ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για «μαϊμού βεβαιώσεις» σε οδηγούς

συναγερμός-για-μαϊμού-βεβαιώσεις-σ-482112

«Αυστηρές» συστάσεις προς τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προς αποφυγή του ενδεχομένου χορήγησης τυχόν βεβαιώσεων που δεν θα ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα, ειδικά σε οδηγούς μετά τα 65 και 79 έτη, που βάσει της σχετικής νομοθεσίας, επιβάλλεται η επανεξέταση ικανότητας.

Ο «συναγερμός» για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας σήμανε μετά από πληροφορίες ότι στην Αττική προς το παρόν, ερευνώνται περιπτώσεις χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης οδηγών, που για διάφορους λόγους υγείας δεν έπρεπε να τους χορηγηθεί άδεια οδήγησης, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν ακόμη και ποινικά, ιατροί που με μη σύννομο τρόπο χορήγησαν αυτές τις ιατρικές βεβαιώσεις.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μάκης Τσάμης, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την εσωτερική επιστολή που εστάλη σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, διαβεβαίωσε ότι στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας δεν έχουν περιέλθει καταγγελίες για «μαϊμού βεβαιώσεις», επισήμανε όμως ότι «είναι προτιμότερο το προλαμβάνειν», ώστε ο καθένας να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανανέωση αδειών οδήγησης ηλικιωμένων και υπερηλίκων σε σχέση με σοβαρά προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχουν, και να είναι απαγορευτικά για να τους επιτρέπεται η οδήγηση», επισημαίνει στην επιστολή προς τα μέλη του ο Ιατρικός σύλλογος .

Το επιστημονικό όργανο που εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο της περιοχής, υπογραμμίζει επίσης πως «είναι αυτονόητο ότι σε όσους χορηγείται ιατρική βεβαίωση για να λάβουν άδεια οδήγησης, πρέπει να προσέρχονται στο ιατρείο του ιατρού και να εξετάζονται λεπτομερώς, όπως προβλέπεται από τον νόμο και από την ιατρική δεοντολογία», και ότι «δεν πρέπει για κανέναν λόγο να υπάρχουν εκπτώσεις στον ορθό τρόπο ιατρικής εξέτασης».

Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις, ιδίως των υπερηλίκων άνω των 80 ετών, όπου διαγνωσθεί ακαταλληλότητα σε κάποιον να οδηγεί, ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να στείλει στη Δ/νση Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με fax τη βεβαίωση ανικανότητας του εξετασθέντος.

«Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα ιατρικής εξέτασης οδηγών, διότι ήδη σε άλλες περιοχές ελέγχονται περιπτώσεις χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης οδηγών που για διάφορους λόγους υγείας δεν έπρεπε να τους χορηγηθεί άδεια οδήγησης, και πιθανόν να ελεγχθούν, ακόμη και ποινικά, ιατροί που με μη σύννομο τρόπο χορήγησαν αυτές τις ιατρικές βεβαιώσεις. Είναι απαραίτητο ο ιατρικός κλάδος να διαφυλάξει την αξιοπιστία του και το κοινωνικό σύνολο, από οδηγούς που δεν είναι ικανοί να οδηγούν», πρόσθεσε ο κ. Τσάμης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι βάσει της νομοθεσίας, η ισχύς των ροζ ερασιτεχνικών διπλωμάτων είναι μέχρι την ηλικία των 65 χρόνων. Από εκεί και μετά, βάσει του νέου πλαισίου, πρέπει να ανανεώνεται κάθε τριετία (ήταν πέντε χρόνια) με εξέταση από γιατρούς.

Για μετά την ηλικία των 80 χρόνων, θα πρέπει ο κάτοχος διπλώματος να περάσει από δευτεροβάθμια επιτροπή γιατρών σε δημόσιο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να του ανανεώσει το δίπλωμα το μάξιμουμ για δύο χρόνια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου