ΤΟΠΙΚΑ

Ομάδα φοιτητών από τον Βόλο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βοστώνη

ομάδα-φοιτητών-από-τον-βόλο-σε-παγκόσμ-477893

Μια ομάδα φοιτητών από τον Βόλο – απαρτίζεται από 10 προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ειδικότερα από τα τμήματα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική- «τρέχει» μια καμπάνια για να συγκεντρώσει 7.000 ευρώ για να βρεθεί στη Βοστώνη στο παγκόσμιο διαγωνισμό του MIT, iGEM 2019 προτείνοντας ένα τεστ για την διάγνωση της φυματίωσης.

Σύμφωνα με το protothema.gr και τον Κώστα Τσαούση, πριν από λίγα μόλις 24ωρα ο Οδυσσέας Λαμτζίδης (Odyssey to MIT) ανέβασε στο fb μια ανάρτηση για τους συνεχιστές της παράδοσης που ο ίδιος – με προσωπική πρωτοβουλία- δημιούργησε στον χώρο της νεανικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας.

Η ανάρτηση

«Πριν μερικές μέρες είχα την χαρά να μιλήσω με τα παιδιά από την iGEM Thessaly οπού θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας στην Βοστώνη. Η συζήτηση ήταν γύρω από το crowdfunding στην Ελλάδα καθώς και για καλές πρακτικές ή πράγματα που έμαθα από την πορεία της δικής μου καμπάνιας πριν ένα χρόνο. Το crowdfunding αποκτάει όλο και περισσότερη δυναμική στην Ελλάδα, τόσο ως κοινωνική συνεισφορά, όσο και ως μέθοδος χρηματοδότησης.

Επόμενος σταθμός: Το πάντοτε φιλόξενο για τέτοιου είδους καμπάνιες Give&Fund. Εκεί βρήκα την ομάδα των φοιτητών από τον Βόλο. Η iGEM Thessaly 2019 αποτελεί τη πρώτη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό του MIT, iGEM 2019, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2019 στη Βοστόνη της Αμερικής. Η ομάδα απαρτίζεται από 10 προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ειδικότερα από τα τμήματα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Και όπως λένε και οι ίδιοι «το εγχείρημά μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και απαιτεί ένα χρηματικό ποσό που αγγίζει τα 40.000€ προκειμένου να καλυφθούν διάφορα έξοδα, όπως η εγγραφή στο συνέδριο και το διαγωνισμό, η διεξαγωγή των πειραμάτων και η διαμονή στη Βοστώνη. Μέσα σε αυτά ανήκει και η μεταφορά των μελών της ομάδας στη Βοστώνη για την παρουσίαση του έργου μας, για την οποία και αναζητούμε 7.000€».

Εν ολίγοις, αυτό είναι και το ποσό που αναζητούν με την καμπάνια τους. Η καμπάνια τους «τρέχει» στο Give&Fund και έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1.595 ευρώ, ενώ απομένουν ακόμη 17 μέρες. Στο ενημερωτικό σημείωμα της καμπάνια διαβάζουμε:

«Ο iGEM(international Genetically Engineered Machine), είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ο οποίος προωθεί την έρευνα και την πρόοδο της επιστήμης μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, το διεπιστημονικό κλάδο που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική και ως στόχο έχει την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές του εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα μας θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό με την παρακάτω ερευνητική πρόταση, η οποία σχετίζεται άμεσα με ένα τρέχον κοινωνικό ζήτημα, τόσο της χώρας μας, όσο και παγκόσμιο.

Η έμπνευσή μας

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες που ξεριζώνονται λόγω πολέμου ή διώξεων βρίσκονται συχνά σε πολύ ευάλωτη θέση. Στερούνται, μεταξύ άλλων, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην Υγεία, καθώς η πυκνότητα ανθρώπων στα σημεία πρώτης υποδοχής είναι αυξημένη. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην έξαρση ασθενειών, για τις οποίες η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ελλιπής. Μία από αυτές είναι η φυματίωση.

Ολοι οι ασθενείς με φυματίωση θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες για ταχεία διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα. Για εμάς είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ένας σημαντικός στόχος για την επίτευξη παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης. Αυτός είναι και ένας από τους 17 στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για έναν καλύτερο κόσμο μέχρι το 2030.

Το ερευνητικό έργο μας

Αξιοποιώντας τις αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, προτείνουμε την ανάπτυξη ενός γρήγορου, αξιόπιστου και ασφαλούς τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού για την πραγματοποίησή του.

Αποσκοπούμε στην αντικατάσταση των συμβατικών μεθόδων διάγνωσης με την παροχή ενός νέου εργαλείου για τους ανθρώπους που εργάζονται σε δομές υγείας.

Ως απόρροια του έργου μας ελπίζουμε στην αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ανθρώπων που βρίσκονται στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας».

Δείτε και αν θέλετε υποστηρίξτε την καμπάνια τους.

Ενα χέρι βοήθειας για να γίνει ένα όνειρο ζωής πράξη με αδιαμφισβήτητο κοινωνικό αντίκτυπο.

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/iGEM-Thessaly?fbclid=IwAR0VUP8dMQeIx2vfg4T%20dfu02qVc1ObGqSqtFxrVRqSeWHoMgzA77Z-uHkXs

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου