ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τους 156 εκτελεσμένους στο Καζανάκι

τίμησαν-τους-156-εκτελεσμένους-στο-καζαν-471062

Τίμησαν τους 156 εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή και παρουσία δεκάδων συγγενών και απογόνων τους, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο που έχει στηθεί στην περιοχή Καζανάκι, όπου την περίοδο από το Δεκέμβρη του 1947 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1949 εκτελέστηκαν 156 μέλη του ΚΚΕ και αγωνιστές που δρούσαν δίπλα τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την περιοχή του Βόλου.

Οπως τονίστηκε: «το Καζανάκι είναι από τις πιο αιματοβαμμένες περιοχές της χώρας. Τα βράχια και τα χώματα του Σαρακηνού έχουν ποτιστεί με το αίμα και τις ψυχές 156 κομμουνιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Η μαζική αυτή σφαγή μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις φρικαλεότητες των ναζί και των φασιστών, τις μαζικές δολοφονίες στο Δίστομο, στη Δράκεια και αλλού. Φανερώνει τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, το αδίστακτο πρόσωπο της εξουσίας των βιομηχάνων και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που μετά την απελευθέρωση και με τη στήριξη της Αγγλίας και των ΗΠΑ, επιχείρησαν τη φυσική εξόντωση της ηγεσίας των λαϊκών αγώνων και της πάλης του λαού, των κομμουνιστών και των οπαδών του ΚΚΕ».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γκέλης Πολύβιος, πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ συνόδευσε την εκδήλωση με τραγούδια και ποιήματα του αγώνα. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ έκανε ο γραμματέας της, Βασίλης Μεταξάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου