ΤΟΠΙΚΑ

Στη ΔΕΥΑΜΒ η άρδευση

στη-δευαμβ-η-άρδευση-473652

Απορρίφθηκε η προσφυγή των δημοτικών συμβούλων των Δρόμων Συνεργασίας

Στη ΔΕΥΑΜΒ η αρμοδιότητα της άρδευσης και με τη «βούλα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα αφενός να διαχειριστεί τα νερά της άρδευσης, αφετέρου να καθορίσει και να εισπράξει τέλη, αλλά και να συμπεριλάβει στην περιουσία της τα κυκλώματα άρδευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αναρτήθηκε χθες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και για την οποία έλαβε γνώση ο Δήμος Βόλου, έρχεται ουσιαστικά να τερματίσει ένα μακρύ κύκλο αντιπαράθεσης και επεισοδίων σε όλο το Δήμο, μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και δημοτικής αρχής αλλά και μεταξύ αντιπολίτευσης και πλειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι τοπικές κοινότητες αντιδρούν στην άσκηση της αρμοδιότητας άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ και ήδη αυτοδιαχειρίζονται τα νερά για το πότισμα των καλλιεργειών τους. Υπενθυμίζεται δε, ότι κατά την ψήφιση του Κανονισμού από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, είχαν σημειωθεί επεισόδια εντός και εκτός κτιρίου.

Η προσφυγή που είχαν καταθέσει οι δημοτικοί σύμβουλοι των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς, Κ. Γαργάλας και Ι. Αποστολάκης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που λήφθηκε στις 23 Μαρτίου και αφορά τον κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη.

Στο κείμενο της ένστασής τους οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, υπογράμμισαν ότι για τη συζήτηση -εκτός ημερήσιας διάταξης- του κανονισμού άρδευσης ενημερώθηκαν πέντε μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση από τον υπηρεσιακό γραμματέα του Δήμου Βόλου. Οι «Δρόμοι Συνεργασίας», ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης, η οποία όπως αναφέρουν, στερείται νομιμότητας.

Η Αποκεντρωμένη

Η Αποκεντρωμένη ζήτησε το φάκελο της απόφασης αλλά και επιπλέον στοιχεία από το Δήμο Βόλου, πριν εκδώσει την απόφασή της.

Αποφαίνεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας η ΔΕΥΑΜΒ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμπεριλάβει στις αρμοδιότητές της την άρδευση, αλλά επιπλέον να επιβάλλει τέλη και να συμπεριλάβει την περιουσία της άρδευσης στο περιουσιολόγιό της.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση της αποκεντρωμένης αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1069/80, με αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, μπορεί να διευρυνθεί ο σκοπός των επιχειρήσεων και να περιλάβει εκτός από την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση και τους ακόλουθους τομείς στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους…

Σκοπός της ΔΕΥΑΜΒ είναι η άσκηση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων του κυκλώματος ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Δήμου Βόλου…

Στην περιουσία της επιχείρησης ανήκουν και όλα τα κινητά και ακίνητα στοιχεία των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων τα οποία συνθέτουν όλο το κύκλωμα της ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων

Στους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ δύνανται να περιλαμβάνονται ακόμη και τα εισπραττόμενα ποσά για οποιαδήποτε δαπάνη ή προσφερόμενη υπηρεσία σχετική με την άσκηση του αντικειμένου της άρδευσης».

Οσον αφορά δε το επιχείρημα των Δρόμων Συνεργασίας για την εκτός ημερήσιας διάταξης εισαγωγή προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Κανονισμού Αρδευσης, η Αποκεντρωμένη αναφέρει ότι «το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει μετά από σχετική πρόταση- εισήγηση του προέδρου ή του Δημάρχου ή του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου