ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 27%

μείωση-κατανάλωσης-ενέργειας-έως-και-27-48341

Με την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών, τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου

«Η ηλεκτρική ενέργεια για φωτισμό σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2011 παράγεται από την κατανάλωση 7,2% των παγκόσμιων πρωτογενών ενεργειακών πόρων του ανεπτυγμένου κόσμου και προκαλεί την εκπομπή 430 δισεκατομμυρίων κιλών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο».

Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, ενημερώνοντας ότι «μπορούμε να έχουμε μείωση της κατανάλωσης οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας έως και 27%, μόνο από την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών».

Οπως εξηγεί, ο φωτισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας μας. «Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά αυτή την κατανάλωση με την αντικατάσταση των λαμπτήρων υψηλής κατανάλωσης με ενεργειακά αποδοτικότερους» προσθέτει.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας επισημαίνει ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης θεωρούνται ως υψηλά αναποτελεσματική πηγή φωτός επειδή το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει χάνεται ως θερμότητα στο περιβάλλον. Αντίστοιχα, για τους λαμπτήρες αλογόνου τονίζει ότι η τελευταία τους κατασκευή έχει βάση αλουμινίου και έναν ανακλαστήρα για να διπλασιάζεται η φωτεινότητα στο σημείο. Οι συμπαγείς λάμπες φθορισμού, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, ενώ οι απλοί λαμπτήρες φθορισμού απαιτούν νέα εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και έχουν μεγάλη εφαρμογή σε επαγγελματικούς χώρους. Οι λαμπτήρες – δίοδοι εκπομπής φωτός (LED), τέλος έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και διάρκεια ζωής. Προς επίρρωση η Ενωση Καταναλωτών Βόλου επικαλείται τα στοιχεία της διάρκειας ζωής των κάθε είδους λαμπτήρων, την αποδοτικότητά τους, το δείκτη απόδοσης χρωμάτων και την τοξικότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου