ΤΟΠΙΚΑ

Απόστολος Παπαδούλης: Εντός Σεπτεμβρίου το ΑΝΑΣΑ Νο2

απόστολος-παπαδούλης-εντός-σεπτεμβρ-468916

Θέμα ημερών να βγει στον αέρα η προκήρυξη του προγράμματος στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Εντός Σεπτεμβρίου είναι προς συζήτηση να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση «Ενισχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19», το γνωστό «ΑΝΑΣΑ Νο 2».

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), Απόστολος Παπαδούλης, λέει ότι η σχετική προκήρυξη είναι σχεδόν έτοιμη και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να βγει στον αέρα.

«Νομίζω ότι είναι μία καλή εποχή, γιατί αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πολλά προγράμματα, που μπορεί να μην αξιοποιηθούν στο σύνολό τους, άρα χρειάζεται ο χρόνος που μάλλον θα διαλέξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι η εταιρεία που υλοποιεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας το πρόγραμμα.

Τα κριτήρια του πολυαναμενόμενου προγράμματος για την αγορά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. «Θα είναι πάντως, τελείως διαφορετικά από του προηγούμενου, πιο ελαφριά, με σκοπό να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις», σημειώνει.

Η προκήρυξη είναι σχεδόν έτοιμη. «Την έχουμε δουλέψει και είναι υπόθεση δύο – τριών ημερών για να βγει στον αέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το πρώτο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε στο τέλος Ιουλίου. Σήμερα, «έχει πληρωθεί το 97% των επιχειρήσεων. Οι πληρωμές ξεκίνησαν τον Μάρτιο και υπάρχουν επιχειρήσεις που πληρώνονται ακόμη και σήμερα ανάλογα με την ταχύτητα που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά.

Στο πλαίσιό του εγκρίθηκαν για ενίσχυση περίπου 1.015 επιχειρήσεις και έχουν πληρωθεί πάνω από 950. Απομένει να πληρωθεί το υπόλοιπο 5%», προσθέτει.

Το ΑΝΑΣΑ Νο 2 εκτιμάται ότι θα είναι προϋπολογισμού πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να προετοιμαστούν από τώρα. Ο κ. Παπαδούλης λέει ότι οι διαδικασίες για την αναζήτηση των δικαιολογητικών θα είναι πολύ εύκολες και δεν θα απαιτούν ιδιαίτερο χρόνο. Σίγουρα θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό για να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις είναι ήδη ενημερωμένες από το πρώτο πρόγραμμα. Εκείνο που απαιτείται, είναι να ενεργοποιηθούν οι λογιστές κυρίως μικρών επιχειρήσεων για να αξιοποιήσουν και αυτές τα προγράμματα.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν προγράμματα επιχορήγησης για την εστίαση, τους δικηγόρους (Απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού γραφείου), τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και τον τουρισμό, ενώ ενδεχομένως να προκηρυχθούν και άλλα για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή μας εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19.

Σχεδίασε με στρατηγική ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου