ΤΟΠΙΚΑ

Αποτεφρωτήριο νεκρών στο Βόλο

αποτεφρωτήριο-νεκρών-στο-βόλο-478525

Στο Βόλο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα. Αυτό έγινε γνωστό χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης με αφορμή ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος κατήγγειλε ότι, ενώ υπάρχει νόμος ομόφωνα ψηφισμένος από τη Βουλή, έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών, υπάρχουν δυνάμεις που μπλοκάρουν την εφαρμογή τους.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτήριου νεκρών στο Βόλο. Μάλιστα από τη Δημοτική Αρχή Βόλου είχε συζητηθεί στο παρελθόν το ενδεχόμενο της δημιουργίας αποτεφρωτήριου στο Κοιμητήριο στην περιοχή Κούκος, καθώς υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το μόνο που θα χρειάζονταν θα ήταν μόνο η τοποθέτηση των ειδικών μηχανημάτων.

«Θετική προοπτική για το Βόλο»

Ως θετική και πρωτοποριακή ενέργεια για το Βόλο σχολιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδας και πρόεδρος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Νικόλαος Αγγελέτος, την προοπτική να δημιουργηθεί στην πόλη το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών.

Ο κ. Αγγελέτος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Ο Βόλος θα γίνει σημείο αναφοράς απ’ όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί οικονομικά».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο κατά μέσο όρο από την Ελλάδα φεύγουν 400-500 σωροί για αποτέφρωση στη Βουλγαρία.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης στη Βουλγαρία στοιχίζει τους συγγενείς των νεκρών περίπου 3.500 ευρώ ενώ όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών και πρόεδρος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Νικόλαος Αγγελέτος εάν δημιουργηθεί στο Βόλο αποτεφρωτήριο νεκρών το κόστος θα μειωθεί κατά 60% ενώ παράλληλα θα αποφθεχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίας γραφειοκρατίας που απαιτούνται για την μεταφορά των σωρών στη Βουλγαρία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελέτος τόνισε : «Με το να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο νεκρών στο Βόλο θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των συγγενών και το αυξημένο κόστος. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι πιστοποιητικό θανάτου, δήλωση γιατρού σχετικά με το ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια και σχετική άδεια. Ενώ τώρα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει το κόστος μετακίνησης, διαδικασία μετάφρασης κ.α».

Η δημιουργία τέτοιων χώρων αρμοδιότητα των ΟΤΑ

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας στην ερώτηση επισήμανε ότι «η δημιουργία και η συντήρηση τέτοιων χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ, όπως εξάλλου διευκρίνισε ο κ. Γρηγοράκος και είπε ότι υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που έχουν αποδεχθεί αυτήν τη διαδικασία αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα για διάφορους λόγους επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακαλούνται οι αποφάσεις αυτές. Εξαίρεση υπογράμμισε επίσης φαίνεται να αποτελεί ο δήμος Βόλου. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, αυτήν τη στιγμή προχωρά η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς υπάρχει και η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών».

Ο αναπληρωτής Υπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι ως χώρα έχουμε καθυστερήσει στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Αν και από το 2006 επετράπη για πρώτη φορά η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τρία χρόνια μετά, και το οποίο όπως είπε γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς υπάρχει η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απάντηση της κυβέρνησης ο κ. Βούτσης, ιδίως τη δημόσια παραδοχή ότι δεν απαιτείται επιπλέον νομοθετικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση τέτοιων κέντρων αλλά το ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ. «Ελπίζω η αναφορά σας αυτή να είναι δεσμευτική και να μην δούμε σε λίγους μήνες να αναπεμφθεί η απόφαση και για τον Βόλο», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Η Μητρόπολη Δημητριάδος

Ερωτηθείς σχετικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «η απόφαση της αποτέφρωσης δεν αφορά τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι οποίοι θα θάβονται κανονικά, αλλά τους ετερόδοξους, εφόσον η πίστη τους το επιτρέπει. Εάν όμως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, προσθέτει ο Σεβασμιώτατος, οδηγηθούν μετά θάνατο στο αποτεφρωτήριο, δεν θα ψάλλεται η εξώδιος ακολουθία, διότι θεωρείται ότι αποκόπτονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου