ΑΡΧΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΑ

Οδηγίες για μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κουνουποκτονίας σε Μαγνησία και Σποράδες

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει έγκαιρα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας.

H εφαρμογή του προγράμματος, με την επικαιροποίηση της χαρτογράφησης και τις δειγματοληψίες για το χρονικό διάστημα από 16-04-2018 έως 20-04-2018 ξεκίνησε από την περιοχή του Δήμου Βόλου και θα συνεχισθεί στους Δήμους Αλμυρού και Σκιάθου, ενώ την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στους λοιπούς Δήμους.

Για την καλύτερη εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος απαραίτητη είναι η συμμετοχή των Δήμων στα όρια αρμοδιότητάς τους, αλλά και των ιδίων των δημοτών με την εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων. Εκτός από τα μέτρα της Πολιτείας και της Κοινότητας – Δήμου είναι απαραίτητη και η ενεργητική συμμετοχή και δράσεις της οικογένειας και των πολιτών / ατόμων στην προστασία από τα κουνούπια. Αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στον Δήμο εστίες που απασχολούν την γειτονιά από αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνοντας έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος της κουνοποκτονίας, ξεκίνησε τη χαρτογράφηση περιοχών και σημείων και τις δειγματοληψίες, με εξειδικευμένα συνεργεία και προσωπικό. Οι ψεκασμοί θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με το πρόγραμμα της κουνοποκτονίας για την κάθε εβδομάδα να δημοσιεύεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με σχετικό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας».

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση υπενθυμίζει τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. – www.keelpno.gr από μέρους των πολιτών.

Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Ποιά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;

Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya, η ελονοσία, ο ιός ΖΙΚΑ κλπ.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών;

Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;

Ναι, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

Σε όλες τις περιπτώσεις Θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ