ΤΟΠΙΚΑ

Σταματά το έργο ύδρευσης ~ Διαδικασίες για νέο ανάδοχο κινεί η ΔΕΥΑΜΒ

σταματά-το-έργο-ύδρευσης-διαδικασίες-476321

Απόφαση για τη διαπιστωτική πράξη έκπτωσης του ΕΝΙΠΕΑ έλαβε το διοικητικό συμβούλιο – Δυνατότητα ρύθμισης χρεών και σε οφειλέτες της ΔΕΥΑΜΒ

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αναδόχου, που θα αναλάβει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αντικατάστασης, ζωνοποίησης και αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ. Ο σημερινός ανάδοχος, η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ, κηρύχθηκε και επίσημα έκπτωτος με διαπιστωτική πράξη που ενέκρινε στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου η ΔΕΥΑΜΒ, μετά την επίσημη παραλαβή του εγγράφου του Υπουργείου Υποδομών, με το οποίο απορρίπτεται ένσταση της εταιρείας επί της έκπτωσή της.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος είχε ληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Επί της απόφασης ο ΕΝΙΠΕΑΣ κατέθεσε ένσταση στις 11 Ιανουαρίου 2019 και προ ημερών εκδόθηκε η απόφαση του αυτοτελούς τμήματος νομικής υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με το υπουργείο «παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών που οφείλονται αποκλειστικά στον ανάδοχο και αφορούν σε συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας όπως η έκδοση της άδειας εκσκαφής οδοστρωμάτων του δήμου Βόλου, η έγκαιρη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής κάθε τμήματος του έργου, με αποτέλεσμα η ανάδοχος να έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση των εργασιών».

Όπως διαπιστώνει το υπουργείο «το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό μόλις 6% έπειτα από 12 μήνες που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών με σημαντική υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία παρέκλινε συνεχώς από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Με βάση τα παραπάνω η ΔΕΥΑΜΒ κήρυξε οριστικά έκπτωτο τον ΕΝΙΠΕΑ και πλέον προχωρά στη διαδικασία ανάδειξης νέου αναδόχου, όπως προβλέπει ο Νόμος. Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί η ΔΕΥΑΜΒ θα απευθυνθεί στον δεύτερο και στον τρίτο κατά σειρά υποψήφιους αναδόχους που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό προκειμένου να αναλάβουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Μέχρι τότε, το έργο σταματά.

Ψηφίστηκε το περιβαλλοντικό τέλος

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η απορρόφηση του περιβαλλοντικού τέλους από την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΥΑΜΒ είναι σε ετήσια βάση 320 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου, από το ποσό αυτό 189 ευρώ αφορούν νερό για βιομηχανική χρήση, 42 ευρώ νερό για άρδευσης και 80 ευρώ νερό για οικιακή χρήση.

Το κόστος αυτό κανονικά καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Ωστόσο με απόφασή της η ΔΕΥΑΜΒ θα απορροφήσει η ίδια το κόστος.

Η επιβάρυνση της ΔΕΥΑΜΒ με ετήσιο ποσό της τάξης των 320 ευρώ περίπου είναι αμελητέα και γι’ αυτό αποφασίστηκε η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στα ήδη ψηφισθέντα τέλη έτους 2019 και να μην το επιβαρυνθούν οι καταναλωτές αλλά η ΔΕΥΑΜΒ.

Ρυθμίσεις για οφειλές 3 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε η δυνατότητα υπαγωγής και των οφειλετών της ΔΕΥΑΜΒ στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΜΒ είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλέτες έχουν δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις, ως εξής:

  • αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% -αν εξοφληθούν σε δύο έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%
  • αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά 70% -αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά 60%
  • αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά 50%.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που θα βεβαιωθούν έως και 17 Ιουλίου 2019, ενώ αιτήσεις για υπαγωγή σε ρύθμιση θα πρέπει να γίνουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2019.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου