ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν οι εργασίες στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς για τη δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

ξεκινούν-οι-εργασίες-στην-πρώην-παιδό-474963

Ένα ακόμη σημαντικό έργο πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της πολιτικής που με σχέδιο και συνέπεια υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Βόλου για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το έργο «Παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία Δομής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)».

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Κ.Τσολής Α.Ε.». Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται 491.309,23 € (προϋπολογισμός μελέτης 1.010.000€) και θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο προβλέπεται να παραδοθεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

«Εργαζόμενοι με σχέδιο και μεθοδικότητα, αξιοποιούμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων και δράσεων, προς όφελος της πόλης και των πολιτών και πρωτίστως των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε καταρχάς και πέτυχε την ένταξη της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Η νέα αυτή δομή, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, φιλοξενείται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Κε.Σ.Α.Α.Μ (Κέντρο Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας). Ταυτόχρονα επιδίωξε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτιριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση της Στέγης. Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, άνοιξε πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα την ανακατασκευή και αναβάθμιση δύο ισόγειων κτιρίων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Το πρώτο κτίριο εμβαδού 260 τ.μ., περιλαμβάνει πέντε [5] δωμάτια, διάδρομο, χώρους υγιεινής, ένα δωμάτιο με δικό του λουτρό και κουζίνα. Το δεύτερο κτίριο εμβαδού 411 τ.μ. θα περιλαμβάνει δέκα [10] δωμάτια και έξι [6] χώρους υγιεινής. Με στόχο την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργικότητας των κτιρίων, οι εργασίες περιλαμβάνουν ολική αντικατάσταση και επικεράμωση της στέγης, καθαίρεση επιχρισμάτων και αποκατάσταση, εκσυγχρονισμό κουφωμάτων και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Η δυναμικότητα των κτιρίων δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δύο δομών εξοπλισμένων και λειτουργικά διαμορφωμένων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εννέα και οκτώ, αντίστοιχα, φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική υστέρηση. Οι συγκεκριμένες ΣΥΔ καλύπτουν περίπου το 20% των ατόμων με νοητική υστέρηση στη Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία και τα 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Αναπηρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου