ΤΟΠΙΚΑ

Ελυσαν τον γρίφο των μορίων

ελυσαν-τον-γρίφο-των-μορίων-47877

Τον γρίφο, που συνιστά φέτος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων ο υπολογισμός των μορίων ανά τμήμα στα πανεπιστήμια της χώρας, έλυσαν μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου. Δημιούργησαν τη δική τους εφαρμογή υπολογισμού των μορίων ανά τμήμα για τους τρεις τομείς που λειτουργούν στο σχολείο, προσφέροντας στους υποψηφίους ένα πολύτιμο εργαλείο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους σε λίγους μήνες από σήμερα, το οποίο σκέφτονται να επεκτείνουν.

Οι υποψήφιοι φέτος δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το άγχος των καλών επιδόσεων, αλλά και του υπολογισμού των μορίων ανά τμήμα με βάση τους διαφορετικούς συντελεστές που ισχύουν ανά μάθημα.

Εως και τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις, υπήρχαν δύο συντελεστές βαρύτητας στα προς εξέταση μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο και μάλιστα ήταν ενιαίοι σε όλη τη χώρα.

Φέτος το σύστημα άλλαξε. Καθιερώθηκε ένας συντελεστής βαρύτητας ανά μάθημα, ο οποίος όμως δεν είναι ο ίδιος ούτε καν σε ομοειδή τμήματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας υποψήφιος, με τους ίδιους βαθμούς συγκεντρώνει διαφορετικό αριθμό μορίων σε κάθε τμήμα που τον ενδιαφέρει, με τις διαφοροποιήσεις να φθάνουν ακόμη και τα 1.000 μόρια.

Ο γρίφος που συνιστά ο υπολογισμός των μορίων έδωσε την ιδέα στους μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, να δημιουργήσουν μία εφαρμογή, που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους συμμαθητές τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα συμμετέχουν στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

«Ψηφιακή Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑ.Λ. για εισαγωγή στα τμήματα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», είναι ο τίτλος της εφαρμογής για τη δημιουργία της οποίας οι μαθητές έκαναν χρήση των εργαλείων της πληροφορικής και συνδύασαν τις γνώσεις τους στα μαθηματικά.

Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μαθηματικές συναρτήσεις, σχεδίασαν και υλοποίησαν ψηφιακή εφαρμογή σε πρόγραμμα λογιστικού φύλλου, η οποία λειτουργεί ως εξής: ο χρήστης εισάγει τον τομέα σπουδών που τον ενδιαφέρει καθώς και τη βαθμολογία του στα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συγκεκριμένο τμήμα κάποιας σχολής ανάλογα με τον τομέα του. Στη συνέχεια η εφαρμογή υπολογίζει τα μόρια εισαγωγής στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του συγκεκριμένου τομέα λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους επιμέρους συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει προς το παρόν τους τρεις τομείς που λειτουργούν στο σχολείο όμως οι μαθητές σχεδιάζουν να την επεκτείνουν ώστε να λειτουργήσει για όλους τους τομείς των ΕΠΑ.Λ.

Η εκπόνηση της εργασίας έγινε υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Βάιου Λιαπόπουλου, Βασίλη Μπατακόγια, Μαρίας Συκοπούλου και με την καθοδήγηση του Ευθυμίου Λιάπη συντονιστή Ε.Ε. Η εφαρμογή, άμεσα εκτελέσιμη, βρίσκεται διαθέσιμη για λήψη στον ιστότοπο του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:

https://epal-velest.mag.sch.gr/joomla/index.php/el/allcategories-el-gr/11-mathites/69-ypologismos-morion-panelladikon.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου