ΤΟΠΙΚΑ

Στα πύρινα μέτωπα ακόμη ένα 24ωρο οι εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας

στα-πύρινα-μέτωπα-ακόμη-ένα-24ωρο-οι-εθε-476890

Επιχειρούσαν στην Παναγιά Ντινιούς, την Αβγαριά, το χωριό Καματριάδες

Δίπλα στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας, η οποία προχθές είχε άλλο ένα βράδυ θρίλερ, ήταν για ακόμη ένα 24ωρο οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Μαγνησίας. Οι εθελοντές έδωσαν μάχη στο πλάι των πυροσβεστών και των νέων κατοίκων των πληγεισών περιοχών, που αρνούνταν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.

Επιχείρησαν στην Παναγιά Ντινιούς, στην Αβγαριά από κοινού και με ομάδα Ρώσων πυροσβεστών, στο χωριό Καματριάδες.

Πρώτος σταθμός τους ήταν η Παναγιά Ντινιούς, ένα εκκλησάκι προπύργιο για την Ιστιαία, προχθές το απόγευμα. Το μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Νίκος Ζυγούρης, περιγράφει ότι οι εθελοντές έκοβαν δέντρα, απομάκρυναν καύσιμη ύλη, έστηναν εγκαταστάσεις με μάνικες σε σημεία που εκτιμούταν ότι η μεγάλη πυρκαγιά θα περνούσε και θα προκαλούσε νέες καταστροφές.

Οι εθελοντές δεν σταμάτησαν το έργο ούτε λεπτό, αντίθετα εργάζονταν ακατάπαυστα. Στην Παναγιά Ντινιούς ευτυχώς η πυρκαγιά πέρασε προχθές το απόγευμα πάνω από την πλαγιά, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει το εκκλησάκι. Ο παππάς του βρισκόταν και αυτός εκεί και παρακολουθούσε το έργο κατάσβεσης με προσευχές για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδιναν μάχη.

Οι εθελοντές συνέχισαν τον αγώνα στην Αβγαριά όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση δίπλα σε ομάδα Σέρβων πυροσβεστών. Προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν τη φωτιά 3 χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν να την αποτρέψουν και τελικά οπισθοχώρησαν. Η πυρκαγιά, όπως περιγράφει ο κ. Ζυγούρης, πέρασε πολύ κοντά από τον οικισμό, αλλά δεν κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος.

Συνέχισαν την κοπή δέντρων, την απομάκρυνση καύσιμης ύλης και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων με μάνικες στο χωριό Καματριάδες, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και απομακρύνονταν από τους νέους για να μη κινδυνεύσουν. Ο κ. Ζυγούρης λέει ότι δόθηκε ένας καλός αγώνας για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς.

Η μάχη συνεχιζόταν χθες το πρωί εκ νέου στην Παναγιά Ντινιούς, όπου βρισκόταν μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές χαράδρες και μεγάλα πεύκα πολλών ετών. Τελευταία φορά που εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ήταν το ’90. Στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν να αποτρέψουν την πυρκαγιά, αφενός από το να απειλήσει το εκκλησάκι και αφετέρου από το να κατευθυνθεί προς Ιστιαία. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν χθες αντιμέτωπες με μία πύρινη κόλαση, καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί και κινούταν απειλητικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου