ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Γαβρόγλου από το Βόλο: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο

κώστας-γαβρόγλου-από-το-βόλο-το-πανεπι-476256

Ανακοίνωσε δράσεις στήριξής του με ανθρώπινους πόρους – Εως τον Ιούλιο γνωστά τα προγράμματα – Σχέδιο πενταετίας για τη φοιτητική μέριμνα

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο» αναγνώρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για την πορεία προετοιμασίας της λειτουργίας του ιδρύματος με τα 17 νέα τμήματά του μετά την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, δηλώνοντας ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές. Στο περιθώριο ημερίδας για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στη διευκόλυνση του εγχειρήματος με ανθρώπινους πόρους, ενώ μίλησε για πρόγραμμα πενταετίας, που αφορά στην ενίσχυση του τομέα της φοιτητικής μέριμνας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό παρόν – Δυναμικό μέλλον» ήταν το θέμα της ημερίδας, στο οποίο ο Κ. Γαβρόγλου ήταν κεντρικός ομιλητής. Τον υπουργό υποδέχθηκαν ο νυν και ο τέως πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης και Γιώργος Πετράκος αντίστοιχα και η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, ενώ τον συνόδευσαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Κατερίνα Παπανάτσιου αντίστοιχα και οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας η πορεία του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαγράφεται εντυπωσιακά καλή για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα ως προς την έκταση και την ουσία του. «Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε αυτό το εγχείρημα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο σε αυτό το εγχείρημα, με την έννοια ότι έχει επιλύσει πολλά προβλήματα. Τα προγράμματα σπουδών είναι έτοιμα και εμείς έχουμε τις πιστώσεις για καθηγητές, που είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και για τους συμβασιούχους με τον νόμο 407 προκειμένου να ενισχυθούν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα νέα τμήματα. Ως εκ τούτου ακαδημαϊκά και ως προς το προσωπικό είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι και τα προγράμματα σπουδών για τα νέα τμήματα θα γίνουν γνωστά μέσα στον Ιούλιο και πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους.

Πρόγραμμα πενταετίας για τη φοιτητική μέριμνα

Υποδοχή στον κ. Γαβρόγλου επεφύλαξαν φοιτητικές, διοικητικοί και καθαρίστριες, που τάσσονται κατά «της εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Στην είσοδο του κτιρίου της Γεωπονικής Σχολής στήθηκαν πανό, ενώ εργαζόμενοι και φοιτητές φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Π.Θ. Δημήτρη Μαριεττάκη, «διαμαρτυρόμαστε απέναντι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί την εκπαίδευση, μια πολιτική στην οποία συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Πρόκειται για μία πολιτική, που υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Για εμάς Πανεπιστήμιο με δυναμικό μέλλον είναι αυτό, στο οποίο οι φοιτητές δεν χρειάζονται να πληρώνουν ένα κάρο λεφτά για ενοίκια, σίτιση, ούτε για γνώση με τα δίδακτρα που έχουν επιβληθεί».

Σχολιάζοντας την κινητοποίηση ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, τα οποία δεν μπορέσαμε κυρίως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Εχουμε όμως ένα μακρόπνοο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βάθος πενταετίας. Προς το παρόν τα παιδιά των οποίων η οικογενειακή οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή έχουν τη δυνατότητα λήψης ενός στεγαστικού επιδόματος ή αν το εισόδημα της οικογένειας είναι πολύ χαμηλό έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν εκεί που βρίσκεται η οικογένειά τους».

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για παθογένειες όσον αφορά στις φοιτητικές εστίες και τη σίτιση των φοιτητών. «Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί αν θα πάμε σε μία πολιτική στήριξης των παιδιών, που έχουν πραγματική ανάγκη ή αν θα πάμε σε μια κοινωνική πολιτική με πολλά εισαγωγικά, που θα σιτίζεται ο οποιοσδήποτε κάτω από την πίεση των φοιτητών που είναι το σημερινό καθεστώς. Η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιη. Αυτή η λογική λειτουργεί σε βάρος των παιδιών που έχουν ανάγκη. Εμείς ξετυλίγουμε ένα σχέδιο που μελετήσαμε και έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για ορίζοντα πενταετίας», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Καυστικός για τις εστίες βίας και ανομίας

Σχολιάζοντας τις εστίες βίας και ανομίας, που αναπτύσσονται στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για σοβαρότατα προβλήματα, που υφίστανται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα κτίρια του Πολυτεχνείου και για κλιμακούμενη ένταση στη Θεσσαλονίκη.

«Στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια υπάρχει εξαιρετική καθημερινότητα. Οποιες αντιδράσεις υπάρχουν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν τα προβλήματα να επιλυθούν με την Αστυνομία», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου καλώντας τις πανεπιστημιακές κοινότητες να συζητήσουν με τους φοιτητές. «Υπάρχει βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας και το θέμα είναι αν θέλει η πανεπιστημιακή κοινότητα να το αντιμετωπίσει ή όχι», συμπλήρωσε σχολιάζοντας ότι «εμείς για πρώτη φορά έχουμε αναγνωρίσει τα θέματα ανομίας και υπάρχει ομάδα εργασίας που συνέταξε πόρισμα και το απέστειλε στις Συγκλήτους αναμένοντας τα σχόλιά τους. Δυστυχώς οι σιωπές των Συγκλήτων δεν είναι ευχάριστες προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων», σχολίασε.

Ζ. Μαμούρης: «Ετοιμοι για την υποδοχή 2.800 νέων φοιτητών»

Χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επισήμως το μεγάλο εγχείρημα της συνένωσης των τριών ιδρυμάτων, με τον πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη να δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο και τους ρυθμούς της προσπάθειας. «Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να εκλείπουν, οι συνάδελφοι των ΤΕΙ βρίσκονται στις θέσεις τους για να συνεχίσουν την καριέρα τους, τα οικονομικά ενοποιούνται και γίνεται πλέον ορθολογική διαχείριση και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 2.800 νέους φοιτητές στα 17 νέα τμήματα, που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Μαμούρης κάνοντας λόγο για ένα ίδρυμα που μπορεί πλέον να προσφέρει τα πάντα. «Εχουμε να προσφέρουμε τα πάντα σε γνωστικά αντικείμενα. Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο με 35 τμήματα, με ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο και διετή προγράμματα σπουδών, που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο και ένα Πανεπιστήμιο που αισιοδοξεί για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

Αιχμές από Κ. Αγοραστό

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος εμφανίστηκε αιχμηρός, μιλώντας για αβέβαιη χρηματοδότηση και άρα αβέβαιο μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, που να συγχρονίζεται με την εποχή του και να βγάζει εργαζόμενους κι όχι ανέργους με πτυχία. Ενα Πανεπιστήμιο στο οποίο θα υπάρχουν φοιτητική μέριμνα, σχεδιασμός και προγραμματισμός πενταετίας. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε στηρίξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 14 έργα υποδομών προϋπολογισμού 67,3 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται όμως σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σαφή προσανατολισμό», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Απλήρωτοι για επτά μήνες οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας

«Λήξη και του εαρινού εξαμήνου και για μια ακόμη φορά αυτή η συμπαθής τάξη των «υψηλά» αμειβόμενων ακαδημαϊκών υποτρόφων, όπως πλέον καλούνται οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας), παραμένει απλήρωτη!», διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας) με φόντο την επίσκεψη στον Βόλο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ιστορία με απίστευτη διάρκεια, η οποία πραγματικά προκαλεί πολλά ερωτηματικά.Είμαστε άνθρωποι με υψηλή επιστημονική υπόσταση, που προσφέρουμε αντίστοιχης ποιότητας εκπαίδευση στους φοιτητές σε πείσμα των καιρών…Η περιβόητη και πολλά υποσχόμενη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ρύθμισε τα όποια οικονομικής φύσης θέματα αφορούν στους πάντες, εκτός ημών των ιδίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου