ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις για το Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου

προτάσεις-για-το-πολεοδομικό-σχέδιο-β-479796

Στην πλέον κρίσιμη φάση έχει εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται για το ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Ο λόγος για την Αναθεωρημένη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου της Μείζονος Περιοχής Βόλου, ένα έργο με αδιαμφισβήτητη την μακροπρόθεσμη χωροταξική και πολεοδομική του αξία για την περιοχή μας και που πλέον μπαίνει στο Β1 Στάδιο υλοποίησής της. Ένα στάδιο που αφορά στην πρόταση των μελετητών που έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσουν οι μελετητές με τις χρήσεις γης σε όλο το πεδίο ευθύνης της μελέτης που αφορά σε έξι Δήμους και πιο συγκεκριμένα του Βόλου, της Νέας Ιωνίας , της Αισωνίας, της Ιωλκού, της Πορταριάς και της Αγριάς. Ήδη οι μελετητές έχουν πάρει από το Δήμο Βόλου εντολή από τις 19 Οκτωβρίου να ξεκινήσουν την Β1 Φάση της μελέτης, με τους τελευταίους να έχουν βάσει της σύμβασης που έχουν αναλάβει να τις έχουν παραδώσει μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι προτάσεις των μελετητών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011. Μετά την παράδοση των προτάσεων θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στη μελέτη ΟΤΑ, προκειμένου κάποιες από αυτές να τροποποιηθούν. Μετά τη Β1 Φάση θα ακολουθήσει η Β2 Φάση, η οποία βάσει της σύμβασης θα πρέπει να παραδοθεί από τους μελετητές σε δύο μήνες και η οποία θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων ΟΤΑ, οι οποίοι κατά ευτυχή συγκυρία από την πρώτη του Νέου Έτους θα αποτελούν Δημοτικές Κοινότητες του νέου και ενιαίου Δήμου Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την έναρξη υλοποίησης της Β1 Φάσης της Αναθεωρημένης Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου έχει ήδη παραδοθεί στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου και η γεωλογική μελέτη, ενώ έχει ανατεθεί ήδη και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σημειώνεται πως η Μελέτη του ΓΠΣ Βόλου χρηματοδοτείται στο σύνολό της από κοινοτικούς πόρους, ενώ είναι ήδη σε εκκρεμότητα το αίτημα του Δήμου, όπως η Αναθεωρημένη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Γενικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου τύχει περαιτέρω χρηματοδότησης προκειμένου σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιποι ΟΤΑ οι οποίοι με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν στο νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου, δηλαδή η Αρτέμιδα, η Νέα Αγχίαλος και η Μακρινίτσα.

Η αξία της Αναθεωρημένης Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Π.Σ Βόλου είναι αυταπόδεικτη από το γεγονός και μόνο ότι το σημερινό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρονολογείται από το 1985. Έκτοτε έχουν παρέλθει 25 χρόνια και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές και κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις στον οικιστικό ιστό του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Ανακατατάξεις που απαιτούν σημαντικές διορθώσεις και παρεμβάσεις με όλα τα διαθέσιμα χωροταξικά εργαλεία προκειμένου να δοθούν οι καταλληλότερες λύσεις σε ασφυκτικά προβλήματα που έχουν προκύψει και που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση νέων χώρων πολεοδόμησης για την κατοικία, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τη χωροθέτηση των δημοσίων υπηρεσιών στον κεντρικό ιστό και τη διαμόρφωση εκείνων των ικανών και αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέπουν τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α. Ακόμη η Αναθεωρημένη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα προτείνει λύσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να αναπτυχθούν οι πανεπιστημιακές σχολές , τα έργα που κρίνονται απαραίτητα να γίνουν για να ενισχυθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το Πολεοδομικό Συγκρότημα (λιμάνι, αεροδρόμιο, τουρισμός) καθώς και η αναζήτηση προτάσεων που θα αναδεικνύουν τον ρόλο του δίπολου Βόλου – Λάρισας, σε ένα δίπολο εθνικής σημασίας, έτσι όπως αυτό προβλέπεται από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Σημειώνεται πως η Αναθεωρημένη Μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου είναι το εργαλείο πάνω στο οποίο θα έλθουν στη συνέχεια να «κουμπώσουν» οι επιμέρους Πολεοδομικές Μελέτες που θα δημοπρατηθούν και θα εκπονηθούν στη συνέχεια και οι οποίες θα έλθουν να εφαρμόσουν επί του εδάφους τις χρήσεις γης που θα προβλέπει η Αναθεωρημένη Μελέτη του ΓΠΣ που εκπονείται τώρα.

Ενδεικτικά των ασφυκτικών αδιέξοδων που έχουν δημιουργηθεί στο διάστημα της 25ετίας που μεσολάβησε από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι το γεγονός ότι στη Νέα Ιωνία το Πολεοδομικό Σχέδιο σταματά μπροστά από το Κλειστό Γυμναστήριο, ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις ένθεν και ένθεν του περιφερειακού δρόμου που το 1985 δεν ήταν καν χαραγμένος, ότι υπάρχουν θήλακες στα όρια των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας ( π.χ. Χορμοβέικα) που δεν είναι πολεοδομημένοι κ.α. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρές πιέσεις για κατοικία και οικονομικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πυρήνες αυθαίρετης δόμησης που χρησιμοποιούνται για κατοικία και για παραγωγικές δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με το γειτνιάζων δομημένο περιβάλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αναθεωρημένη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πέρασε από… σαράντα κύματα, καθώς η προσπάθεια για τη χρηματοδότηση τη ξεκίνησε επί Δημαρχίας Πιτσιώρη για να χρηματοδοτηθεί τελικά επί Δημαρχίας Μήτρου και να υπογραφεί η σύμβαση επί Δημαρχίας Βούλγαρη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου