ΤΟΠΙΚΑ

«Καραμέλα» πλέον οι απολύσεις

καραμέλα-πλέον-οι-απολύσεις-477780

Ερημώνει η ΒΙΟΣΩΛ. Τρεις και κούκος… έμειναν μέσα στο εργοστάσιο ως προσωπικό. Άλλες δύο απολύσεις έκανε χθες η εταιρία, ακολουθώντας την πεπατημένη. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι αργά αλλά σταθερά «γράφονται» οι τίτλοι τέλους για μία από τις πάλαι ποτέ στιβαρές βιομηχανίες της περιοχής.
 
Δεκατρείς εργαζόμενοι έχουν μείνει στο χώρο δουλειάς χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης. Η εταιρία έχει μεταφέρει από το Βόλο τόσο το τμήμα κατασκευών, όσο και το εμπορικό τμήμα. Ενδεικτικό της πρόθεσής της σταδιακά να κλείσει τους «λογαριασμούς» της με το Βόλο.
 
Οι εργαζόμενοι είναι πλέον επί ποδός. Βλέπουν το μοιραίο να έρχεται και προκειμένου να μην πέσουν αμαχητί κατήγγειλαν ξανά χθες τις νέες απολύσεις και προγραμματίζουν νέα τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς ωστόσο να ελπίζουν σε τίποτα ουσιαστικό, αφού κάθε φορά η εταιρία επικαλείται διευθυντικό δικαίωμα και διαρκώς «ξεφορτώνεται» προσωπικό.
 Από τις 10 Οκτωβρίου έχει ήδη ανακοινώσει τρεις νέες προειδοποιητικές απολύσεις, φροντίζοντας έτσι να γλυτώσει το 100% της αποζημίωσης, αφού βάσει της νέας νομοθεσίας θα καταβάλει το χρόνο που θα απολυθούν μόνο το 50%.
 
Μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο έχουν χαθεί από τη ΒΙΟΣΩΛ 62 θέσεις εργασίας.
 
Η εταιρία, όπως εκτιμούν πλέον οι εργαζόμενοι, συνεχίζει ακάθεκτη στην υλοποίηση της απόφασής της να μειώσει το προσωπικό στο ελάχιστο, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι απολύσεις θα συνεχιστούν. Το έμψυχο δυναμικό του εργοστασίου έχει παράλληλα ήδη δύο φορές ενταχθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουν εξαντληθεί και όλες οι υποχρεωτικές άδειες.
Οι δύο εργαζόμενοι που πήραν χθες «απολυτήριο» είχαν μεγαλώσει ουσιαστικά μέσα στη ΒΙΟΣΩΛ. Ο ένας είχε συμπληρώσει 31 χρόνια δουλειάς και ο δεύτερος 20 χρόνια και πλέον.
Την ερχόμενη Δευτέρα το εναπομείναν προσωπικό θα απαντήσει με δίωρες στάσεις εργασίας.
Η απόφαση της εταιρίας να μειώσει το προσωπικό χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και συζήτηση με τους εργαζόμενους θεωρήθηκε εξαρχής καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.
“Πριν προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες η εταιρία έπρεπε να ενημερώσει βάσει των διατάξεων του άρθρου 4 και 6 του Π.Δ240/2006 και να διαβουλευθεί με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο» διαμήνυσε πολλές φορές η Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις.
Η εταιρία ωστόσο κάθε φορά επικαλείται γενικώς και αορίστως – κατά την Επιθεώρηση Εργασίας- «χωρίς όμως οικονομικά στοιχεία, περιορισμό του κύκλου εργασιών της και διαφαινόμενες δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου