ΤΟΠΙΚΑ

Η περαίωση εξοντώνει τους περιπτερούχους

η-περαίωση-εξοντώνει-τους-περιπτερού-483016

Σοκ σε περιπτερούχους και άλλους πολλούς επαγγελματικούς κλάδους του Βόλου προκαλούν τα μπιλιετάκια της περαίωσης. Απίστευτα ποσά… καλούνται να πληρώσουν περιπτεράδες, και πρατηριούχοι, αφού η περαίωση υπολογίζεται με βάση το τζίρο και όχι το κέρδος(!), αλλά και ιδιοκτήτες βαφείων και συνεργείων αυτοκινήτων για την τελευταία πενταετία. Τα επίμαχα ειδοποιητήρια έφτασαν στα χέρια των επαγγελματιών τις τελευταίες πέντε μέρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ακόμη και αρκετοί που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης για τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν ειδοποίηση για περαίωση… και καλούνται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ καλείται να πληρώσει ένας Βολιώτης περιπτεράς που διατηρεί περίπτερο σε κεντρικό σημείο της πόλης, στο πλαίσιο της περαίωσης, για να κλείσει τις λογιστικές χρονιές από το 2005 και μετά.

Τα ειδοποιητήρια περαίωσης έχουν παραλάβει σε ποσοστό 80% των επαγγελματιών του Βόλου μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «πρωτοφανές χαράτσι» και αντιπαραβάλλουν τις δυσκολίες που έχουν πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεών τους, πολλώ δε μάλλον να πληρώσουν και περαίωση. Οι περιπτερούχοι είχαν αποσπάσει δέσμευση ότι θα ψηφιστεί τροπολογία με την οποία η περαίωση θα γίνει με βάση τα καθαρά κέρδη και όχι το συνολικό τζίρο και αυτό διότι τα έσοδα τους είναι ιδιαίτερα χαμηλά καθώς το κέρδος τους δεν είναι περισσότερο από 4%.

«Πολλά από τα σημειώματα που φτάνουν στους συναδέλφους περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, προκαλώντας γενικότερη σύγχυση. Τα όσα συμβαίνουν έχουν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας» επεσήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των περιπτερούχων Κων. Κόγιας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ήδη επαγγελματίες έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από την Εφορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την περαίωση. Διαφορετικά, όπως τους επισημαίνεται, θα ακολουθήσει έλεγχος των βιβλίων τους.

«Μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ κ. Μολόχας

«Κατά μέσο όρο μάς καλούν να πληρώσουμε από 5.000 έως 7.000 ευρώ, αλλά ακόμη και το 500άρικο που είναι να πληρώσουν κάποιοι ως δόση, πώς θα τα καταφέρουν, που όλοι χρωστάμε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ;» αναρωτήθηκε ο κ. Μολόχας και ξεκαθάρισε ότι οι συνάδελφοί του δεν έχουν και δεν πρόκειται να πληρώσουν σε καμία περίπτωση.

Επαγγελματίας που διατηρεί κεντρικό ουζερί στην παραλία του Βόλου παρέλαβε μόλις προχθές το χαρτί για περαίωση και ενώ ο ίδιος είχε κάνει ήδη ρύθμιση για τις οφειλές του. Σε άλλη περίπτωση εστάλησαν ειδοποιητήρια για περαίωση επιχειρήσεων που έχουν κλείσει εδώ και πέντε χρόνια και έχουν φυσικά κλείσει τα βιβλία τους.

Περαίωση όμως καλούνται να κάνουν και όσοι μισθωτοί εργάστηκαν κάποια στιγμή στη δεκαετία που πέρασε με μπλοκάκια.

Σημειώνεται ότι διευκρινίσεις σχετικά με την περαίωση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Πέμπτη, τονίζοντας ότι η υπαγωγή στην περαίωση για τον κάθε πολίτη είναι προαιρετική, ωστόσο -όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του Βόλου- σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «χαράτσι» που αποτελεί μία ακόμη αφαίμαξη για το εισόδημά τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου