ΤΟΠΙΚΑ

Νέο ΕΣΠΑ με 540 εκατ. ευρώ

νέο-εσπα-με-540-εκατ-ευρώ-471912

«Ξεκινάμε όλοι μαζί εδώ στη Θεσσαλία μία νέα προσπάθεια για το ΣΕΣ (το νέο ΕΣΠΑ), έχοντας στη διάθεσή μας πόρους ύψους 540 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να είναι διαγενεακές και να απαντούν στο ερώτημα τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε ημερίδα για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων φορέων και των πολιτών της Θεσσαλίας για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 της χώρας, την πορεία σχεδιασμού του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης-RIS3 στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο διαβούλευσης και συνεργασίας για την προετοιμασία και έναρξη του νέου προγράμματος.

Στη ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη συνεργασία και τη συνέργεια που ανέδειξαν τη Θεσσαλία πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ 2007-2013, τόνισε τα εξής: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια δύσκολη περίοδο και πετύχαμε να εφαρμόσουμε την αρχή της συλλογικής ηγεσίας, να απογειώσουμε την απορροφητικότητα στο 71% από 20% που την παραλάβαμε, να συνεργαστούμε υποδειγματικά με όλους τους φορείς, να τρέξουμε έργα και διαδικασίες».

Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα ημιτελές έργο από το Γ’ ΚΠΣ, αντίθετα διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ξεκινάμε όλοι μαζί, με συλλογική ηγεσία. Συνεργαζόμαστε με ειλικρινείς προθέσεις, με όλους τους φορείς, όπως κάναμε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με το τρέχον ΕΣΠΑ, γιατί πρέπει να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν, θα είναι και εκείνοι, οι οποίοι πρόκειται να υλοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε καλύτερα και θα πετύχουμε την ανάλογη προστιθέμενη αξία.»

Εκείνο που υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί με βάση τη λεγόμενη «αρχή του ποτιστηριού», δηλαδή να διαχέονται πόροι σε πολλές μικρές παρεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση τις μείζονες στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο. Ο χρόνος στη χώρα τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει. Η μεγαλύτερη παραγωγική διαδικασία ήταν η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών. Σήμερα πρέπει η ατομική ευθύνη του καθενός να γίνει συλλογική ευθύνη. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Το νέο ΕΣΠΑ μας δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αναπτυξιακής πνοής. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε. Μαζί συνεχίζουμε, μαζί πετυχαίνουμε», διαβεβαίωσε ο Κ. Αγοραστός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης ανέφερε ότι «το νέο ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ελπίδα για τον τόπο μας. Πρέπει να είμαστε διορατικοί και με σκληρή δουλειά να πετύχουμε τους στόχους μας. Χάρη στις προσπάθειες του περιφερειάρχη και των υπηρεσιών μας πετύχαμε απορροφητικότητα 71%. Συνεχίζουμε με την ίδια μεθοδολογία και με σύμμαχο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Δημήτρης Κουρέτας στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής: «Σήμερα θεωρώ, ότι είναι η πρώτη ανοιχτή και μεγάλη εκδήλωση, που θα παρουσιάσουμε ένα κομμάτι της δουλειάς που έχουμε κάνει και που αφορά το ΠΕΠ, το οποίο είναι η δουλειά του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας ή όπως λέγεται RIS3, για την έρευνα και καινοτομία. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που συμβαίνει για πρώτη φορά κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και στην Κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πανέτοιμο να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, τα οποία είναι για αυτόν το σκοπό. Η Περιφέρεια έχει δουλέψει πάρα πολύ εντατικά. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καινοτομίας έχουμε κάνει μια δουλειά, η οποία θεωρήθηκε σαν bestpractice από το Υπουργείο και πλέον θα διδαχθεί από αυτό το εξάμηνο στην εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης και νομίζω, ότι σας Περιφέρεια και σαν Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι για να μπούμε δυναμικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου