ΤΟΠΙΚΑ

Πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις

πέρασε-με-επιτυχία-τις-εξετάσεις-477790

Με επιτυχία πέρασε την επιτήρηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) το Εργαστήριο Υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το Εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από τον Μάιο του 2008 για τον πολυ-υπολειμματικό προσδιορισμό φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά (μηλοειδή, καρποφόρα λαχανικά και σταφύλια). Για το 2011 προγραμματίζεται η επέκταση της διαπίστευσης για επιπλέον 8 φυτοφάρμακα.

Παράλληλα το Εργαστήριο Υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ολοκλήρωσε με επιτυχία τον έλεγχο του Ε.ΣΥ.Δ. για μια σειρά δοκιμών την περίοδο του Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο ελέγχθηκε για τις δοκιμές που υλοποιεί αναφορικά με τον προσδιορισμό ολικών διαλυτών στερεών (brix) σε μεταποιημένα προϊόντα βιομηχανικής τομάτας, προσδιορισμό ολικών διαλυτών στερεών (brix) σε μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά και τον προσδιορισμό ολικών διαλυτών στερεών (brix) σε σταφύλια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, ακτινίδια, τομάτα.

Επίσης ελέγχθηκε για τον προσδιορισμό τιμής pH σε οίνους, προσδιορισμό ενεργού οξύτητας (pH) σε μεταποιημένα προϊόντα βιομηχανικής τομάτας, προσδιορισμό τιμής pH σε επιφανειακά νερά, προσδιορισμό ενεργού οξύτητας (pH) σε τομάτα, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια, προσδιορισμό περιεκτικότητας σε σάκχαρα με διαθλασιμετρία σε γλεύκη (συμπυκνωμένα και ανακαθαρισμένα), προσδιορισμό αλκοολικού τίτλου αποστάγματος με αραιόμετρο σε οίνους, προσδιορισμό ολικής σκληρότητας σε επιφανειακά νερά, προσδιορισμό νιτρικών ιόντων σε επιφανειακά νερά.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο επέκτεινε το πεδίο δοκιμών του σε πέντε επιπλέον δοκιμές, οι οποίες είναι ο προσδιορισμός ολικής οξύτητας σε οίνους, ο προσδιορισμός της τιμής της ηλεκτρικής αγωγιμότητας σε επιφανειακά νερά, ο προσδιορισμός ελεύθερου και ολικού διοξειδίου του θείου σε λευκούς οίνους, ο προσδιορισμός νιτρικών ιόντων σε φυλλώδη λαχανικά και προσδιορισμός μολύβδου σε φυλλώδη λαχανικά.

Η αξιολόγηση ήταν σε όλα τα επίπεδα επιτυχής και παρατηρήθηκαν μόνο μικρές διορθωτικές ενέργειες. Να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου αποτελεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς σε βαρέα μέταλλα για προϊόντα φυτικής παραγωγής. Για το 2011 προγραμματίζεται η επέκταση της διαπίστευσης σε προσδιορισμό εξασθενούς χρωμίου σε λαχανικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά ελιαολάδου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου