ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητά χρηματοδοτήσεις ο ΟΛΒ

αναζητά-χρηματοδοτήσεις-ο-ολβ-47191

Στην αναζήτηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων έχει προβεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου προκειμένου να γίνει η αναγκαία σύνταξη μελετών που αφορούν τόσο στο ΣΙΛΟ, όσο και στη μεταφορά του scrap στην τρίτη προβλήτα, αλλά και στα ηχοπετάσματα για την προστασία από την ηχορύπανση. Για την κατασκευή των έργων υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψος 5,5 εκ. ευρώ. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Γιάννης Πρίγκος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Ειδικότερα μέσα από τις μελέτες προβλέπονται επεμβάσεις στο Σιλό, επεμβάσεις στην 3η προβλήτα και ηχοπροστασία προς τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου.
Ο κ. Πρίγκος χαρακτηριστικά τόνισε ότι την ολοκλήρωση των μελετών θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις των έργων με την ταυτόχρονη αναζήτηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται στο ΥΠΕΚΑ. «Η κατασκευή των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών έργων είναι απολύτως αναγκαία και προβλέπονται από την σχετική ΚΥΑ που βασίστηκε στο master plan του λιμανιού, ενώ ιδιαίτερα για τα έργα στο Σιλό θα πρέπει να τρέξουμε, γιατί τέλος Μαΐου λήγει και η προθεσμία για να λειτουργήσει όπως πρέπει το Σιλό, αν κι έχουμε ζητήσει παράταση».
Όπως τόνισε ο κ. Πρίγκος, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό θα συζητήσουν το σύνολο των θεμάτων του λιμανιού, προκειμένου να βρουν από κοινού λύσεις για τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών έργων.

Γεφύρωση του χειμάρρου Ξηριά
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι ο ΟΛΒ θα διαθέσει 52.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου γεφύρωσης του χειμάρρου Ξηριά για να δοθεί η γέφυρα σε κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά ο κ. Πρίγκος τόνισε: «Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί, ως όφειλε, το αρμόδιο Υπουργείο, προφανώς λόγω οικονομικής αδυναμίας. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις του κ. Αγοραστού, το έργο παρελήφθη και σε συζήτηση μαζί του, αναλαμβάνουμε πλέον εμείς την ευθύνη για τη χρηματοδότησή τους από τα πενιχρά μας οικονομικά», πρόσθεσε ο ίδιος και εκτίμησε ότι το ΥΠΕΚΑ θα ανταποκριθεί στα αιτήματά του και θα διαθέσει τα χρήματα που θα ζητηθούν.

Τέλος σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΒ κ. Γιάννη Πρίγκο μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του master plan οι εξής δράσεις:
– Πιστοποίηση κατά ISO 14.000.

-Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι ραδιενέργειας σε φορτία της εταιρίας Χαλυβουργία Ελλάδας στο χρονικό διάστημα από 19 – 21 Οκτωβρίου 2012, σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό της ΕΕΑΕ.
-Έχει πραγματοποιηθεί σεμινάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το προσωπικό της ΟΛΒ Α.Ε. με θέμα την ενημέρωση των εργαζομένων για την προστασία από ραδιολογικό υλικό.
-Έχει συναφθεί συμφωνία με την εταιρία ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ για την ανακύκλωση των χρησιμοποιούμενων συσσωρευτών.
-Έχει συναφθεί συμφωνία με το εργαστήριο «Αλ. Γούναρης – Χημικά Εργαστήρια» για τον ποιοτικό έλεγχο του θαλασσίου ύδατος δύο φορές τον χρόνο.
-Έχει συναφθεί συμφωνία με την εταιρία «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.» για την ανακύκλωση λαμπτήρων φωτισμού.
-Διενεργούνται ηχομετρήσεις και τα αποτελέσματα αναρτούνται στην ιστοσελίδα της ΟΛΒ Α.Ε.
-Για την πρόοδο των τεχνικών έργων εφαρμογής της ΚΥΑ εγκρίθηκε η μελέτη των έργων που αφορούν στις κύριες πηγές ρύπανσης (Σιλό Αποθήκευσης, μεταφοράς δραστηριότητας παλιοσίδηρου scrap).
-Με σχετική απόφαση του Υ.ΠΕ.ΚΑ. έχει εγκριθεί η τροποποίηση της ΚΥΑ και έχει αυξηθεί ο χρόνος υλοποίησης των απαιτούμενων τεχνικών έργων.
-Σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση αέριας ρύπανσης από το Σιλό Αποθήκευσης, η τεχνική υπηρεσία έχει εκδώσει σχετική οδηγία, η οποία έχει σαν στόχο να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τους αέριους ρύπους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου