ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχοι Μαγνησίας: «Εχουμε υπερβεί τα όριά μας…»

συνταξιούχοι-μαγνησίας-εχουμε-υπερ-482246

Οργή και απόγνωση είναι τα συναισθήματα που μοιράζονται οι συνταξιούχοι, με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση και τις συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες περικοπές, σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης με δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις. Η φράση «δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε υπερβεί πλέον τα όριά μας», κυριαρχεί παντού, καθώς οι συνταξιούχοι προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με κοινό αίτημα την αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο σχεδιασμού από τους κυβερνώντες. Οι εκπρόσωποι δύο συλλόγων που εκπροσωπούν συνολικά περισσότερους από 6.000 συνταξιούχους της Μαγνησίας, καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις απόψεις τους και υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα ρίχτερ της οργής των 5.400 περίπου μελών του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΤΣΑ, μεταφέρει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο πρόεδρος Βλάσης Τσιμπανογιάννης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι με βάση τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις, είναι πρακτικά αδύνατη η επιβίωση με 350 ή 400 ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία πολλοί καλούνται να στηρίξουν οικονομικά τα άνεργα παιδιά τους.

«Πολλοί συνάδελφοι φτάνουν σε σημείο απόγνωσης, διότι προσπαθούν να επιβιώσουν με την πενιχρή σύνταξή τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Το πρόβλημα επιβίωσης αγγίζει πολύ μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, περίπου το 95% , διότι δεν είναι δυνατό να ζήσει μια οικογένεια με 300 ή 400 ευρώ και παράλληλα να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, εφορία και τις υπόλοιπες καθημερινές υποχρεώσεις», όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπανογιάννης.

Τα προβλήματα είναι πλέον αναρίθμητα, καθώς πέραν της δραματικής μείωσης των συντάξεων, πολλοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την κάλυψη των πάγιων καθημερινών αναγκών, που πλέον έχουν καταστεί εφιαλτικές.

«Κάνουμε συνέχεια διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις που γίνονται από την Ομοσπονδία είναι συνεχείς, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω μεγάλη συμμετοχή», όπως αναφέρει ο ίδιος.

«Οι συνταξιούχοι ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι προστίθενται διαρκώς νέα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων, οι οποίοι δούλεψαν μια ζωή και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα προβλήματα.

Φωνή διαμαρτυρίας

«Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους συνταξιούχους», επισημαίνει από την πλευρά του ο Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος των Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ ΤΑΕ της περιοχής μας. «Πληρώναμε μια ζωή τις ασφαλιστικές μας εισφορές και σήμερα βλέπουμε να έχουν γίνει αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, που δεν μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε. Η έλλειψη χρημάτων που υπάρχει στην αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι χάσαμε τις μισές και πλέον συντάξεις, πάνω από το 50%, που είναι ο καθρέφτης στην αγορά. Βλέπουμε πως τα μαγαζιά δεν δουλεύουν, γιατί δεν έχουν χρήματα οι συνταξιούχοι», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση, ο ίδιος συνταξιούχος τονίζει, εξ ονόματος των 900 περίπου μελών του συλλόγου, ότι «ξεριζώθηκε το δέντρο της κοινωνικής ασφάλισης για όλους. Πληρώσαμε σε όλο τον εργασιακό μας βίο εισφορές για να εξασφαλίσουμε στα γεράματά μας τα φάρμακα που είναι απαραίτητα. Όλοι εμείς που καταβάλλαμε στο ακέραιο τις εισφορές για την υγεία στον εργασιακό μας βίο, όσο ήμασταν νέοι παλεύαμε και σήμερα που χρειαζόμαστε φάρμακα, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόνοια».

Ο Θανάσης Κοντονίνας χαρακτηρίζει «λαιμητόμο» τον νόμο που «αυξάνει τον εργασιακό βίο, αυξάνει τις εισφορές και μειώνει τις συντάξεις. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πολλές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν, σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή των συνταξιούχων. «Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις και θα σταθμίσουμε τις περεταίρω ενέργειές μας» υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα το μέλλον, που διαγράφεται θολό και αβέβαιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου