ΤΟΠΙΚΑ

Εφιαλτικά σενάρια για την ΚΟΝΤΙ

εφιαλτικά-σενάρια-για-την-κοντι-479810

Μπροστά σε δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ που καλούνται ουσιαστικά να αναμετρηθούν με το ίδιο το εργασιακό τους μέλλον. Η εταιρία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» και αυτό διαφαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το τελευταίο έγγραφο που ενεχείρισε προς το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης και το οποίο έχει ήδη στα χέρια του η πλειοψηφία του προσωπικού. Εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων ή θα επανέλθει σε ομαδικές απολύσεις ή θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη λήγει τυπικά το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων. Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής σύμφωνα με τους συνδικαλιστές είναι μηδαμινό. Η εταιρία ωστόσο εκτιμάται ότι θα επιμείνει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, γι’ αυτό και κοινοποίησε τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής προτεινόμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το προσωπικό της.

«Η πρόταση της εταιρίας για το παρόν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της εταιρίας μας αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία ισχύος του χωρίς την αναμενόμενη από την εταιρία συμμετοχή εκ μέρους των εργαζομένων, διατηρούμε το δικαίωμα μας είτε να προχωρήσουμε σε εκ νέου διαβουλεύσεις μαζί σας για ομαδικές απολύσεις είτε να προχωρήσουμε αναγκαστικά στην οριστική παύση λειτουργίας της επιχείρησης τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες» αναφέρει στην επιστολή της η ArcelorMittal ConstructionHellas προς το σωματείο, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της.

Η συμμετοχή του προσωπικού στο πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων είναι προαιρετική. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει όλο το προσωπικό που ασχολείται στην εταιρία με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά στις οικονομικές παροχές, οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, υπό τους όρους που το διέπουν, θα λάβουν από την εταιρία οικειοθελή παροχή που θα αποτελείται από καταβολή ποσού ίσου με την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για τον κάθε ένα από αυτούς πλέον ενός ποσού, το ύψος του οποίου ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, την προϋπηρεσία του εργαζόμενου που επιθυμεί να αποχωρήσει οικειοθελώς. Ειδικότερα ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι έγγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη, θα λάβουν το μικτό ποσό των 30.000,00 ευρώ,

Οι άγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη, θα λάβουν

το μικτό ποσό των 25.000,00 ευρώ, οι έγγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που κυμαίνεται από πέντε (5) έως οκτώ (8) έτη, θα λάβουν το μικτό ποσό των 25.000,00 ευρώ, ενώ οι άγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που κυμαίνεται από πέντε (5) έως οκτώ (8) έτη, θα λάβουν το μικτό ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Τέλος οι έγγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη θα

λάβουν το μικτό ποσό των 17.000,00 ευρώ και οι άγαμοι εργαζόμενοι με συνεχή χρόνο απασχόλησης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη θα λάβουν το μικτό ποσό των 14.000,00 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει το δικαίωμα, κατά την κρίση της και ανάλογα με τις λειτουργικές της ανάγκες, να μην αποδεχθεί δήλωση συμμετοχής εργαζόμενου στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, γεγονός που όπως υποστηρίζει το σωματείο έκανε ήδη πράξη, αφού την προηγούμενη Πέμπτη, τρεις υπάλληλοι που εξέφρασαν την επιθυμία να «διαπραγματευθούν» αποθαρρύνθηκαν. Αυτό έβαλε σε νέες σκέψεις το σωματείο που επιμένει ότι «υπάρχει συγκεκριμένη λίστα εργαζομένων που πρέπει για την εταιρία πάση θυσία να αποχωρήσει».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εταιρία διατηρεί ρητά το δικαίωμά της την επομένη ημέρα της λήξης ισχύος του παρόντος προγράμματος (27Π Νοεμβρίου 2010) αποφασίσει κατά την κρίση της όπως, λόγω μη ικανού αριθμού υποβληθέντων συμμετοχών και κατά συνέπεια μη εκπληρώσεως του σκοπού του προγράμματος, δεν θέσει σε εφαρμογή το εν λόγω πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου