ΤΟΠΙΚΑ

Νέες τάσεις στο επιχειρείν φέρνει η πανδημία ~ Στατιστικά στοιχεία επιχειρηματικότητας

νέες-τάσεις-στο-επιχειρείν-φέρνει-η-πα-481310

Μετρημένες οι καινούργιες επιχειρήσεις του αμιγώς εμπορικού και του μεταποιητικού τομέα το α’ 7μηνο του 2021 – Οι νέες επενδύσεις

H υγειονομική κρίση στρέφει την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία σε άλλου τύπου επενδύσεις. Πλέον η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα από την αρχή του χρόνου αφορούν σε καταστήματα με είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, φρούτα και αρτοποιήματα, επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας και υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων.

Ο μόνος τομέας που δεν επηρεάστηκε από τον κορονοϊό φαίνεται να είναι των Υπηρεσιών, όπου εκεί εκτός από τα καταστήματα παροχής γευμάτων, τα αναψυκτήρια, τα γνωστά καταστήματα take away, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ανάπτυξη οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα εκπαιδευτήρια -φροντιστήρια και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

Οι επιχειρήσεις του εμπορίου, της μεταποίησης προϊόντων διαφόρων ειδών και του τουρισμού, όπως προκύπτει από τα στατικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το α’ επτάμηνο του 2021, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό από οικονομικής άποψης περιβάλλον.

Ομολογουμένως τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας που έλαβε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση απέτρεψαν τις απώλειες και τα χειρότερα. Ομως όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, τόσο φαντάζει πιο πολύ αβέβαιο το μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τα στοιχεία για τις εγγραφές – διαγραφές των επιχειρήσεων, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Βασίλης Ζαχείλας, λέει ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο και χρειάζονται επειγόντως λύσεις στα προβλήματά τους. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές που αυτή τη στιγμή είναι «παγωμένες», προειδοποιεί ενδεικτικά, θα σκάσουν τον Οκτώβριο σαν ωρολογιακή βόμβα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, το πρώτο 7μηνο του 2021 το πρόσημα στην επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας είναι θετικό. Οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία αυξήθηκαν κατά 371 συνεχίζοντας να γράφουν και περαιτέρω πορεία ανάπτυξης. Όμως, ελάχιστα καινούργια εμπορικά καταστήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν, μετρημένες επιχειρήσεις μεταποίησης παρουσιάστηκαν, νέα ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα δεν αναγέρθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το α επτάμηνο του 2021 ξεκίνησαν να λειτουργούν 523 επιχειρήσεις, ενώ κατέβασαν ρολά 152. Ο νομός απέκτησε 371 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που λειτουργούσαν. Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων ήταν 564, ενώ οι διαγραφές 225. Το θετικό πρόσημο ήταν 339 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που λειτουργούσαν.

Πιο συγκεκριμένα το α’ επτάμηνο του 2021 το εμπορικό τμήμα είχε 119 εγγραφές επιχειρήσεων, 119 διαγραφές και θετικό πρόσημο κατά 45 επιχειρήσεις. Το μεταποιητικό τμήμα είχε 47 εγγραφές επιχειρήσεων, 10 διαγραφές και θετικό πρόσημο 37 επιχειρήσεων. Το τουριστικό τμήμα είχε 41 εγγραφές επιχειρήσεων, 18 διαγραφές και θετικό πρόσημο 23 επιχειρήσεων. Τέλος, το Τμήμα Υπηρεσιών είχε 316 εγγραφές επιχειρήσεων, 79 διαγραφές και θετικό πρόσημα 237 επιχειρήσεων.

Οι νέες εγγραφές

Με μία πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων οδηγείται κανείς σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο κ. Ζαχείλας λέει ότι το 90% των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στο εμπορικό τμήμα ήταν καταστήματα με είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, φρούτα, αρτοποιήματα. Μόνο δέκα ήταν οι επιχειρήσεις που ήταν καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, όπως ένδυσης – υπόδησης.

Το 80% των επιχειρήσεων που άνοιξαν στον μεταποιητικό τομέα, εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά πάρκα. Ενώ κανείς θα περίμενε να λειτουργήσουν επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων, οι 24 από τις 37 νέες εγγραφές έχουν αντικείμενο δράσης την παραγωγή ενέργειας.

Αντίστοιχα, οι 19 από τις 23 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων, δηλαδή βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφού καινούργιοι ξενώνες ή καταλύματα δεν έγιναν.

Τέλος, στο Τμήμα των Υπηρεσιών ένα αξιοσημείωτο ποσοστό νέων επιχειρήσεων που αφορά στο 30% αυτών έχει αντικείμενο έργου τις υπηρεσίες καθαριότητας (δημιουργήθηκαν 18 καινούργια εταιρίες από μία – δύο που ξεκινούσαν κάθε χρονιά), την εκπαίδευση (άνοιξαν 14 καινούργια φροντιστήρια), ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο της επιχειρηματικότητας ή ξεκίνησαν να λειτουργούν επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και ξυλουργικές εργασίες, αλιμονοκατασκευές και άλλες εργασίες σχετικές με την οικοδομή.

Για τις τελευταίες, ο κ. Ζαχείλας παρατηρεί ότι τα μέτρα κίνητρα που δόθηκαν στην οικοδομή με τον μειωμένο ΦΠΑ εν μέσω πανδημίας είχαν άμεσα – χειροπιαστά αποτελέσματα.

Δυσκολία με τις χρηματοδοτήσεις

Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου λέει ότι το μόνιμο πρόβλημα που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η συνεχιζόμενη δυσκολία να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό ή τουλάχιστον ανταγωνιστικό κόστος. «Μόλις το 10% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να δανείζεται σήμερα χρήματα. Η συντριπτική πλειονότητά τους, οι 9 στις 10, είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Εφόσον δεν μπορούν να δανειστούν, δεν μπορούν και να επενδύσουν, άρα αδυνατούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να ελπίζουν σε κάθε είδους ανάπτυξη», σημειώνει ο ίδιος.

Το πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα με τη δυσκολία για δανειοδοτήσεις, όλοι οι επιχειρηματίες φοβούνται τώρα το μεταχρονολογημένο ντόμινο των «παγωμένων επιταγών». Ο κ. Ζαχείλας υπενθυμίζει ότι μέσα στον Ιούλιο χορηγήθηκε νέα αναστολή της πληρωμής τους με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έδωσε τρίμηνο παράταση.

«Η απόφαση αυτή έδωσε κάποια ανακούφιση στους εκδότες, αλλά προκάλεσε πονοκέφαλο στους κομιστές. Η κάλυψη των μεταχρονολογημένων επιταγών θα πρέπει να γίνει τέλος Οκτωβρίου. Όμως, αυτή τη στιγμή το ύψος τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παραμένουν απλήρωτες επί 16-18 μήνες! Επί της ουσίας αποτελούν ωρολογιακή βόμβα», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι με την εν λόγω τροπολογία επιβλήθηκε παράλληλα αναστολή στην εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων, που έχουν να κάνουν με διαταγές πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. «Ετσι όμως το πρόβλημα με τη ρευστότητα κρύβεται κάτω από το χαλί. Δεν αντιμετωπίζεται, αλλά συντηρείται, ενώ κατά την άποψή μας απαιτείται να δοθεί κάποια λύση, να δημιουργηθεί ένα ειδικό πλαφόν με εύλογο επιτόκιο από τις Τράπεζες», συμπληρώνει.

Ανάγκη για κούρεμα οφειλών

Είναι δεδομένο και κοινωνικά αποδεκτό ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας οι επιχειρήσεις κρατήθηκαν όρθιες και κατάφεραν να διατηρηθούν εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών και καταστάσεων. Ωστόσο, το ιδιωτικό χρέος που γεννήθηκε είναι τόσο μεγάλο, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένα ένα γενναίο κούρεμα των οφειλών.

Ο κ. Ζαχείλας λέει: «Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι οριακή. Οι 72 δόσεις της νέας ρύθμισης δεν επαρκούν για να το καλύψουν.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 265 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτό τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές προς την Εφορία, τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ είναι απλήρωτες ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα χρήματα είναι χρέη στις Τράπεζες. Θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφθεί η κυβέρνηση ότι για να μείνουν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνει ένα γενναίο κούρεμα οφειλών, το οποίο φυσικά να είναι προσαρμοσμένο σύμφωνα με το μέγεθος της επιχείρησης, το μέγεθος των οφειλών της κάθε επιχείρησης, τον φορέα», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου