ΤΟΠΙΚΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Ποινικοί και τρομοκράτες στην ομάδα του Διστόμου

ελ-ασ-ποινικοί-και-τρομοκράτες-στην-ομ-482138

«Oικογενειάρχες» και «ληστές» στο Βόλο, «τρομοκράτες» στην Αττική, είναι σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τα περισσότερα από τα μέλη της… μικτής ομάδας ποινικών και πρωταγωνιστών της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως διαπιστώνεται από τις εξελισσόμενες έρευνες στα δύο σπίτια του Βόλου και σε ένα ακόμη “οικογενειακό” στο Ν. Κόσμο.

«Είναι ορμητήρια ληστειών, “οικογενειακά” σπίτια και οικήματα ασφαλείας. Αναζητούμε και άλλα τέτοιου τύπου, που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε πρόσωπα, πιθανόν όμως και σε γιάφκες πολλών τρομοκρατικών επωνυμιών (Επαναστατικός Αγώνας, Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, Ο.Π.Λ.Α., Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις και πρόσφατα Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη)», δηλώνουν με νόημα οι ίδιοι αξιωματικοί.

Πρέπει να σημειωθεί όμως πως σε βάρος των Σπύρου Χριστοδούλου και Γρηγόρη Τσιρώνη, ο Εισαγγελέας έχει ασκήσειποινικές διώξεις για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, ληστείες κατά συρροή και ούτε καν αυτή της εγκληματικής οργάνωσης. Ενδέχεται μάλιστα, αν δεν προκύψουν άλλα στοιχεία από την εξέλιξη των αστυνομικών ερευνών, ο Γρηγόρης Τσιρώνης να εκτίσει ποινή για τις ληστείες που διέπραξε με τους «Ληστές με τα μαύρα» και πολύ μικρότερη.

Γι’ αυτό και ο πρωταρχικός στόχος των αρμόδιων διωκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός στοιχείων που θα τεκμηριώνουν τον συνδυασμό της ποινικής με την τρομοκρατική δράση τους.

Η επιτυχία της σύλληψης των Χριστοδούλου και Τσιρώνη είναι μεγάλη αφού «αποσύρθηκαν έστω και προσωρινά δύο άτομα που εμπλέκονται σε σωρεία ένοπλων ληστειών και είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα ή τουλάχιστον συνεργασία σε αυτό το πεδίο» υποστηρίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που παραδέχονται πως πρέπει να υπάρξει συνέχεια με τη σύλληψη των άλλων επικίνδυνων συνεργών τους και εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανά «εκδικητικά αντίποινα».

Η Ο.Λ.Α. από την Ο.Π.Λ.Α.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως ο Γρηγόρης Τσιρώνης μαζί με τον Μάριο Σεϊσίδη, από το 2006 μετά την αιματηρή συμπλοκή στην οδό Σόλωνος, ως καταζητούμενοι πλέον, λειτούργησαν για 3-4 χρόνια «αυτόνομα» προβαίνοντας σε ληστείες με το… χρονόμετρο, σε περιοχές των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής. Ήταν ύποπτοι μαζί με τον Σίμο Σεϊσίδη, ασύλληπτο μέχρι το 2010, για την επίθεση με 100 σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ, εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Παρασκευής, στις 27 Οκτωβρίου 2009, με πέντε τραυματίες αστυνομικούς. Επίθεση λίγες ώρες μετά την επικήρυξή τους με 600.000 ευρώ από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Την επίθεση είχε αναλάβει η Ο.Π.Λ.Α. (Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας).

Από εκεί και έπειτα φαίνεται να ξεκινούν οι «συναναστροφές» τους με σκληρούς ποινικούς που αποτέλεσαν τους «ληστές του Διστόμου» και στη συνέχεια με τον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος μαζί τους πέρα από ληστείες φαίνεται να συγκρότησε το… παρακλάδι του Επαναστατικού Αγώνα, την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και άλλες επωνυμίες με «μοναδικές» εμφανίσεις. Σημαντικό ρόλο όμως σε αυτές τις επαφές ανάμεσα σε ποινικούς και πρωταγωνιστές της τρομοκρατίας, και κυρίως μεταξύ Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκο Μαζιώτη είχε γνωστός αντιεξουσιαστής των Εξαρχείων.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως ο Νίκος Μαζιώτης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις με τους Χριστοδούλου και Δραβίλα, που είχαν πολλά «πάθη και κουσούρια», σε αντίθεση με τους Γιώργο Πετρακάκο, Γρηγόρη Τσιρώνη, Μάριο Σεϊσίδη και Παναγιώτη Ασπιώτη.

Στο Βελεστίνο… απαρτία

Η ληστεία της… Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α.), την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2013, στο Βελεστίνο Βόλου, επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, μετά τον εντοπισμό του σπιτιού στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, τη «μικτή» σύλληψη των Σπύρου Χριστοδούλου και Γρηγόρη Τσιρώνη και τον θάνατο του Σπύρου Δραβίλα, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. «Ληστές» και «τρομοκράτες» ήταν σχεδόν σε πλήρη… απαρτία στις 14 Αυγούστου 2013.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως ο Νίκος Μαζιώτης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις με τους Χριστοδούλου και Δραβίλα που είχαν πολλά «πάθη και κουσούρια»

Μερικές μέρες μετά, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., γνώριζαν ότι σε αυτή πήραν σίγουρα μέρος οι Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος και Γρηγόρης Τσιρώνης. Μαζί τους φαίνεται να ήταν ο Μάριος Σεϊσίδης και ο Παναγιώτης Ασπιώτης, ο οποίος σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα είχε εξαφανιστεί, όταν εντοπίστηκε το νοικιασμένο αυτοκίνητο-οπλοστάσιο σε πάρκινγκ της Νεάπολης Εξαρχείων. Κάπου… κοντά βρισκόταν ο Σπύρος Δραβίλας, που κάλυπτε τα νώτα του «επιχειρησιακού πυρήνα».

Από τότε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσαν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή και στην κεντρική Ελλάδα, υπήρχαν οικήματα -σπίτια ασφαλείας και ορμητήρια- στα οποία κρυβόταν ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και οι άλλοι καταζητούμενοι, σκορπισμένοι, με προσυννενοημένες επαφές. Υπήρχαν αναφορές ακόμη και για συναντήσεις τους με τον διαβόητο Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος προσέφερε την «υψηλή συνεργασία» του σε διάφορους τομείς.

Το «συναπάντημα» μεγάλων ποινικών ονομάτων και πρωταγωνιστών της τρομοκρατίας προσδιορίζεται χρονικά πριν την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, το καλοκαίρι του 2008, στην οποία εκτός από τον Βασίλη Παλαιοκώστα, συμμετείχαν δύο άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Από εκεί και έπειτα με τη «συμβολή» ενός γνωστού αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων, έρχεται και η… βοήθεια του Παλαιοκώστα προς τον Μαζιώτη, ως αντικαταβολή των εξυπηρετήσεων που παρείχε ο αντιεξουσιαστής στον διαβόητο κακοποιό.

Στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο, λίγα λεπτά μετά τις 13:00, μπαίνει στην τράπεζα ο Γιώργος Πετρακάκος, με σκούρο κοντομάνικο, βερμούδα, περούκα και τα λευκά γυαλιά, που φορούσε και στη ληστεία των Μεθάνων, 20 ημέρες νωρίτερα. Φαίνεται να ακολουθεί αμέσως μετά ο Σπύρος Χριστοδούλου με το καρό πουκάμισο και την περούκα και στη συνέχεια ο Γρηγόρης Τσιρώνης που φορά καπέλο τζόκει και έχει σακίδιο πλάτης, ενώ τελευταίος μπαίνει ο Μάριος Σεϊσίδης, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Τέσσερις μπαίνουν στην τράπεζα, οι υπόλοιποι αποτελούν την ομάδα υποστήριξης. Μετά από περίπου 15 λεπτά φεύγουν με 317.420 ευρώ. Επιβιβάζονται όλοι μαζί σε κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε ολοσχερώς καμένο στη θέση «Άγιος Μηνάς» Δ.Δ. του χωριού Χλόης Βελεστίνου.

Οι… μαύροι Διστομίτες

Η δράση των μετέπειτα «Ληστών του Διστόμου», ξεκινά μεμονωμένα και σταδιακά εξελίσεται με συνεργασίες και προσθήκες, από τις 17 Απριλίου 2008 στον Χολαργό όταν ο Γιώργος Πετρακάκος και ένας συνεργός του σκοτώνουν σε ληστεία τράπεζας 39χρονο αστυνομικό που εκτός υπηρεσίας δούλευε παράνομα σε εταιρεία ασφαλείας.

Από εκεί και έπειτα συνεχίζουν τη δράση τους στην Πελοπόννησο, επανέρχονται στην Αττική, συνεχίζουν στην Πελοπόννησο, επανέρχονται στην Ανατολική Αττική και μετά τη ληστεία του Διστόμου φεύγουν από το ορμητήριο της Νέας Μάκρης και κατευθύνονται στο Βόλο, όπου βρίσκονται τα «οικογενειακά λημέρια» του Γρηγόρη Τσιρώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι αστυνομικοί «βλέπουν» Χριστοδούλου και Πετρακάκο σε ληστεία τράπεζας στις Σέρρες στις 31 Μαρτίου 2010 και ακολουθούν αυτές στο Πορτοχέλι στις 23 Ιουλίου 2010 και στο Διακοφτό Κορινθίας στις 13 Αυγούστου 2010.

Η «μετεγγραφή» του Γρηγόρη Τσιρώνη και του Μάριου Σεϊσίδη από τους «ληστές με τα μαύρα» σε αυτούς του Διστόμου, γίνεται ορατή στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στις 20 Απριλίου 2011, όταν ο 1ος εντοπίζεται με ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά ηλίου να συμμετέχει με τους «διστομίτες» στη ληστεία τράπεζας στα Λουτρά Αιδηψού, με λεία περίπου 500.000 ευρώ, από την οποία φαίνεται να διαφεύγουν με φουσκωτό σκάφος δια θαλάσσης. «Ληστές με τα μαύρα» και «Διστομίτες» με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διαπράττουν ακόμη 18 ένοπλες ληστείες. Η συνολική λεία τους την τελευταία επταετία, κυμαίνεται στα 10.000.000 ευρώ.

Μετά από αυτή ακολουθεί εκείνη του Πετρακάκου με την γυναίκα στις 11 Αυγούστου 2011 στο Γαλατά Τροιζινίας. Η γυναίκα φορά πλατινέ περούκα, μαύρο κολάν, λουλουδάτο πουκάμισο, μοκασίνια και κρατά πιστόλι. Ακολουθούν οι παρακάτω ληστείες: Ν. Ηράκλειο Αττικής (27/10/2011), Π. Φάληρο (16/11/2011), Κρανίδι (28/12/2011), Νεμέα (30/5/2012), Σπέτσες (16/7/2012), Ακράτα (20/12/2012), Μέθανα (26/7/2013), Βελεστίνο (14/8/2013), Ωρωπό (31/1/2014), Κλειτορία (10/3/2014), Συκούριο (5/6/2014), Μαραθώνα ((1/7/2014), Σαρωνίδα (8/8/2014), Δίστομο (22/8/2014), Φαρκαδόνα (2/4/2015) και Αμπελώνα Λάρισας (30/4/2015).

Η ληστεία της… Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α.), την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2013, στο Βελεστίνο Βόλου, επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, μετά τον εντοπισμό του σπιτιού στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς

Πιστοποιημένες συμμετοχές του Νίκου Μαζιώτη υπάρχουν στις ληστείες των Σπετσών, Μεθάνων και Κλειτορίας Αχαίας, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν και σε αυτές της Νεμέας και Ακράτας. Στη ληστεία της Κλειτορίας, όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό, δεν φαίνεται να είχε μαζί του κάποιων από τους προηγούμενους συνεργούς του αλλά κάποιον άλλο, που σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., προσομοιάζει με τον Αντώνη Σταμπούλο.

“Εφοπλιστής” και «Στρατιωτικός»

Η ευρηματικότητα αμφίεσης όλων των μελών της «μικτής» ομάδας ληστών και αντιεξουσιαστών, κατά την διάρκεια των ληστρικών επιδρομών ήταν χαρακτηριστική όπως η άνεση κινήσεων, η ψυχραιμία και η εμφανής σιγουριά της μεγάλης «δύναμης πυρός» από την ομάδα υποστήριξης σε ενδεχόμενη αστυνομική προσέγγιση. Χαρακτηριστικό αυτής της σιγουριάς, τουλάχιστον στην επαρχία, ήταν η παραμονή τους στα υποκαταστήματα για χρονικό διάστημα που κυμαινόταν από 15 λεπτά έως και 30 λεπτά!

Πότε ήταν υδραυλικοί, άλλοτε ελαιοχρωματιστές, μία με περούκα με μακριά μαλλιά, άλλοτε με μάσκες σιλικόνης ή τουρίστες με πετσέτες στους ώμους. Ο Πετρακάκος στη ληστεία των Μεθάνων, έκανε το «σκηνοθέτη» με βαμμένα ξανθά μαλλιά και γυαλιά ηλίου με λευκό σκελετό. Σε άλλη περίπτωση έκανε τον «εφοπλιστή» με καλό κουστούμι, σαμσονάιτ στο χέρι και… πούρο στο στόμα!

Χαρακτηριστική είναι η αμφίεση του Γρηγόρη Τσιρώνη, στη ληστεία του Συκούριου Λάρισας στις 5 Ιουνίου 2014, όπου εμφανίζεται ως ένας «άψογος στρατιωτικός», που στην εξέλιξη της ληστείας γίνεται ο πιο απειλητικός. Φορούσε παντελόνι παραλλαγής, αντίστοιχο χιτώνιο, στρατιωτικά άρβυλα, στρατιωτικό τζόκει, γυαλιά ηλίου και… πρόσθετο μουστάκι. Μαζί του ο Σπύρος Δραβίλας και ο Σπύρος Χριστοδούλου επίσης μεταμφιεσμένοι πιο… απλά.

Ο «ψηλός φαντάρος» άμεσα παίρνει τον διευθυντή και με την απειλή όπλου του υποδεικνύει να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Κανείς δεν πατά το κουμπί του συναγερμού. Ο διευθυντής ακολουθεί τη διαδικασία για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου που διαρκεί 10 λεπτά. Όταν ο χρόνος περνά, ο διευθυντής έπρεπε να πληκτρολογήσει τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα. Πολύ πιθανόν εξαιτίας της εύλογης ταραχής του κάνει λάθος τον αριθμό.

Αυτό το λάθος προϋποθέτει άλλα 10 λεπτά αναμονής, προκειμένου να προβεί στην ίδια διαδικασία πληκτρολόγησης. Ο «φαντάρος» Γρηγόρης Τσιρώνης εκνευρίζεται και τον ρωτά: «Πάτησες τον συναγερμό;». Ο διευθυντής του εξηγεί τι είχε συμβεί, με τον δράστη να του λέει απειλητικά: «Άμα δεν ανοίξει θα φας σφαίρα στο κεφάλι». Μετά από 27 λεπτά, οι δράστες αρπάζουν 150.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο και 20.000 ευρώ από το ΑΤΜ. Το Toyota Avensis με το οποίο διέφυγαν ήταν κλεμμένο έξι μήνες νωρίτερα από την Αττική. Το έκαψαν ένα χιλιόμετρο μακριά από την τράπεζα και διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο. Ήταν μία ακόμη «άνετη» ληστεία…

The toc (Παναγιώτης Σπυρόπουλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου