ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδονται οι φήμες «μετακόμισης»

διαψεύδονται-οι-φήμες-μετακόμισης-47181

Το μόνο που συνδέει τη μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Βόλου στη Λαμία με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, είναι ο αριθμός «3», εξηγούσε χθες ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης.

Και αυτό διότι το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που έσπειρε ζιζάνια, ανέφερε τα εξής: «Πόλεις που θα «απολέσουν» το ΑΕΙ τους (π.χ. θα καταργηθεί το Παν. Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και ένα τμήμα) μπορεί να δουν τον αριθμό των τμημάτων που εδρεύουν σε αυτές να αυξάνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ισχυρής σχολής (με τρία τμήματα), η οποία θα ανήκει στο «νέο» ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
ΦΩΤΟ: Ηλίας Καράτσαλος

Αυτό το «τρία», το οποίο σε επόμενο δημοσίευμα – αναπαραγωγή έλαβε… ονοματεπώνυμο, αναφέροντας τα Παιδαγωγικά Τμήματα ως πιθανά για «μετακόμιση», οδήγησε τα μέλη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας και τους φορείς να λάβουν θέση μάχης.

Οι διαψεύσεις κάθε ενδεχομένου μετακίνησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων ήταν τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές. Μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θαν. Νάκος δια στόματος του υπουργού Παιδείας ότι πρόκειται για ανυπόστατες φημολογίες, τη διάψευση του σεναρίου που άκουσαν από στελέχη του υπουργείου μέλη των πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου Διοίκησης αναζητώντας το βάσιμο ή μη του σεναρίου, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής προχθές το βράδυ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης των Τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, έστω και αν οι αντιδράσεις μοιάζουν πλέον με «πρόβα», κατέστη απόλυτα σαφές ότι το Πανεπιστήμιο και ο Βόλος δεν θα επιτρέψουν ούτε σκέψη να διαλυθεί το τοπικό ακαδημαϊκό Ίδρυμα.

Εκείνα τελικά που προκάλεσαν τον γενικό ξεσηκωμό ήταν διερευνητικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, στις 4 Ιανουαρίου, της πρυτανικής αρχής με τον υπουργό Παιδείας από τον σύμβουλο του υπουργού και τα οποία σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Μιχ. Ζουμπουλάκη δεν εκτιμήθηκαν ως «επικίνδυνα», το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και η αναδημοσίευσή του.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτές τις πηγές διασποράς ψευδών ειδήσεων» ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα «Σαράτση», της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, των προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, εκπροσώπων φοιτητών, ακαδημαϊκών και υπαλλήλων και πλήθους φορέων.

Παρά τις διαψεύσεις του σεναρίου ο συναγερμός δεν έληξε. Άλλωστε, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη οι καιροί είναι πονηροί και «όλοι γρηγορούμε για να μη συμβεί». Είναι πρόσφατες δε παρόμοιες φήμες, οι οποίες ταρακούνησαν το Πανεπιστήμιο Πατρών περί μετακίνησης των δικών Παιδαγωγικών Τμημάτων και μετά από γενική κατακραυγή τα σενάρια τέθηκαν στο περιθώριο.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι όλων των μελών της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμους τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της πόλης, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τον ακρωτηριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή τη μετακίνηση τμημάτων τους που θα οδηγήσουν σε μαρασμό. Ούτε αποδέχονται τη μετονομασία του Πανεπιστημίου σε «Κεντρικής Ελλάδας».

Τέλος στις φήμες θα δώσει το περιεχόμενο του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο και θα τεθεί σε διαβούλευση 60 ημερών πριν το υπουργείο Παιδείας καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη.
Ψηφίσματα με τα οποία εκφράζουν τη σθεναρή αντίδρασή τους σε μετακίνηση τμημάτων εξέδωσαν, εκτός των άλλων, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φοιτητικοί σύλλογοι, ο σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και τα ψηφίσματα που εξέδωσαν μετά από γενικές συνελεύσεις χθες τα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα.

Ελένη Ανδρέου
Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου

«Σε μια δύσκολη συγκυρία το Πανεπιστήμιο και οι φορείς συσπειρώθηκαν για την αποτροπή σχεδίων, που θα ήταν καταστροφικά για το ακαδημαϊκό Ίδρυμα, τους φοιτητές του και την πόλη του Βόλου.»

Μιχάλης Ζουμπουλάκης
Αντιπρύτανης, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης

«Δεν υπάρχει περίπτωση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έχει καταξιωθεί στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη μετά από προσπάθειες δεκαετιών, να διαπραγματευτεί σενάρια διάλυσης, ακρωτηριασμού του. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν τεμαχίζεται, δεν μοιράζεται δεν παραχωρείται. Δεν μπαίνει σε συζήτηση οποιοσδήποτε λόγος κατάτμησής του. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Ακόμη και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που μαζέψαμε τις φιλοδοξίες μας για νέα τμήματα αν και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, πλησιάζουμε να τακτοποιήσουμε το κτηριακό πρόβλημα και των τελευταίων τμημάτων. Σε μία τριετία υπολογίζουμε ότι θα έχουμε εγκαταλείψει και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο νοικιασμένου χώρου».

Φίλιππος Βλάχος
Πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής

«Την προηγούμενη εβδομάδα άτυπα ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο της συνάντησης των πρυτανικών αρχών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις 4 Ιανουαρίου. Στη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκαν ερωτήματα για πιθανή μετακίνηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πιθανή συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και μετονομασία του σε «Κεντρικής Ελλάδας». Το δημοσίευμα που ακολούθησε δημιούργησε τεράστια αναστάτωση και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου τα Παιδαγωγικά Τμήματα αναλάβαμε πρωτοβουλίες να διερευνήσουμε εάν τα σενάρια έχουν βάση και υπόσταση. Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας απέναντι σε οποιαδήποτε μετακίνηση τμημάτων με σχεδιασμούς στο πόδι και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Δόμνα Κακανά
Καθηγήτρια ΠΤΠΕ, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος

«Η προσπάθεια 25 ετών των Παιδαγωγικών Τμημάτων, τα οποία γιγαντώθηκαν σε φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους δεν μπορεί να σβηστεί με μια μονοκονδυλιά, με πρόχειρες αποφάσεις ή με κακές συμβουλής. Δεν είναι μια απλή μετακόμιση, αλλά θα είναι η διάλυση των Παιδαγωγικών Τμημάτων, τα οποία έχουν πετύχει πολλά και έχουν διακριθεί καταλαμβάνοντας υψηλότατη θέση στην Ελλάδα για το επίπεδο σπουδών τους».

Μαρία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης

«Είναι αδύνατον να βρεθεί οποιοσδήποτε λογικός λόγος υποστήριξης ενός ενδεχομένου μετακίνησης τμημάτων. Ούτε χωροταξικοί ούτε επιστημονικοί λόγοι μπορεί να υποστηριχθούν για να οδηγήσουν σε άλλη περιφέρεια τρία τμήματα με περισσότερα από 60 μέλη ΔΕΠ, με 2.500 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με περισσότερους από 15 διοικητικούς υπαλλήλους και με πέντε μεταπτυχιακά, με δεκαετή ανάπτυξη. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους την απόλυτη αντίθεσή μας».

Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

«Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για τη φημολογούμενη «αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας» των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Μόνο μικροκομματικά κριτήρια ή κοντόφθαλμες πολιτικές θα δικαιολογούσαν το σενάριο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για το Πανεπιστήμιο και θα οδηγούσε τα Παιδαγωγικά του Τμήματα σε απομόνωση και κατά συνέπεια σε μαρασμό. Το σενάριο δεν εξυπηρετεί κανένα ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό ή οικονομικό κριτήριο και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου