ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης για τα εγκαίνια έκθεσης αστυνομικών κειμηλίων

στον-βόλο-ο-γ-γ-δημόσιας-τάξης-για-τα-εγ-47091

Τη μόνιμη έκθεση-ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία και τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει στηθεί στον διάδρομο του δευτέρου ορόφου και σε ένα γραφείο του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, πρόκειται να εγκαινιάσει μεθαύριο, Παρασκευή 20 Απριλίου στις 10 το πρωί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης. Η έκθεση κειμηλίων που καταγράφει την ιστορία ενός και πλέον αιώνα των αστυνομικών σωμάτων με έμφαση στη Μαγνησία, είχε ανοίξει τις πύλες της τον περασμένο Οκτώβριο και θα εγκαινιαστεί επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μία από τις πιο παλιές στολές χρονολογείται το 1930, και ανήκε στον χωροφύλακα Κωνσταντίνο Κατσιφό.

Όλα τα κειμήλια της έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα την ιστορική διαδρομή των αστυνομικών Σωμάτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μαγνησία. Οι στολές είναι αυθεντικές και προσφέρθηκαν από αστυνομικούς και τις οικογένειες τους ή άλλους πολίτες, οι οποίοι τις είχαν διαφυλάξει επί δεκαετίες, ενώ μέρος της συλλογής αποκτήθηκε χάρη στη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Πηλίκια, ξίφη, μετάλλια και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ξεχωριστή θέση στην έκθεση η οποία συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Πλήθος παλαιών σημάτων, άλλων στολών, σφυρίχτρων, φανών, χειροπεδών, σφραγίδων κ.ά. εκτίθενται στις γυάλινες προθήκες. Είναι αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων, και γι’ αυτό παραπέμπουν σε άλλες εποχές των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα εκτίθεται πλούσιο έντυπο υλικό, το οποίο περιλαμβάνει εγχειρίδια που διδάσκονταν στις Αστυνομικές Σχολές, παλαιούς Κώδικες, βιβλία, περιοδικά και άλλα αστυνομικά έγγραφα που ταξιδεύουν ανάγλυφα πίσω στον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση στήθηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς σε συνεργασία με την Α.Δ. Μαγνησίας ενώ υποστηρίχθηκε και από ιδιώτες χορηγούς, και στηρίζεται τόσο από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας όσο και από τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου