ΤΟΠΙΚΑ

Σύνδεσε δημοτική δεξαμενή… με ένα χωράφι, ένα λαχανόκηπο και κοτέτσι

σύνδεσε-δημοτική-δεξαμενή-με-ένα-χωρ-468825

Δύο άτομα καταδικάστηκαν και ένας απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, για υπόθεση που αφορούσε στην παράνομη άντληση νερού από τη δημοτική δεξαμενή, στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, για άρδευση.

Η υπόθεση αφορά στο 2013, και έφτασε στις αίθουσες των δικαστηρίων μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε γίνει από τον δήμο, εναντίον τριών κατοίκων της περιοχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως το χωριό αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας, παρά το γεγονός ότι η στάθμη της δημοτικής δεξαμενής όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε έρευνα που έγινε από τους υδραυλικούς του δήμου, μετά από υπόδειξη του αρμοδίου αντιδημάρχου, διαπιστώθηκε πως στη δημοτική δεξαμενή που υδροδοτεί το χωριό, είχε «μπει χέρι», είχαν γίνει μικροπαρεμβάσεις και με λάστιχα που εκτείνονταν σε αρκετή απόσταση, ποτίζονταν ένα χωράφι και ένας λαχανόκηπος. Η έρευνα από τους υδραυλικούς συνεχίστηκε και έφτασε μέχρι και τη δημοτική βρύση που υπάρχει σε εκκλησία του χωριού, όπου επίσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν ενδείξεις ότι αντλούνταν νερό με σκοπό να ποτιστεί παρακείμενο κοτέτσι.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε αιρετός που εκείνη την περίοδο ήταν αρμόδιος για τη διαχείριση των νερών στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και ο οποίος, όπως τόνισε, για τον εντοπισμό των φερόμενων ως υπαιτίων της λαθροϋδροληψίας ζητήθηκε η συνδρομή του δασοφύλακα της περιοχής, ο οποίος και υπέδειξε το κτήμα και τον λαχανόκηπο που σύμφωνα με τον ίδιο «κατέληγε το νερό».

Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου καταλόγισε στους τρεις κατηγορούμενους συγκεκριμένα ποσά για τις ποσότητες νερού που επί ένα χρόνο όπως είπε άντλησαν για άρδευση, τα οποία όμως ποτέ δεν πληρώθηκαν.

Ως μάρτυρας επίσης κατέθεσε ο ιερέας του χωριού Αγ. Δημήτριος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφερόμενος κυρίως στη χρήση της δημοτικής βρύσης, επισήμανε πως λίγο πολύ, ακόμη και οι ξένοι που μεταβαίνουν στην περιοχή ως επισκέπτες, απολαμβάνουν το τρεχούμενο νερό της δημόσιας βρύσης, για να παρέμβει ο εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας πως «μία βρύση μπορεί να είναι κοινόχρηστη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται κατάχρηση και να χρησιμοποιείται ώστε να ποτίζονται χωράφια ή ακόμη και κοτέτσια».

Στο δικαστήριο κατατέθηκαν διάφορα έγγραφα εκ μέρους της υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων, απαλλάχτηκε ωστόσο μόνο ο ένας, που φερόταν να ποτίζει τον λαχανόκηπό του, ενώ οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν, ο ένας με 8 μήνες φυλακή και ο δεύτερος με 30 ημέρες, με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου