ΤΟΠΙΚΑ

Αγγλος φιλέλληνας βαπτίστηκε Ορθόδοξος στην Αγία Μαρίνα Κισσού

αγγλος-φιλέλληνας-βαπτίστηκε-ορθόδο-470608

Ο 52χρονος Γουΐλιαμ Σάιμον Κάουπερ που ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στον Κισσό έλαβε το όνομα Ερμής

Ενθερμος φιλέλληνας και λάτρης της περιοχής μας είναι ο Βρετανός Γουΐλιαμ Σάιμον Κάουπερ, ο οποίος βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός την προηγούμενη Κυριακή στην Αγία Μαρίνα Κισσού και έλαβε το όνομα Ερμής. Απόφαση ζωής αποτέλεσε για τον 52χρονο Αγγλο η βάπτισή του, δεδομένου ότι η πολυετής πνευματική του αναζήτηση τον οδήγησε στην κατεύθυνση της Ορθοδοξίας, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος, βίωσε με την καρδιά του τον Χριστιανισμό και ήξερε ευθύς εξαρχής, ότι έχει πάρει τη σωστή απόφαση. Ο νεοφώτιστος ζει με τη σύντροφό του Ελένη Ασβεστά στον Κισσό τα τρία τελευταία χρόνια, μεγαλώνοντας την Νεράια, τον Ιωνα και τον 2χρονο Σωκράτη, ενώ βιώνει παράλληλα το φιλόξενο συναίσθημα της διαβίωσης σε έναν οικείο τόπο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η πνευματική αναζήτηση του φιλέλληνα Βρετανού έχει ως αφετηρία την παιδική του ηλικία, δεδομένου ότι βρίσκονταν πάντα κοντά στην Εκκλησία. «Γεννήθηκα στην Αγγλία, σε μια κωμόπολη κοντά στην Οξφόρδη, το Γουέστμπερυ και ανήκα στην Αγγλικανική Εκκλησία. Ο πατέρας μου προορίζονταν αρχικά για ιερέας και δίδασκε μαζί με τη μητέρα μου, η οποία έπαιζε Εκκλησιαστικό όργανο, σε σχολείο που συνδέονταν με την Εκκλησία της Αγγλίας» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στα 20 του χρόνια άρχισε ένα μεγάλο ταξίδι γνώσης και πνευματικής αναζήτησης, η οποία τον οδήγησε σταδιακά στην Ορθόδοξη πίστη. «Εζησα για μεγάλο διάστημα μακριά από την Αγγλικανική Εκκλησία και ένιωσα ότι κάτι άλλαξε μέσα μου. Αρχισα, λοιπόν, να διερευνώ τις θρησκείες της ανατολής και στην Αμερική, όπου διέμεινα για μεγάλο διάστημα, είχα συναναστραφεί με μια ομάδα γηγενών, που ερευνούσε θρησκείες και πολιτισμούς της Κίνας και της Ιαπωνίας» θυμάται ο ίδιος.

Εζησε αρκετά χρόνια στην Αμερική, δουλεύοντας σε ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρία παραγωγής ως μοντέρ, αρχικά στο Λος Αντζελες και στη συνέχεια στην Σάντα Κρουζ. Η διαρκής εσωτερική αναζήτηση τον οδήγησε σταδιακά στην εκπαίδευση γύρω από το σιάτσου και το βελονισμό, έχοντας ως δάσκαλο Αμερικανό διατροφολόγο και φιλόσοφο, ο οποίος ήταν γνώστης της μακραίωνης Κινέζικης παράδοσης.

Η απόφασή του να ασπαστεί το Χριστιανισμό προέκυψε σταδιακά. Φεύγοντας από την Αμερική, ταξίδεψε στην Ευρώπη το 1999 κι όπως σημειώνει ο ίδιος «έχασα για λίγο το θρησκευτικό μου προσανατολισμό, διότι δεν είχα μια ομάδα με την οποία να επικοινωνώ».

Στην Ελλάδα

Τύχη αγαθή τον οδήγησε στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Πήλιο, που έμελλε να αποτελέσει αγαπημένο τόπο διαμονής. «Ημουν στη Σκωτία για κάποιο διάστημα όταν ένας φίλος μου δημιούργησε μια οικοκοινότητα, το Σπίτι των Κενταύρων, στο Ανήλιο, προσκαλώντας με να την επισκεφτώ. Ηρθα για πρώτη φορά στο Πήλιο το 2003 και έμεινα τρεις εβδομάδες στο Σπίτι των Κενταύρων, στο Ανήλιο, όπου μου άρεσε πολύ το περιβάλλον. Με προσκάλεσαν και πάλι και τελικά αποφάσισα να ξαναέρθω το 2009. Τότε γνώρισα τη σύντροφό μου Ελένη, η οποία κατάγεται από την Αθήνα και η οικογένειά της ζει στη Λυκόβρυση» υπογραμμίζει ο κ. Κάουπερ.

Η οικογένεια ζει στον Κισσό από τις αρχές του 2012 και έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με τους κατοίκους της περιοχής και τον προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού π. Μιχαήλ Μιχάλαρο, ο οποίος ανέλαβε την κατήχηση του Άγγλου φιλέλληνα, προκειμένου να δεχτεί το βάπτισμα.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα φιλόξενη και όπως επισημαίνει ο κ. Κάουπερ «νιώθω πολύ όμορφα, νιώθω ελεύθερος στον Κισσό. Αισθάνθηκα αμέσως ότι υπήρχε πνευματική επικοινωνία και όταν πήγα για πρώτη φορά στην Αγία Μαρίνα Κισσού, ένιωσα ότι με καθήλωσε, ξύπνησε κάτι στην ψυχή μου. Αρχισα να πηγαίνω στην Εκκλησία και ξύπνησε μέσα μου η ανάγκη για πνευματική αναζήτηση. Το συναίσθημα που βίωσα πηγαίνοντας στην Εκκλησία ήταν πολύ δυνατό. Ηταν ένα βαθύ πνευματικό συναίσθημα και ένιωσα ότι είμαι μέλος αυτής της κοινότητας».

Τα συναισθήματά του κατά τη στιγμή της βάπτισης, με νονά τη μητέρα της συντρόφου του, Αννα Κατσικογιάννη, ήταν πολύ έντονα. «Ενιωσα ότι άφησα πίσω τα λάθη μου, ότι ξαναγεννήθηκα. Αισθάνθηκα ανακούφιση και ήταν πολύ εύκολο να αντιληφθώ ότι έκανα το σωστό. Μια φωνή μέσα μου, μου έλεγε ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση» αναφέρει με συγκίνηση ο νεοφώτιστος Ερμής.

Ελληνικό όνομα

Το όνομα Ερμής προέρχεται από τις μυθολογικές ιστορίες που άκουγε από παιδί και επελέγη, διότι ταυτίστηκε στη σκέψη του με την έννοια του αγγελιοφόρου, του αγγέλου. Οι κάτοικοι του Κισσού τον υποδέχτηκαν πολύ θερμά και παρευρέθηκαν στη βάπτιση, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος «μετά το βάπτισμα μου έσφιξαν το χέρι, ήταν πολύ συγκινητικό. Νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, ότι υπάρχει μια πόρτα επικοινωνίας ανοιχτή με τον περίγυρό μου. Δεν ένιωσα το ίδιο στο διάστημα των 10 χρόνων που έζησα στη Γερμανία» τονίζει στο σημείο αυτό.

Ο Ερμής, όπως τον αποκαλούν ήδη οι συντοπίτες του στον Κισσό, εργάζεται ως μεταφραστής και παράλληλα συνεργάζεται ως επιμελητής με εκδότες κυρίως στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ στο μεταξύ εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του γύρω από την Ελληνική γλώσσα, κάνοντας σχετικά μαθήματα.

Η επαφή του με την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση είναι καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο, διότι του δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνει πνευματικά «στην πηγή της ύπαρξής του» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το ουσιαστικό κίνητρο που τον οδήγησε στο βάπτισμα ήταν ουσιαστικά «η ανάγκη να ανοίξω την καρδιά μου. Οταν μίλησα με τον π. Μιχαήλ και διαπίστωσα ότι Ορθοδοξία σημαίνει να ανοίγεις την καρδιά σου, για να γνωρίσεις το Χριστό, ένιωσα πολύ δυνατά συναισθήματα. Βίωσα με την καρδιά μου την Ορθόδοξη πίστη» τονίζει ο ίδιος.

Η καθημερινότητά του στον Κισσό είναι γεμάτη από ήρεμες εικόνες και θετικά συναισθήματα, κοντά σε ανθρώπους με φιλόξενη διάθεση και εγκάρδια συμπεριφορά. Περιγράφοντας τους συντοπίτες του, ο κ. Κάουπερ αναφέρει ότι «είναι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και αυθόρμητοι». Ανάλογη εικόνα έχει σχηματίσει για το σύνολο των Ελλήνων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα ανακτήσουν και πάλι το βηματισμό τους, ξεπερνώντας την κρίση. Δηλώνει πανευτυχής διότι ζει στο βουνό των Κενταύρων και δεν σταματά να εκθειάζει τις ομορφιές της περιοχής και την φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων στους Βρετανούς φίλους του.

Ο νεοφώτιστος Ερμής Κάουπερ τη μέρα που βαπτίστηκε

Ο 52χρονος Γουΐλιαμ Σάιμον Κάουπερ που ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στον Κισσό έλαβε το όνομα Ερμής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου