ΤΟΠΙΚΑ

Λύση για το 21ο Νηπιαγωγείο Βόλου

λύση-για-το-21ο-νηπιαγωγείο-βόλου-471924

Την καταλληλότητα του οικοπέδου που παραχωρεί ο Δήμος στο προαύλιο του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου (Ορμινίου 17 και Θερμοπυλών) στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας ενέκρινε κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ) που πριν λίγες μέρες ήλθε στο Βόλο και επιθεώρησε το χώρο που παραχωρείται προκειμένου στη θέση του να ανεγερθεί ένα νέο και σύγχρονο κτίριο το οποίο θα στεγάσει το 21ο Νηπιαγωγείο Βόλου το οποίο σήμερα στεγάζεται σε ακατάλληλο μισθωμένο οίκημα (κατάστημα) στην οδό Περσέως.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΟΣΚ η αρμόδια για θέματα Παιδείας του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα αναμένεται να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου στον ΟΣΚ, ανοίγοντας έτσι, όπως σημειώνει, το δρόμο για την επίλυση ενός ακόμη προβλήματος στο χρόνιο ζήτημα της στέγασης των νηπιαγωγείων της πόλης, σε λειτουργικά και σύγχρονα κτίρια.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου, το 21ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε μισθωμένο κατάστημα που ανεγέρθηκε το 1965 και ξεκίνησε να λειτουργεί ως νηπιαγωγείο το 1973

Το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως τονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας του καθώς :

– Πρόκειται για κτίριο σχεδιασμένο για μαγαζί, το οποίο αποτελείται από μικρούς χώρους, έχει μία τουαλέτα και μία υποτυπώδη αυλή.

– Με τις παρούσες συνθήκες εξυπηρετούνται μόνο νήπια πρώτης ηλικίας αποκλείοντας τη διετή φοίτηση στην προσχολική εκπαίδευση.

– Οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν με αποτέλεσμα το νηπιαγωγείο να λειτουργεί σε βάρδια, γεγονός που κοινωνικά αλλά και παιδαγωγικά, δημιουργεί πολλές δυσκολίες τόσο στα νήπια όσο και στις οικογένειες τους.

– Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα φοίτησης σε ολοήμερο τμήμα η υπάρχουσα υποδομή δεν επιτρέπει την ικανοποίησή τους.

– Η συνοικία της Νέας Δημητριάδας που εξυπηρετείται από το 21ο νηπιαγωγείο τα τελευταία χρόνια παρουσίασε σημαντική αύξηση πληθυσμού. Τον Ιούνιο του 2013 κατατέθηκαν στο νηπιαγωγείο εξήντα οκτώ αιτήσεις εγγραφής νηπίων για το σχολικό έτος 2013 – 2014. Από αυτές, σημειώνει στο έγγραφό της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου, έχουν ικανοποιηθεί μόνον οι τριάντα από αυτές και βεβαίως κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγει το έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κρίνουμε απαραίτητη την ανέγερση διδακτηρίου για τη στέγαση του 21ου Νηπιαγωγείου Βόλου.

Η φύλαξη στα δημοτικά

Εξάλλου με αφορμή τα δύο αλλεπάλληλα περιστατικά διαρρήξεων που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε δύο δημοτικά σχολεία της Νέας Ιωνίας, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου έγινε γνωστό ότι από τα 137 συνολικά σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου, 23 σχολεία ζήτησαν την προμήθεια συστήματος συναγερμού, ενώ άλλα 20 σχολεία ζήτησαν τη φύλαξη του σχολείου τους από εταιρία φύλαξης. Για την τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού, όπως εξηγεί η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σούλα Μπαρτζιώκα, υπάρχει συνεργασία με το 2ο ΣΕΚ Βόλου. Τα σχολεία, όπως σημειώνει, αγοράζουν τα απαραίτητα υλικά, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 400 – 1.000 ευρώ και οι υπεύθυνοι του 2ου ΣΕΚ προχωρούν στον προγραμματισμό της συσκευής που τοποθετείται από ειδικό τεχνίτη του Δήμου Βόλου με βάση τα σχέδια που του παραδίδονται. Στον αντίποδα, όπως καταλήγει η κ. Μπαρτζιώκα, όσα σχολεία επιθυμούν να συμβληθούν με εταιρία φύλαξης, τότε μπορούν να απευθύνονται στην εταιρία φύλαξης που έχει αναδειχθεί μετά από σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό που έχει κάνει ο Δήμος. Το μηνιαίο κόστος των υπηρεσιών φύλαξης σε αυτή την περίπτωση είναι 25 ευρώ + ΦΠΑ το οποίο καλύπτεται από τα έσοδα για τις λειτουργικές δαπάνες που έχει κάθε σχολική μονάδα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου