ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός στα φαρμακεία της Μαγνησίας για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

συναγερμός-στα-φαρμακεία-της-μαγνησί-475751

«Δεν περιμέναμε κωλοτούμπες από τον Κουρουμπλή», τόνισαν με φόντο την καθολική συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία

Καθολική υπήρξε η συμμετοχή των φαρμακοποιών της Μαγνησίας στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία για το θέμα της απελευθέρωσης του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα φαρμακεία λειτούργησαν με το σύστημα εφημερεύοντα – διανυκτερεύοντα φαρμακεία, καθώς από τον Σύλλογό τους κρίθηκε ότι για μια ημέρα (μισή ημέρα), δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση καταναλωτών ή ασθενών, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο σε επόμενη κινητοποίηση να μην λειτουργήσει ούτε ένα φαρμακείο.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε συνέχεια. Αυτή η Κυβέρνηση μας πρόδωσε. Και προσωπικά το λέω, δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Μέχρι χθες η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό μας. Οι ερωτήσεις τους στη Βουλή ήταν σαν να τις γράφαμε εμείς. Τώρα όμως, με ασφυκτική πίεση από τους δανειστές, η κυβέρνηση έρχεται να τα ακυρώσει όλα αυτά. Μάλλον πρόκειται για εμπαιγμό. Αλλα λένε τη μια μέρα για τα ΜΥΣΥΦΑ, άλλα το απόγευμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί. Εχουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας και θα βρει τοίχο απέναντί μας. Αλλάζουμε κυβερνήσεις», είπε με νόημα ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων. Ματσιόλης σε συνέντευξη που παραχώρησε η Διοίκηση στα γραφεία του Φαρμακευτικού, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του κλάδου στη διάθεση ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ μάρκετ.

«Δεν περιμέναμε κωλοτούμπες από τον Κουρουμπλή. Το φάρμακο θα πωλείται ως προϊόν από Σούπερ Μάρκετ, χωρίς ενιαία τιμή, χωρίς την εμπιστοσύνη του φαρμακοποιού. Η ασφάλεια της υγείας των πολιτών κινδυνεύει, ενώ και η τιμή των φαρμάκων θα πάρει την ανιούσα, με τιμές ανεξέλεγκτες», είπε ο Πρόεδρος. Στο ίδιο μήκος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της Διοίκησης με σημείο αναφοράς τους κινδύνους από την πώληση ΜΥΣΥΦΑ και σε χώρους εκτός φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί υποστήριξαν πως από την αύξηση του αριθμού ΜΥΣΥΦΑ δεν αυξήθηκε ο τζίρος τους, πως δεν έχουν πληρωθεί συνταγές του Φεβρουαρίου και πως από το ποσοστό κέρδους 15,7%, ποσοστό 13% είναι έξοδα.

Σε σχετική ανακοίνωση για τα Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), οι φαρμακοποιοί αναφέρουν «το φαρμακείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί ζημιογόνο. Επίσης είναι λάθος και θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και βλάβη της υγείας των ασθενών» και προθέτουν:

«Στην πλειοψηφία της Ευρώπης το φάρμακο πουλιέται αποκλειστικά στα φαρμακεία. Αλλά ακόμα και εκεί που έγινε η απελευθέρωση υπάρχει ένα μαζικό κύμα οπισθοχωρήσεων μετά από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία/αυτοκτονίες, πχ η Σουηδία απαγορεύει την πώληση της παρακεταμόλης (depon/panadol) από φέτος. Το ίδιο και εκτός Ευρώπης όπως το Ισραήλ. Ακόμα και στις ΗΠΑ ο αμερικάνικος ΕΟΦ υποχρεώνει τις εταιρίες να μειώσουν την πρόσβαση των ασθενών, μιας και η δηλητηρίαση από παρακεταμόλη είναι η Νο1 πηγή δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ.

Με το νέο σύστημα θα αυξηθούν οι τιμές, θα μειωθεί η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο λόγω κατάργησης των εφημεριών και κλείσιμο των φαρμακείων σε μη-αστικές περιοχές. Επίσης θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου