ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για την Κάρλα

καμπανάκι-για-την-κάρλα-476686

Καμπανάκι κινδύνου για την απένταξη της Κάρλας και την απώλεια 260 εκ. ευρώ, έκρουσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός. «Θέλουμε ή δεν θέλουμε την ανασύσταση της λίμνης;», το δίλημμα που έθεσε ο κ. Αγοραστός σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, παρέχοντας προσωπικές εγγυήσεις προς τους κατοίκους και αγρότες του Ριζοβουνίου και του Στεφανοβικείου που αντιδρούν στις γεωτρήσεις, ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα αρδευτικά έργα. Σημειώνεται ότι το έργο, που είναι σταματημένο και δεν έχει καν εργολάβο πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2015.

«Παραλάβαμε το πιο δύσκολο παζλ και καλούμαστε μέσα σε ενάμιση χρόνο να λύσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναφερόμενος στο έργο της Κάρλας σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα, του δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, της δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένης Λαΐτσου των προέδρων των ΤΟΕΒ Πηνειού κ.κ. Γιώργου Λαδόπουλου και Κάρλας Αθανάσιου Πρασσά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ενημέρωσε για τη διαδικασία, με την οποία τα έργα της Κάρλας περιέρχονται στη ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας και ζήτησε τη συνεργασία όλων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο και να ολοκληρωθεί το έργο.

«Αναλαμβάνουμε μια τραγικά δύσκολη περίπτωση, ενός έργου σταματημένου, χωρίς εργολάβο, με προβλήματα και καλούμαστε μέχρι το τέλος 2015 να κάνουμε το ακατόρθωτο», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι ένα: θέλουμε ή δεν θέλουμε την ανασύσταση της λίμνης; Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των κατοίκων του Ριζοβουνίου και του Στεφανοβικείου στο ζήτημα των γεωτρήσεων, όμως εγγυώμαι ως περιφερειάρχης, ότι οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Η Περιφέρεια πρόκειται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση των αρδευτικών έργων. Αντίθετα μάλιστα το έργο θα βοηθήσει τους αγρότες και θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το έργο θα ολοκληρωθεί και δεν αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να απενταχθεί, να πάνε χαμένα 260 εκατ., ευρώ και να κληθούμε να επιστρέψουμε χρήματα στη Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Όπως έγινε γνωστό τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο αυτή τη στιγμή είναι δύο: Το πρώτο αφορά στις γεωτρήσεις στο Ριζόβουνο και το Στεφανοβίκειο, για τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, φοβούμενοι ότι θα τους δημιουργήσουν προβλήματα στις δικές τους γεωτρήσεις και το δεύτερο αφορά στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Παράλληλα από χθες το πρωί πραγματοποιούνται εργασίες στα πρόχειρα φράγματα στην τάφρο 1Τ, ώστε να μπει και πάλι νερό στην Κάρλα, καθώς η έλλειψη σημαντικών βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη στάθμη της λίμνης.

Ο κ. Ρίζος Κομήτσας δικαιολόγησε τη στάση των κατοίκων τονίζοντας ότι όσο τα έργα υλοποιούνταν από το κεντρικό κράτος δεν υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης. «Εφόσον μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια και ο ίδιος ο περιφερειάρχης αλλάζει όλη η διαδικασία και οι κάτοικοι πλέον μπορούν και πρέπει να μην φοβούνται».

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στον αγώνα που έγινε για να αποκτήσει ουσιώδη περιβαλλοντικό χαρακτήρα και σημείωσε τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή: «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι σε ότι αφορά την ανασύσταση της λίμνης. Είναι έργο που πρόκειται να ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή στους τομείς του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος, να συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την ύδρευση και την άρδευση αλλά και να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Η κ. Ελένη Λαΐτσου αναφέρθηκε εκτεταμένα στις αντιδράσεις των κατοίκων και σημείωσε τους φόβους που υπάρχουν από πλευράς των στην πραγματοποίηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων. Ανέφερε όμως: «Σε περίπτωση που προχωρήσουν πρώτα τα έργα της άρδευσης και διασφαλιστεί η επάρκεια νερού για τους αγρότες, πιστεύω ότι μπορούν να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις».

Ο κ. Γιώργος Λαδόπουλος εξήγησε ότι από το πρωί γίνονται εργασίες στα πρόχειρα φράγματα και ότι ο ΤΟΕΒ Πηνειού πρόκειται να παρακολουθεί την πορεία του νερού προς τη λίμνη αλλά και την στάθμη της 1Τ για να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Ο κ. Θανάσης Πρασσάς εξήγησε και εκείνος από την πλευρά του την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, έτσι ώστε σε περίπτωση εκτάκτων καιρικών φαινομένων να μην υπάρξουν φαινόμενα πλημμυρών λόγω υπερχείλισης στην τάφρο.

Όπως έγινε γνωστό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις με τους κατοίκους των παρακάρλιων περιοχών, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το έργο. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, οι υπάλληλοι της καταργηθείσας υπηρεσίας ΕΥΔΕ Κάρλας περνάνε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η διαδικασία έχει ήδη πάει στο ΑΣΕΠ και σύντομα αναμένεται η απόφαση.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ακόμα ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Θ. Σουλιώτης, ο κ. Π. Σιδερόπουλος από τον φορέα διαχείρισης της Κάρλας, ο κ. Χρ. Καματέρης της ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ Καρδίτσας που επιβλέπει τα έργα αυτή τη στιγμή και η κα Ξ. Καρατζά από την πρώην ΕΥΔΕ Κάρλας. Τη σύσκεψη μαγνητοσκόπησε τηλεοπτικό συνεργείο του 1ου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή πραγματοποιώντας ρεπορτάζ για τα έργα ανασύστασης της λίμνης. Κατόπιν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη μετέβησαν στην Κάρλα, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα και να συζητήσουν από κοντά με τους κατοίκους της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου