ΤΟΠΙΚΑ

Απόδοση μεγάλης τιμής στον π. Αντώνιο ~ Την ψυχή της «Κιβωτού του Κόσμου»

απόδοση-μεγάλης-τιμής-στον-π-αντώνιο-481286

Χαρά στα φιλοξενούμενα παιδιά της που αναγνωρίζεται ο αγώνας τους – Το ταξίδι της εθελοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στον Βόλο, οι δυσκολίες της εν μέσω πανδημίας, η δύναμή της

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος θα παρασημοφορηθεί τον Σεπτέμβριο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, η ψυχή της «Κιβωτού του Κόσμου», του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικής μέριμνας μητέρας και παιδιού, που στον Βόλο λειτουργεί δύο κοινωνικές δομές, οι οποίες στηρίζουν 32 απροστάτευτα παιδιά και περισσότερες από 50 κακοποιημένες γυναίκες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πρόκειται για την απόδοση μίας πολύ σημαντικής τιμής. Σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο π. Αντώνιος λέει ότι: «Είναι μεγάλη η χαρά και συγκίνηση σε όλη την κοινότητα της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς στο δικό του πρόσωπο επιβραβεύεται ένα συνολικό έργο, που αποτελείται από χιλιάδες ανθρώπους, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης.

«Οταν το πληροφορήθηκαν τα παιδιά και τους εξήγησα τι σημαίνει χάρηκαν, γιατί κι αυτά νιώθουν ότι τιμάται το σπίτι τους και κατ’ επέκταση τα ίδια, που αγωνίζονται και παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους με τη βοήθειά μας και αυτό είναι κάτι που με γεμίζει ικανοποίηση», σημειώνει.

Ο ίδιος ο π. Αντώνιος πιστεύει ότι απλά και μόνο επιτελεί το καθήκον που έχει ως ένας ορθόδοξος ποιμένας, με σκοπό να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο του ποιμνίου και κυρίως των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ομως, όλες αυτές οι διακρίσεις αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών των ανθρώπων του εθελοντικού οργανισμού και βοηθούν στην περαιτέρω αναγνώριση του κοινωνικού του έργου και την πιστοποίησή του και στην ενίσχυσή του με νέους υποστηρικτές, καθώς η «Κιβωτός του Κόσμου» στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη βοήθεια του κόσμου, που θα πάει κοντά του, θα συγκινηθεί, θα γνωρίσει το έργο του και με αυτό τον τρόπο θα στηρίξει όλον αυτόν τον αγώνα.

Σε μέρες πανδημίας, η εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση συνεχίζει με δυσκολίες το ταξίδι της. «Εμείς βασιζόμασταν σε διάφορα events και εκδηλώσεις που λόγω της κατάστασης αυτής πλέον δεν υπάρχουν. Ετσι προσπαθήσαμε να εφεύρουμε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν, μέσω ηλεκτρονικών μέσων, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας και να μας στηρίζουν οικονομικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το θεραπευτικό μας έργο», σημειώνει.

Οι τρόποι στήριξης της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι με κλήση από σταθερό ή κινητό το 19828 (2,48 €/ κλήση), με κατάθεση στους λογαριασμούς: ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR3801720230005023032595870, GR3702601780000870100872073 και μέσω paypal στη διεύθυνση: paypal.me/akroftheword

Αυξήθηκαν οι ανάγκες για φιλοξενία παιδιών

Βασικός στόχος της είναι να θεραπεύσει τα παιδιά και όχι απλά να τους δώσει ένα πιάτο φαγητό και τη στέγη. «Όταν έρχονται σ’ εμάς και τα βάζουμε στο σπίτι μας είναι, πολύ δύσκολο. Είναι πικραμένα, θυμωμένα και πολλές φορές κάποια έχουν ήδη αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά. Για να μπορέσουμε να τα ηρεμήσουμε και με την επιστημονική μας ομάδα να θεραπεύουμε το τραύμα της ψυχής τους, την πληγή από τον ίδιο τον φυσικό τους γονιό, απαιτείται πολλή δουλειά σε καθημερινή βάση επί χρόνια», υπογραμμίζει.

Οι ανάγκες για προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν αυξηθεί. «Η πανδημία επιδείνωσε τα μεγάλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές διαλυμένες οικογένειες. με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι τα παιδιά, τα οποία, δυστυχώς, απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω βίας μεταξύ των γονιών.

Μέσα στην υγειονομική κρίση ανοίξαμε δύο επιπλέον σπίτια φιλοξενίας, ένα στην Καλαμάτα και ένα στον Ανω Βόλο. Οδηγηθήκαμε σε αυτό από τις ανάγκες για φιλοξενία περισσότερων παιδιών, αλλά και για στήριξη αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών που είναι το δεύτερο παρακλάδι μας», τονίζει.

Δίπλα και στις αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών

Ουσιαστικός είναι ο ρόλος που παίζει η «Κιβωτός του Κόσμου», δίπλα σε μητέρες που είναι κακοποιημένες, σε άγαμες μητέρες χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, που, λόγω ακραίας φτώχειας, αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους σε Ιδρύματα, σε ανήλικες μητέρες. Με την παρέμβασή της, τις κινητοποιεί και τις ενδυναμώνει για να μπορέσουν να μεγαλώσουν οι ίδιες τα παιδιά τους με το πρόγραμμα Στέγης που έχει για τη μάνα και το παιδί.

Στον Βόλο φροντίζει περισσότερες από 50 αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

«Σε αυτή την περίπτωση η υπηρεσία που παρέχουμε είναι η ίδια η μητέρα στο παιδί ενδυναμωμένη και συνειδητοποιημένη στον ρόλο της, ώστε να μπορεί να βρίσκεται κοντά του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κακοποίηση από το να αποχωριστεί ένα παιδί τη μητέρα του. Το πρόγραμμα που έχουμε διασώζει τη μητέρα στη ζωή του παιδιού. Υλοποιείται σε όλα τα παραρτήματά μας.

Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες δέχονται τηλεφωνήματα από τέτοιες μητέρες, που ζητούν να ενημερωθούν τα δικαιώματά τους.

Εμείς βοηθάμε με ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά από το ενοίκιο και το επίδομα μέχρι την ψυχολογική και νομική υποστήριξή της και την επαγγελματική της αποκατάσταση, καθώς πολλές δεν έχουν τελειώσει το σχολείο και βασίζονταν πλήρως σε έναν σύζυγό που εκμεταλλευόταν αυτή την αδυναμία. Θα τις γράψουμε και σε ιδιωτικές σχολές, γιατί έχουμε υποτροφίες», συμπληρώνει η ψυχή στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Μεγάλο καταφύγιο οι δομές στον Βόλο

Τα δύο σπίτια στον Βόλο αποτέλεσαν ένα μεγάλο καταφύγιο για όλα τα απροστάτευτα και κακοποιημένα τα παιδιά, που έχουν εγκαταλειφθεί από το φυσικό τους περιβάλλον. «Εχουν μία ομορφιά απερίγραπτη, που θεραπεύει από μόνη της τα τραύματα της ψυχής. Οταν ένα παιδί ανοίγει την πόρτα μας έχει φύγει με μεγάλο άγχος, αγωνία, πίκρα και πόνο από το οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν περιμένει να δει φύση λουλούδια, ζώα, ανθρώπους, που χαμογελούν. Ερχονται σαν τα μαραμένα λουλουδάκια που, αν τα ποτίσεις στοργή, αγάπη, καλοσύνη, αρχίζουν να αναζωογονούνται για να μπορούν να ανθίσουν. Ενα παιδί είχε αλλάξει τέσσερα – πέντε Ιδρύματα. Δεν ήθελε πουθενά να μείνει. Είναι εξαιρετικό σήμερα και προοδεύει σε όλους τους τομείς», προσθέτει.

Αυτός είναι για τους ανθρώπους της «Κιβωτού του Κόσμου» ο μισθός τους, να βλέπουν τα παιδιά να αποκτούν ξανά την παιδική τους ηλικία. «Εμείς εξειδικευόμαστε στα πολύ δύσκολα παιδιά. Γι’ αυτό η Εισαγγελία παρακαλεί να τα δεχθούμε, λόγω του προγράμματος που έχουμε, του θεραπευτικού μας έργου και του Γεωργικού μας Σχολείου. Τα φέρνουμε σε επαφή με τη φύση και τα ζώα. Αυτό τα ημερεύει και εκτονώνει τα αρνητικά τους συναισθήματα», τονίζει επίσης ο π. Αντώνιος.

Τα σπίτια της έχουν οινοποιείο, ελαιοτριβείο, φούρνους, ζώα από όλα τα είδη, ακόμη και αλογάκια, πόνυ. Το Γεωργικό τους Σχολείο δίνει αναγνωρισμένους τίτλους εκπαίδευσης.

Η χαρά των παιδιών δίνει δύναμη και κουράγιο

Οι άνθρωποι του εθελοντικού οργανισμού παίρνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους από τη χαρά των παιδιών, την όρεξή τους να αρχίσουν ξανά να παίζουν. «Είναι κάτι συναρπαστικό για εμάς αυτό. Στην αρχή όταν βλέπεις ένα τέτοιο παιδί, πολλές φορές λες: «Αν είναι δυνατόν». Μετά όμως, με πολλή δουλειά, αγάπη, πίστη, αλλάζουν. Εγώ αυτό λέω πολλές φορές στα παιδιά, ότι όλα αυτά που πέρασαν τα δύσκολα στη ζωή τους μπορούν να γίνουν μία δυνατή πίστη προς τον Θεό και προς τον εαυτό τους γιατί είναι αδύνατον να κερδίσεις την πίστη ούτε μπορείς να τη διδαχθεί, αν πιστεύεις μονάχα στον εαυτό σου», παρατηρεί ο επικεφαλής της δομής.

Ο εθελοντικός οργανισμός φιλοξενεί 32 παιδιά από τη Μαγνησία και τη Λάρισα. «Δίνουμε αξίες και αρχές σε όλα αυτά τα παιδιά, την πνευματική ζωή που τα βοηθά να μάθουν να συγχωρούν, για να μπορέσουν να εξελιχθούν και να πάνε παρακάτω τη ζωή τους. Κυρίως να συγχωρούν αυτόν που δεν μπορούν με τίποτα γιατί διαφορετικά μία ζωή θα τα δηλητηριάζει», προσθέτει.

Καταγράφει αναγνωρισμένη πορεία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο π. Αντώνιος λέει ότι εμπνεύστηκε τη δημιουργία της από τα βιώματα που είχε από παιδί από τους γονείς τους που του έλεγαν ότι δεν πρέπει να μένει αμέτοχος σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Επίσης, από τα ίδια τα παιδιά που τον γεμίζουν δύναμη, όταν βλέπει ότι μπορούν να βάζουν στόχους και να τους κερδίζουν, καθώς όλα αυτά γεμίζουν τη ζωή του με νόημα.

Συνεχίζει να είναι το σπίτι των παιδιών και μετά την ενηλικίωσή τους και για πάντα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου