ΤΟΠΙΚΑ

Ηχησαν… καμπάνες για το τσιγάρο

ηχησαν-καμπάνες-για-το-τσιγάρο-471931

Ηχησαν… καμπάνες για έξι café – bar στο κέντρο του Βόλου, με την αυλαία των συντονισμένων ελέγχων από κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Τη Δευτέρα το βράδυ, μικτά κλιμάκια ελέγχου, έκαναν εξόρμηση στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, προχωρώντας σε 18 ελέγχους σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όπως διαπιστώθηκε, στην πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες είχαν συμμορφωθεί ως προς την τήρηση του Νόμου.

Ωστόσο διαπιστώθηκαν δύο περιπτώσεις καταστημάτων, στα οποία οι θαμώνες συνέχιζαν να… φουμάρουν. Δύο «θεριακλήδες» που αψήφησαν το Νόμο και άναψαν τα τσιγάρα, εντοπίστηκαν από τα κλιμάκια ελέγχου και τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50 ευρώ στον καθένα.

Πιο ακριβά, την πλήρωσαν όμως οι δύο ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μαγαζιών, όπου εντοπίστηκαν τα αναμμένα τσιγάρα των θαμώνων τους, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 600 ευρώ.

Τέσσερα ακόμη πρόστιμα επιβλήθηκαν σε ισάριθμα καταστήματα, μολονότι δεν βρέθηκε ούτε μία γόπα από τσιγάρο. Τα πρόστιμα αφορούσαν είτε σε έλλειψη πινακίδων για την απαγόρευση του καπνίσματος, είτε στην ύπαρξη έστω και κενών σταχτοδοχείων πάνω στα τραπέζια είτε στη μη τήρηση βιβλίου αναφορών για το κάπνισμα, που υποχρεούνται να τηρούν βάση Νόμου.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.200 ευρώ σε έξι καταστήματα και 100 ευρώ σε δύο θαμώνες που πιάστηκαν με τα τσιγάρα στα χέρια.

Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν σε εντατικούς ρυθμούς και χθες το πρωί. Τα κλιμάκια, προχώρησαν σε ελέγχους στο Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Οι υπάλληλοι μπορεί να έκοψαν το τσιγάρο, εντοπίστηκε όμως κυλικείο που δεν είχε προμηθευτεί το βιβλίο αναφορών και επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ.

Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Εκτιμάται -βάση της καλής εικόνας που παρουσίασαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- ότι εντός δέκα ημερών, οι παραβάσεις θα είναι μηδενικές και θα γίνει συνείδηση στους πολίτες, ακόμη και στους φανατικούς καπνιστές, ότι ήρθε η ώρα τα τσιγάρα να σβήσουν στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στο 50% του ωφέλιμου χώρου κέντρων διασκέδασης, εφόσον καταβάλλουν το ετήσιο τέλος που ανέρχεται σε 0,548 ευρώ/τ.μ./ημέρες λειτουργίας.

Στον κάθε καπνιστή εντός του χώρου που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα βεβαιώνεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Σε διαπίστωση καπνίσματος σε σχολείο ή νοσοκομείο, κέντρο υγείας, κλινικές, χώρο βεβαιώνεται στον καπνιστή πρόστιμο 100 ευρώ.

Σε προϊστάμενο Δημόσιας Υπηρεσίας που διαπιστώνεται κάπνισμα βεβαιώνεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Σε πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικο βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σε διαφήμιση προϊόντων καπνού βεβαιώνεται πρόστιμο 2.000 ευρώ

Σε διαπίστωση δεύτερης παράβασης/υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται και σε βεβαίωση τρίτης παράβασης/νέας υποτροπής διπλασιάζεται το ανάλογο βεβαιωθέν πρόστιμο της δεύτερης παράβασης.

Στην τέταρτη παράβαση επέρχεται 10ήμερη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος και σε πέμπτη παράβαση οριστική διακοπή με ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Βιομηχανία προστίμων

Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν με την αυλαία των ελέγχων, προκάλεσαν αντιδράσεις από πλευράς των καταστηματαρχών.

Κι αυτό γιατί, τα τέσσερα από τα έξι πρόστιμα, επιβλήθηκαν όχι γιατί οι θαμώνες συνέχισαν να καπνίζουν, αλλά επειδή δεν είχαν είτε βιβλίο αναφορών είτε πινακίδες που θα υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα απαγορεύεται ανά 15 τ.μ. μέσα στο ίδιο κατάστημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, Απ. Αθανασός έκανε λόγο για βιομηχανία προστίμων, προκειμένου να τονωθούν τα κρατικά ταμεία. «Δυστυχώς τα κλιμάκια δεν έμειναν στην ουσία, που είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. Στάθηκαν στα βιβλία αναφορών και στις πινακίδες απαγόρευσης του καπνίσματος που πρέπει να είναι αναρτημένες σε εμφανή σημεία για κάθε 15 τ.μ. μέσα στο ίδιο κατάστημα», είπε ο κ. Αθανασός.

Ενστάσεις

Πάντως χθες, κατατέθηκαν και οι πρώτες ενστάσεις επί των προστίμων που επιβλήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ. Ένας από τους καταστηματάρχες που έσπευσε να καταθέσει ένσταση, είναι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κρητικός», εις βάρος του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο για μη τήρηση βιβλίου αναφορών, ενώ στην κλήση που του επιδόθηκε αναγράφεται ότι «ο κληθείς δεν συνεργάστηκε με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου