ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 183 μαθητές στη Μαγνησία

στον-αέρα-183-μαθητές-στη-μαγνησία-851206

Τίτλοι τέλους γράφονται για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης μετά από 23 χρόνια λειτουργίας τους. Στη Μαγνησία λειτουργούσαν τμήματα σε πέντε σχολεία, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον φέτος 183 μαθητές – αθλητές. Μετά όμως από τις εξαγγελίες του Υπουργείου για εξορθολογισμό των δαπανών και στην Εκπαίδευση, στο νομό θα λειτουργήσει ένα τμήμα στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

Μεγάλη πληγή για τον σχολικό αθλητισμό αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης… με τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η αναστάτωση στο χώρο της Εκπαίδευσης ξεκίνησε πολύ νωρίς φέτος, μιας και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν είχαν προσληφθεί γυμναστές- προπονητές για τα ΤΑΔ. Η ανησυχία εντάθηκε με το πέρασμα των μηνών και εκφράστηκε από τους περισσότερους μαθητές των σχολείων του Βόλου με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι φόβοι μαθητών και εκπαιδευτικών που σημείωναν πως η καθυστέρηση πρόσληψης γυμναστών προμήνυε την κατάργηση των αθλητικών τμημάτων τελικά επιβεβαιώθηκαν.

Μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί κανένα τμήμα, με τους μαθητές είτε να έχουν ήδη να έχουν αλλάξει σχολείο, είτε να παραμένουν στο σχολείο τους ξεκινώντας όμως το μάθημα στις 9.45 το πρωί αντί στις 8.

Σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την εξέλιξη αυτή ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας κ. Λευτέρης Χατζηστάμος σημείωσε πως «είναι λυπηρό που υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις σε ένα θεσμό σχεδόν 23 ετών. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες. Ο θεσμός ξέφυγε. Υπήρχε σχολείο που είχε μόλις τρία παιδιά στο αθλητικό τμήμα, υπήρχαν σχολεία που στις ομάδες μπάσκετ είχαν μόνο έναν ψηλό παίκτη, τη στιγμή που υπάρχουν προδιαγραφές για το ποιοι μπορούν να παίξουν και ποιοι όχι».

Ο σχολικός αθλητισμός από εδώ και πέρα

Μετά από τις εξαγγελίες του Υπουργείου για εξορθολογισμό των δαπανών και στην Εκπαίδευση, ο χάρτης των αθλητικών τμημάτων στη Μαγνησία αλλάζει ριζικά.

Στο μόνο σχολείο που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα λειτουργήσει αθλητικό τμήμα είναι το 8ο Γυμνάσιο Βόλου κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τμήματα, ένα κολύμβησης κι ένα στίβου. Ωστόσο για το στίβο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αιτήσεις γυμναστών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει το εν λόγω τμήμα.

Η κολύμβηση θα λειτουργήσει εφόσον καταρτιστούν οι πίνακες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Ουσιαστικά τα αθλητικά τμήματα στα υπόλοιπα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Στο 2ο Γυμνάσιο υπήρχαν τμήματα κωπηλασίας, κανόε-καγιάκ, καταδύσεων και τοξοβολίας. Στο 4ο Γυμνάσιο τμήματα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ποδηλασίας και πάλης, χωρίς ωστόσο ο αριθμός των μαθητών να είναι επαρκής για τη λειτουργία των τμημάτων.

Για να λειτουργήσει ένα τμήμα χρειάζεται να έχει δώδεκα μαθητές ανά τμήμα και έντεκα κατά άθλημα στις τρεις τάξεις του σχολείου.

Ο αριθμός των μαθητών της Μαγνησίας που παρακολουθούσαν τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης ήταν 183.

Συγκεκριμένα στο 8ο Γυμνάσιο ήταν εγγεγραμμένοι 42 μαθητές, στο 2ο Γυμνάσιο 49, στο 4ο Γυμνάσιο 45, στο Λύκειο Αλμυρού 22 μαθητές και στο 4ο Λύκειο 25 μαθητές.

Ο κ. Χατζηστάμος σημείωσε πως με τόσο λίγα παιδιά είναι αδύνατη η λειτουργία των τμημάτων, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Τι συμβαίνει με τους μαθητές – αθλητές

Οι μαθητές όλους αυτούς τους μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχαναν τις δύο πρώτες ώρες της προπόνησης και ξεκινούσαν τα μαθήματα στις 9.45 το πρωί. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για όσα παιδιά αποφάσισαν να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο που είχε αθλητικά τμήματα.

Αρκετοί μαθητές ήδη έλαβαν μετεγγραφές για άλλα σχολεία, προκειμένου να ξεκινούν κανονικά τα μαθήματά τους στις 8 το πρωί, προτιμώντας σχολεία που βρίσκονται στη γειτονιά τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως στα αθλητικά τμήματα συμμετείχαν μαθητές απ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Για παράδειγμα στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου στα αθλητικά τμήματα φοιτούσαν μαθητές που διαμένουν στον Άναυρο, καθώς επιθυμούσαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο άθλημα.

Στον Αλμυρό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παιδιά του ΤΑΔ θα ενταχθούν στο κανονικό πρόγραμμα με παράλληλη συγχώνευση τμημάτων, ενώ υπάρχουν και σχολεία που αναμόρφωσαν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να μην χάνονται οι δύο πρώτες ώρες της προπόνησης άσκοπα και οι μαθητές του αθλητικού να μπορούν να ξεκινούν τα μαθήματά τους την ίδια ώρα με τους υπόλοιπους μαθητές.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα, μετά δηλαδή και την πρόσληψη μόνιμων γυμναστών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου