ΤΟΠΙΚΑ

«Στραγγίζει» τους ασφαλισμένους ~ Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

στραγγίζει-τους-ασφαλισμένους-η-τι-480239

Απίστευτες καταστάσεις ζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες ανακαλύπτουν τη στιγμή που φτάνουν στο ταμείο των φαρμακείων για να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Αυτό έχει να κάνει με την τιμολόγηση των φαρμάκων και την αυξητική πορεία της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, κατάσταση που οδηγεί τους ασφαλισμένους να πληρώνουν πλέον περισσότερα από την τσέπη τους για να αγοράσουν τα φάρμακα που μέχρι πρόσφατα είχαν ακόμη και μηδενική συμμετοχή!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σχετικά με την αυξητική πορεία συμμετοχής των ασφαλισμένων, φαρμακοποιός του Βόλου παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αποδείξεις ασθενή, μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται η αυξητική πορεία συμμετοχής του ασθενή για ένα συγκεκριμένο φάρμακο σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Όπως αναφέρει ο βολιώτης φαρμακοποιός, ο ίδιος ασφαλισμένος για τα ίδια πολύ σοβαρά (αντιεπιληπτικά) φάρμακα πλήρωσε τον Αύγουστο 6,65 ευρώ, τον Οκτώβριο 11,98 ευρώ και το Νοέμβριο 18,64 ευρώ ! Προσθέτοντας παράλληλα ότι πριν ένα χρόνο η συμμετοχή στην εν λόγω πάθηση ήταν μηδέν ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο φαρμακοποιός: «Έχουν ρημάξει τους ασφαλισμένους και τέτοιου είδους περιστατικά δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα του συστήματος. Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχουν εξοντωθεί οικονομικά καθώς με κάθε τιμολόγηση των φαρμάκων διαπιστώνεται αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής τους. Μάλιστα μεθαύριο αναμένονται και πάλι αλλαγές στις τιμές. Πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως όταν πρόκειται για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς τα φάρμακα γι’ αυτούς είναι απαραίτητα».

Ιδιες τιμές, αυξημένη συμμετοχή

Όπως διευκρινίζει ο φαρμακοποιός οι τιμές των φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αλλάξει αλλά έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα … και τη διαφορά καλούνται να την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζει: «Μια συνταγή που εκτελέστηκε σήμερα (χθες) από το φαρμακείο μου και δείχνει ότι ο ασθενής για ένα φάρμακο (zantac) αξίας 3,36 ευρώ πλήρωσε 2,96 ευρώ! Τα υπόλοιπα 0,40 λεπτά τα έδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Αν δε η επιβάρυνση ανά συνταγή ήταν όχι 1 ευρώ αλλά 1,5 ευρώ ανά συνταγή ο ασθενής θα καλούνταν να πληρώσει 3,46 ευρώ», περιγράφει ο φαρμακοποιός και καταλήγει με το εξής σχόλιο: «Αυτά για το πρωτογενές πλεόνασμα (θράσους) του 2013, χωρίς άλλα λόγια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου