ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαξε το προφίλ των γυναικοκτόνων ~ Προειδοποίηση Δημήτρη Σούρα

αλλαξε-το-προφίλ-των-γυναικοκτόνων-πρ-481241

Ο γνωστός Βολιώτης ψυχίατρος ζητεί να αυστηροποιηθεί ο ποινικός κώδικας και να μπει ψυχολόγος στα σχολεία

Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία και ενημέρωση για το σύνδρομο των «Γλυκών Νερών» ζητεί ο Βολιώτης ψυχίατρος, διευθυντής στην εταιρεία Metropolitan Hospital, Δημήτρης Σούρας, ο οποίος λέει ότι άλλαξε το προφίλ των γυναικοκτόνων και γι’ αυτό παρενέβη με επιστολή του στον πρωθυπουργό, προτείνοντας λύσεις.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον γνωστό ψυχίατρο. Όπως ενημέρωσε, οι δολοφόνοι που ξέραμε μέχρι σήμερα ήταν κοινοί εγκληματίες, ανήκαν στον υπόκοσμο ή ήταν βαρύτατα ψυχικά ασθενείς.

«Όμως, σήμερα ανακαλύπτουμε δυστυχώς, ότι υπάρχουν και οι δολοφόνοι της διπλανής πόρτας ή της δική μας πόρτας που εργάζονται, έχουν οικογένεια, ζουν δίπλα μας μαζί μας, είναι κοινωνικοποιημένοι και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί το παραμικρό.

Εχουμε πολλούς τέτοιους δολοφόνους όπως των «Γλυκών Νερών» με οικονομική άνεση και οικογένεια, που τελικά αποδεικνύονται κακοί ηθοποιοί και κτηνάνθρωποι», σημειώνει.

Με αφορμή τον φόνο φοιτήτριας στην Ρόδο, τον δολοφόνο στη Φολέγανδρο, την ανθρωποκτονία στη Λάρισα και με ένα ερωτηματικό, όπως λέει, το διπλό φονικό στη Μακρυνίτσα, ο κ. Σούρας λέει ότι άλλαξε η υφή του δολοφόνου. «Τώρα υπάρχει κάποιος που μπορεί να είναι δίπλα μας ή μέσα στο σπίτι μας, ο οποίος έχει μία αντικοινωνική προσωπικότητα. Οι γονείς οι ίδιοι και τα άτομα της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει μικροπαραβατική ή σημαντική παραβατική συμπεριφορά σε μικρή ηλικία, τότε δημιουργείται ένας ήρωας του κακού, ένας εν δυνάμει δολοφόνος. Μιλάμε για μία καινούργια γενιά δολοφόνων που δεν έχει σχέση με αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα», σημειώνει.

Ο ίδιος αποδίδει αυτήν την κατάσταση στην παγκοσμιοποίηση, τον κακώς νοούμενο μιμητισμό, την ασυδοσία και την ατιμωρησία.

«Αν δεν αλλάξει ο ποινικός κώδικας και αν δεν υπάρξει συνδυασμός ενεργειών και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας, για να μπουν οι ψυχολόγοι στα σχολεία και να εκπαιδεύσουν μαθητές, δασκάλους και γονείς, να αλλάξει ο ποινικός κώδικας και να δεν δημιουργηθούν επιτροπές ενημέρωσης με πρόσβαση στο κρατικό κανάλι, τότε δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα», προσθέτει.

Η επιστολή

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του στον πρωθυπουργό ο κ. Σούρας αναφέρει:

«Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής μέσα από δολοφονίες, οι επανειλημμένες γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι εν γένει σεξουαλικές διαστροφές με τη μάστιγα της παιδεραστίας είναι θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και, φυσικά, λύσης. Ο φόβος των ανθρώπων έχει γιγαντωθεί, όπως και το άγχος. Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο γεγονός ότι στον πρώτο γνωρίζουμε την αιτία, στο δεύτερο όχι. Δυστυχώς, όμως, είναι και τα δύο αιτίες ψυχικής ασθένειας και προσωπικής δυσλειτουργίας, τόσο πνευματικής όσο και σωματικής. Δεν πιστεύω ότι τα κυρίαρχα συστατικά μιας υγιούς κοινωνίας είναι ο φόβος και το άγχος. Να, όμως, που η έλλειψη ενημέρωσης, η παραπληροφόρηση και οι έωλες εικασίες, η ανεπαρκής μέριμνα των επιστημόνων, η ατιμωρησία που στηρίζεται σε ελαστικούς και ανεδαφικούς νόμους, καθώς και η ατολμία για μια βαθιά ανακατάταξη πολλών γερασμένων και ασθενικών δομών, με έκανε να σας γράψω, τονίζοντας ότι τα προαναφερθέντα – εκτός των άλλων – συντελούν και στη δημιουργία απορίας, θλίψης, έντασης, εκνευρισμού και θυμού, συναισθήματα που δε συνάδουν με την ευφορία της ψυχής και την ατομική και κοινωνική ευημερία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου