ΤΟΠΙΚΑ

Στους δρόμους εν μέσω καύσωνα 65χρονος Ούγγρος άστεγος

στους-δρόμους-εν-μέσω-καύσωνα-65χρονος-ο-483825

Εκκληση από επαγγελματία για να βρεθεί κάποια δομή να τον βοηθήσει

Κοιμάται όρθιος σε στάση λεωφορείου, τριγυρίζει μόνος στους δρόμους και εν μέσω καύσωνα ζαλίζεται και λιποθυμά. Τσακίζει την καρδιά κατοίκων και επαγγελματιών στη Νέα Ιωνία η εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ένας 65χρονος Ούγγρος, άστεγος. Ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει κάθε όριο εξαθλίωσης και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από κάποια κοινωνική δομή, έστω προσωρινά, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Ο υπάλληλος περιπτέρου στη Νέα Ιωνία, Γιώργος Παπουτσής, που τον βλέπει καθημερινά έξω από το μαγαζί του στη στάση του λεωφορείου, στη Λεωφόρο Ειρήνης 18, λέει ότι αν δεν βοηθηθεί γρήγορα, τότε θα κινδυνεύσει με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Τον πρόλαβα ο ίδιος με τα χέρια μου τουλάχιστον δύο φορές να μην γκρεμοτσακιστεί. Εν μέσω καύσωνα αισθάνεται αδιαθεσία, χάνει τις αισθήσεις τους και λιποθυμά. Χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια», σημειώνει.

Ο 65χρονος δεν είναι άγνωστος στη Νέα Ιωνία. Αντίθετα πολύς κόσμος τον γνωρίζει και τον αγαπά. Είναι ήσυχος και καλοσυνάτος, σύμφωνα με αναφορές των κατοίκων της περιοχής, και εργατικός πολύ.

Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο βρίσκεται αυτό το διάστημα στους δρόμους και δεν έχει έναν προσωπικό χώρο, για να κάνει το μπάνιο του και να αναπαύεται. Ομως, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι τραγική.

Ο κ. Παπουτσής λέει ότι εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών περιφέρεται με τα ίδια ρούχα εδώ και πολλές μέρες και αν δεν τον βοηθούσε ο κόσμος, δίνοντάς του αναψυκτικά και τρόφιμα, δεν θα τα έβγαζε πέρα. «Βρίσκεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε αυτήν την κατάσταση και φαίνεται ότι έχει κουραστεί και έχει απελπιστεί πάρα πολύ», προσθέτει.

Ο άστεγος δεν είναι επαίτης. Δεν ζητάει χρήματα ούτε τα δέχεται, όταν του τα δίνουν. «Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, δεν ήταν έτσι ποτέ. Και όταν του δίνεις κάτι για να σιτισθεί που η ανάγκη τον οδηγεί να το πάρει, συγκινείται και δακρύζει», σημειώνει.

Ο 65χρονος μένει στη Νέα Ιωνία εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Μιλάει την ελληνική γλώσσα, ενώ εργάζεται ως πωλητής σε λαϊκές αγορές. Κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και επαγγελματίες λένε ότι μέχρι πρότινος είχε έναν χώρο για να αναπαύεται, όμως το τελευταίο διάστημα κάτι του έχει συμβεί.

«Χρειάζεται πραγματικά βοήθεια από κάποια κοινωνική δομή για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάστασή του. Η Πολιτεία να του δώσει έναν χώρο να κοιμάται για μερικές μέρες, να μπορεί να κάνει το μπάνιο του, να προστατευθεί από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες», σημειώνει ο κ. Παπουτσής.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι ενημερωμένη για το θέμα και ότι θα το ερευνήσει άμεσα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου