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το αφορολόγητο έως τις 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που ψηφίστηκε, δεν δίνει ουσιαστική φοροελάφρυνση και ακόμη κι αν εμφανίζουν ζημιά ή χαμηλό εισόδημα, γιατί οι παραγωγοί θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα, τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης και αντιπροτείνουν να καθορισθεί έκπτωση φόρου μέχρι 3.000 ευρώ από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.

Επίσης, ζητούν οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις), καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ, κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, να μην ισχύσει η προκαταβολή 27,5% επί του φόρου και τέλος να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου