ΤΟΠΙΚΑ

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μπρισίμης

εφυγε-από-τη-ζωή-ο-νίκος-μπρισίμης-482263

Αφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών σε ιδιωτική κλινική του Βόλου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, ο Νίκος Μπρισίμης, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Μαγνησίας και γνωστός κλινικάρχης της ομώνυμης οφθαλμολογικής κλινικής της πόλης.

Ο Νίκος Μπρισίμης είχε γεννηθεί το 1917 στην Πορταριά. Παντρεύτηκε τη Μαρία Χρυσοχοΐδου. Ο Νίκος Μπρισίμης είχε σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1948 ανεκηρύχθη διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1950 asistant professor του Πανεπιστημίου Παρισίων και το 1969 υφηγητής της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1950 ήταν Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής Βόλου. Ο Νίκος Μπρισίμης είχε δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συμμετείχε στην έκδοση και κυκλοφορία της αντιστασιακής εφημερίδας «Δημοκρατία» στην Αθήνα (1942- 45). Το 1964 εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα « Εμπρός» του Βόλου.

Ο Νίκος Μπρισίμης διετέλεσε επί σειράν ετών πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, ιδρυτής και Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Βόλου. Ο εκλιπών εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας το 1974 και ανέλαβε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976. Επανεξελέγη βουλευτής το 1977.

Του απονεμήθηκε το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου Α΄. Το 2000 δώρισε την ιδιόκτητη κλινική του για την επέκταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Συνεχίζοντας την κοινωνική προσφορά και δράση του δώρισε στο Δήμο Βόλου την προτομή της «τραγουδίστριας της νίκης» και ηθοποιού Σοφίας Βέμπο.

Η κηδεία του Νίκου Μπρισίμη θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί από το σπίτι του στην οδό Σπ. Σπυρίδη 2 στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Πορταριάς. Ο καφές θα δοθεί στο Ξενία Πορταριάς. Η οικογένεια του εκλιπόντος κάνει έκκληση όπως αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στα Ιδρύματα «Ορφανοτροφείο Βόλου» και Άσπρες Πεταλούδες. Από την οικογένειά του έγινε επίσης γνωστό ότι δεν δεχθεί συλλυπητήριες επισκέψεις στην οικία της μετά την ταφή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου