ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώστε το έργο για τις διαρροές…

ακυρώστε-το-έργο-για-τις-διαρροές-851206

Δικαιώθηκε τελικά ο  Αντιδήμαρχος  Βόλου Γιάννης Στάμος  για τις ενστάσεις που είχε   εκφράσει   πριν από τρεις εβδομάδες περίπου για τα ερωτηματικά που εγείρονται από  το  τεύχος  προκήρυξης του έργου για  τη μείωση των διαρροών στο υπόλοιπο  50% του δικτύου ύδρευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου. 

Και αυτό γιατί  χθες έφθασε στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ η απάντηση  του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Προέδρου    του Προγράμματος   Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλου, ο  οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά για όλες τις καταγγελίες του Αντιδημάρχου   από το Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για τον τρόπο δημοπράτησης και ανάδειξης του αναδόχου του έργου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου στην απάντησή του σημειώνει ότι «προκειμένου   να εκτελεστεί το έργο με την αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη τεχνικά λύση, βάσει των κοινοτικών οδηγιών και των Κανονισμών της Ε.Ε.,  η Υπηρεσία μας πρόκειται να προχωρήσει σε διερεύνηση όλων των παραμέτρων του εν λόγω θέματος και κατόπιν θα σας  ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό θα αντιμετωπιστεί και η εφαρμογή του Ν.3852/2010 ( Καλλικράτης).
Κατόπιν των ανωτέρω, καταλήγει το έγγραφο του γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, είναι σκόπιμο να ακυρώσει η Υπηρεσία σας τη  διαγωνιστική διαδικασία και για το έργο της προμήθειας και  για το έργο της κατασκευής».
Αμέσως   μετά την ανάγνωση   του εγγράφου   του γ.γ του ΥΠΕΚΑ από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ   κ. Βούλγαρη   ο Αντιπρόεδρος   του Δ.Σ.  και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης έσπευσε   να δικαιολογήσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ που είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη δημοπράτηση του   έργου, συνολικού ύψους 4.395.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που χρηματοδοτείται κατά 85% από πόρους της Ε.Ε και κατά 15% από ιδίους πόρους  (σ.σ. έγινε πριν από μία εβδομάδα), αποστέλλοντας παράλληλα στο ΥΠΕΚΑ τις αιτιάσεις Στάμου για διευκρινίσεις στον τρόπο δημοπράτησης του έργου,  μιλώντας για συνέπεια του Διοικητικού Συμβουλίου. Απαντώντας ο κ. Στάμος που πήρε   τελευταίος  το λόγο   έκανε την παρακάτω δήλωση «Χαιρετίζω την απόφαση του κ. Ανδρεόπουλου. Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη έντιμοι άνθρωποι στη δημόσια διοίκηση και θέλω να πω στον κ. Μαβίδη που μίλησε για συνέπεια ότι αν δεν   έφερνα   το φάκελο    στο Διοικητικό Συμβούλιο κανένας   δεν θα έπαιρνε χαμπάρι. Ας αναγνωριστεί λοιπόν και αυτό»…
Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης η Επιχείρηση για τους όρους του διαγωνισμού λειτούργησε στο πνεύμα των οδηγιών που δόθηκαν από τους υπεύθυνους του Προγράμματος. Το πρόβλημα δεν είναι σε μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Κεντρικά. Και είναι δικτυωμένο παντού…   
 
Οι καταγγελίες Στάμου           
    Σημειώνουμε πως αφορμή για τις καταγγελίες Στάμου στάλθηκε έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) που εστάλη στη Διαδημοτική Επιχείρηση στις 24 Νοεμβρίου και που ζητούσε την επαναπροκήρυξη του έργου με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που επελέγη από την υπηρεσία. 
Ο κ. Στάμος στις καταγγελίες που είχε κάνει πριν από τρεις εβδομάδες στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ επέμεινε ότι ο τρόπος μελέτης είναι «φωτογραφικός», αφού δεν λείπει ούτε ένα κόμμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τους διαγωνισμούς που γίνονται για αντίστοιχα έργα που δημοπρατούνται με το ίδιο αντικείμενο αυτή την περίοδο και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Φοβάμαι, είπε ο κ. Στάμος, ότι το θέμα υπερβαίνει τα στενά όρια της ΔΕΥΑΜΒ. Άλλες επτά ΔΕΥΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα δημοπρατούν το ίδιο έργο με τις ίδιες «φωτογραφικές» διατάξεις. Σήμερα τα συμβόλαια θανάτου είναι χαμηλής τιμής, είπε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, «φωτογραφίζοντας» ότι πίσω από την προμήθεια του εξοπλισμού για τα έργα είναι θυγατρικές εταιρίες της Siemens που προμηθεύουν τις ΔΕΥΑ με το συγκεκριμένο εξοπλισμό. Επιχειρηματολογώντας για τον τελευταίο του ισχυρισμό είπε ότι αυτό προκύπτει,  όπως σημείωσε,  από τον τρόπο που προτείνει η μελέτη, η οποία ζητά όπως οι εταιρίες που επιλεγούν να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή δέκα αντίστοιχων έργων την τελευταία 5ετία. Ο κ. Στάμος επέμενε ότι το Υποέργο Ι του συνολικού έργου που αφορά στην προμήθεια και την εγκατάσταση του εξοπλισμού του έργου είναι έργο και όχι προμήθεια. Ακόμη ο κ. Στάμος τόνισε ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης μέχρι την ημερομηνία δημοπρασίας μεσολαβεί διάστημα μόλις 1½ μήνα. Το διάστημα αυτό, όπως υπογράμμισε, δεν επαρκεί σε καμία εταιρία να δώσει ολοκληρωμένη προσφορά για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Κάποιοι φαίνεται ότι την είχαν έτοιμη» είχε πει μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Βόλου.  

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου