ΤΟΠΙΚΑ

Κλέφτες που… μασάνε σίδερα

κλέφτες-που-μασάνε-σίδερα-479783

 

 

Χρυσές δουλειές έχει ανοίξει για κλέφτες η άνοδος της τιμής των μετάλλων. Σίδηρος και χαλκός έχουν τεθεί τελευταία στο στόχαστρο συμμοριών. Θησαυρίζουν οργανωμένες ομάδες από την πώληση κλοπιμαίων σκραπ, αλλά και χιλιομέτρων καλωδίων που περιέχουν τον χαλκό. Και αν μέχρι πρότινος, οι τοπικές αστυνομικές αρχές έβλεπαν σπείρες πίσω από τα απανωτά κρούσματα παλαιοσιδήρου και καλωδίων, πλέον οι τελευταίες συλλήψεις αποκαλύπτουν ότι τη… μπίζνα έχουν κάνει μόδα μεμονωμένα άτομα.

Οσο πιο υψηλές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων γίνονται οι αποδόσεις των βασικών μετάλλων, όπως του χαλκού, τόσο πληθαίνουν τα κρούσματα παρόμοιων κλοπών. Η έξαρσή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στη μαύρη αγορά, όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς.

Στη Μαγνησία, τους τελευταίους μήνες οι συλλήψεις για κλοπή καλωδίων και σκραπ είναι πολλές και οι καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές ακόμη περισσότερες.

Ο,τιδήποτε κατασκευασμένο από σίδερο κάνει το μάτι κακοποιών να… γυαλίζει. Από τους δρόμους εξαφανίζονται φρεάτια, από τις εθνικές οδούς ξηλώνονται χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων βυθίζοντας εκτεταμένα τμήματά τους στο σκοτάδι, από υπό κατασκευή πολυκατοικίες και εργοτάξια χάνονται κουλούρες καλωδίων. Μέχρι και από εκκλησάκια, τα οποία γίνονται στόχος διαρρηκτών, η λεία δεν είναι πλέον τα κέρματα από το παγκάρι, αλλά αντικείμενα. Όπως πρόσφατα όταν από εκκλησάκι σε περιοχή της Μαγνησίας, οι δράστες έφυγαν κουβαλώντας την… κολυμπήθρα. Όχι για να τη χρησιμοποιήσουν για την τέλεση του μυστηρίου της βάφτισης, αλλά για να τη μοσχοπουλήσουν σε χυτήρια σιδήρου!

Την ίδια ώρα, εργοστάσια σε λειτουργία ή μη στις Βιομηχανικές Περιοχές της Μαγνησίας έχουν τεθεί σε αυξημένη επιτήρηση. Οι χώροι τους μαγνητίζουν τους κακοποιούς, οι οποίοι σπεύδουν με φορτηγά, αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα για να φορτώσουν σκραπ, δηλαδή χρησιμοποιημένα μέταλλα.

Για το μεροκάματο…

Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο ιδιωτική εταιρία ασφάλειας ακινητοποίησε στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή τρεις συνολικά δράστες, που είχαν βάλει στο μάτι παλαιοσίδηρο.

Στη μία περίπτωση, υπήκοος Βουλγαρίας ήταν εκείνος που κατέφθασε στη Βιομηχανική με στόχο την κλοπή σκραπ από αύλειο χώρο εργοστασίου.

Μάλιστα, για να μεταφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα, την οποία στη συνέχεια θα διέθετε προς πώληση με το κιλό, είχε φροντίσει να αφαιρέσει τα υπόλοιπα καθίσματα, πλην του οδηγού, από το αυτοκίνητό του.

Η ζημιά που προκάλεσε στην περίφραξη του εργοστασίου ήταν μεγαλύτερη από το κόστος της κλοπιμαίας ποσότητας σκραπ, που υπολογίζεται περίπου στα 200 ευρώ.

Άλλοι δύο, ημεδαποί αυτή τη φορά, ηλικίας 24 και 22 ετών, ακινητοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ επιχειρούσαν να περάσουν σε περιφραγμένο χώρο εκτός λειτουργίας εργοστασίου.

Μεγάλες «επιχειρήσεις»

Πονοκέφαλο προκαλούν, στο μεταξύ, συμμορίες, οι οποίες ειδικεύονται σε κλοπές χαλκού. Δράστες «καθαρίζουν» μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και ιδιωτικές εταιρίες. Ούτε μεταλλικές σχάρες φρεατίων δεν ξεφεύγουν από το στόχαστρό τους.

Πρόσφατα δύο αθίγγανοι από τη συνοικία του Αλιβερίου ξήλωσαν από τις Πινακάτες Πηλίου 146 μεταλλικά υδρόμετρα. Τα ίχνη τους όμως εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Ολόκληρη «επιχείρηση» κλοπής χαλκού είχαν στήσει πέντε αθίγγανοι, μεταξύ τους τρεις ανήλικοι, οι οποίοι συνελήφθησαν προ δεκαημέρου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η προσπάθειά τους να μεταφέρουν με φορτηγά μεγάλη ποσότητα χαλκού από την Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Δυόμισι τόνους χαλκού, αξίας 16.000 ευρώ, είχαν αρπάξει από εργοστάσιο κατασκευής χαλκοσωλήνων στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.

Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου στο στόχο …επαγγελματιών του χώρου βρέθηκε το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ. Από τις εγκαταστάσεις του έκαναν φτερά δύο τόνοι ημιεπεξεργασμένου χαλκού.

Δρόμοι – «παγίδες»

Από την ανεξέλεγκτη τρόποι που έχουν λάβει κλοπές καλωδίων και σιδήρων, οι σημεία δρόμων μετατρέπονται σε παγίδες από φρεάτια που μένουν ξεσκέπαστα, ενώ εθνικές οδούς βυθίζονται στο σκοτάδι από την κλοπή καλωδίων της ΔΕΗ σε ολόκληρα χιλιόμετρα.

Ενδεικτική περίπτωση αποτέλεσε πρόσφατα ο κόμβος Αγίων Θεοδώρων που έχασε το φως του… Ο κόμβος βυθίστηκε στο σκοτάδι, όταν άγνωστοι έκλεψαν τα καλώδια ηλεκτροφωτισμού τριών περίπου χιλιομέτρων.

Η κλοπή των καλωδίων σημειώθηκε τόσο πάνω στον κόμβο, που ανήκει στην παραχωρησιούχο εταιρεία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ, όσο και στο τμήμα προς τους Αγίους Θεοδώρους που ανήκει στη Νομαρχία.

Τα καλώδια δε που κλάπηκαν από το τμήμα που ανήκει στη Νομαρχία είχαν μόλις τοποθετηθεί για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού μετά από ζημιές που είχαν προκληθεί πριν καιρό από κλοπές καλωδίων!

Η Νομαρχία αντέδρασε με μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων για το σοβαρό αυτό περιστατικό κλοπής δημόσιας υποδομής.

Από τους… χαλκοθήρες τον ύπνο τους έχουν χάσει και στον ΟΣΕ. Η τελευταία φορά που επιχείρησαν κλέφτες να χτυπήσουν στην αποθήκη διαχείρισης υλικού στον ΟΣΕ Βόλου, η δράση τους έγινε αντιληπτή και τράπηκαν σε φυγή. Ο Οργανισμός γλίτωσε την κλοπή σύρματος, περισσότερο από 250 κιλά που είχαν βάλει στο μάτι οι δράστες.

Οι αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι δεν θα ησυχάσουν όσο οι χρηματιστηριακές τιμές στα συγκεκριμένα υλικά θα ακολουθούν ανηφορική πορεία…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου