ΤΟΠΙΚΑ

«Γκάζια» για τη συγκέντρωση φόρων από τις Εφορίες

γκάζια-για-τη-συγκέντρωση-φόρων-από-480446

Καλύτερες αποδόσεις από τις Εφορίες του Νομού Μαγνησίας ζήτησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ζητώντας δυναμικότερη ενεργοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, αφού ορισμένες Εφορίες βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Αναζωπυρώνεται στο μεταξύ ο σχεδιασμός για συγχώνευση της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του φημολογούμενου Καλλικράτη και στις Εφορίες.

 

Στην πολύωρη συνάντηση που είχε στη Λάρισα ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων, μετά την αποχώρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπήκε επί της ουσίας στη συζήτηση για τα έσοδα, κάνοντας παρατηρήσεις και αξιολόγηση αποδοτικότητας και ζητώντας μεγαλύτερη ενεργοποίηση.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι στη Μαγνησία η μόνη ΔΟΥ που έπιασε το στόχο του υπουργείου είναι η ΔΟΥ Σκιάθου που παρουσίασε αύξηση εσόδων 35%. Αντιθέτως η Β΄ ΔΟΥ Βόλου εμφανίζεται με υστέρηση εσόδων κατά 13% και πλέον, γεγονός που επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως από τον κ. Κουσελά που ζήτησε από τους αρμοδίους να εντείνουν τις προσπάθειες και την αποδοτικότητά τους εν όψει της επόμενης καταγραφής στοιχείων για τα έσοδα. Κοντά στο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο φέρεται να είναι η Α’ ΔΟΥ Βόλου, ενώ υστέρηση παρουσιάζουν οι ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και Αλμυρού επίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών καίγεται για την περαίωση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα. Ο κ. Κουσελάς μάλιστα ζήτησε από τα στελέχη των ΔΟΥ να παροτρύνουν τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν στο μέτρο εγκαίρως, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα που έχει ώστε να αποδώσει.

Από την πλευρά τους ωστόσο πολλοί προϊστάμενοι και διευθυντές έθεσαν θέμα για την όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας αφενός τα λάθη που έχουν καταγραφεί και προκαλούν δυσλειτουργίες στη διάρκεια των συναλλαγών με τους φορολογούμενους και, αφετέρου, την έλλειψη προσωπικού στις οικονομικές υπηρεσίες που προκαλεί προβλήματα και καθυστερήσεις στην τελική διευθέτηση των φακέλων.

«Οι εγκύκλιοι που αποστέλλονται καθημερινά είναι δεκάδες, όσο προσωπικό και να υπάρχει είναι δύσκολο να ανταποκριθεί εγκαίρως, αφού παρατηρούνται λάθη και ελλείψεις στην αποστολή των σημειωμάτων» φέρεται να μετέφεραν αρκετοί προϊστάμενοι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας άμεση ενίσχυση των Εφοριών με ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος τόσο ο κ. Κουσελάς, όσο και ο κ. Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκαν στο σχέδιο συγχωνεύσεων Εφοριών σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δρομολογείται σταδιακά η συγχώνευση περίπου 100 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 εφοριακοί θα είναι το πλεονάζον προσωπικό που ενδεχομένως θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, και εφόσον προχωρήσουν συγχωνεύσεις, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας στις ΔΟΥ του Βόλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου