ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκτός και πάλι έμεινε η Μαγνησία από την απόφαση για αγροτικούς γιατρούς

εκτός-και-πάλι-έμεινε-η-μαγνησία-από-τη-468798

Την ώρα που η Αλόννησος είναι υγειονομικά γυμνή και το περιφερειακό ιατρείο του νησιού λειτουργεί με «by pass», το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, καθώς και η Σκιάθος χρειάζεται ενίσχυση ενόψει του καλοκαιριού… Η Μαγνησία, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, απουσιάζει από τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί άγονες και για τις οποίες προβλέπονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων.

Η πρώτη απόφαση για τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών ελήφθη μετά τις προτάσεις που έκαναν οι ΥΠΕ τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή ένα χρόνο πριν, και προέβλεπε 311 θέσεις αγροτικών γιατρών. Η Μαγνησία ήταν παντελώς απούσα. Η δεύτερη υπογράφτηκε χθες μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών και αφορούσε στην επέκταση της παροχής οικονομικών κινήτρων σε αγροτικούς ιατρούς (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν ή θα διοριστούν σε 78 θέσεις περιφερειακών ιατρείων σε άγονες περιοχές. Οι ιατροί αυτοί θα ενισχύονται με 400 ευρώ μηνιαίως.

Και σε αυτή την απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται η Μαγνησία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν χαρακτηριστεί «άγονες», όπως το Μουζάκι, η Ελασσόνα και στη Στερεά Ελλάδα η Μακρακώμη και η Αμφίκλεια.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, υπογράμμισε πως για τη Μαγνησία και ειδικότερα για τα νησιά όπως η Αλόννησος και η Σκόπελος, που οι γιατροί είναι «είδος προς εξαφάνιση» επιλέχτηκε η λύση της προκήρυξης επικουρικών και μόνιμων θέσεων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σημαντικό πρόβλημα με τους αγροτικούς γιατρούς.

Ωστόσο και με τη λύση που επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η 5η ΥΠΕ το αποτέλεσμα είναι μηδενικό αφού ο διαγωνισμός που έγινε για την Αλόννησο κρίθηκε άγονος και θα επαναληφθεί άμεσα για την προκήρυξη ενός μόνιμου γιατρού ενόσω οι υγειονομικές ανάγκες του νησιού θα καλύπτονται και από μετακινούμενους από άλλα Κέντρα Υγείας γιατρούς που θα κάνουν προσωρινά την υπηρεσία τους στο νησί ενόψει καλοκαιριού.

«Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αγροτικούς γιατρούς στις συγκεκριμένες περιοχές. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακύψει ζητήματα καθώς ορισμένοι επιλέγουν να σταματήσουν το αγροτικό και να κάνουν ειδικότητα. Εχουμε διάφορες σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και ενδεχομένως να καταθέσουμε πρόταση στο Υπουργείο Υγείας να επεκταθεί το μέτρο με τα οικονομικά κίνητρα και για Αλόννησο και Σκόπελο» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ν. Αντωνίου, για το επόμενο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου