ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει οριστικά η ΒΙΟΣΩΛ

κλείνει-οριστικά-η-βιοσωλ-851206

Τίτλοι τέλους για μία ιστορική βιομηχανία της Μαγνησίας. Η ΒΙΟΣΩΛ που άνοιξε τα φτερά της στο Βόλο το 1975 και έφτασε στην ακμή της να απασχολεί μέχρι 200 άτομα προσωπικό στη πρώτη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια… στο κλείσιμο, μετά και τη νέα συρρίκνωση προσωπικού που ανακοινώθηκε χθες από την τοπική διεύθυνση. Εκτακτη συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Βόλου μπροστά στις αρνητικότατες εξελίξεις.
 
 
Χωρίς καμία και πάλι προειδοποίηση αλλά με τους εργαζόμενους να περιμένουν ανά πάσα στιγμή το «μοιραίο» η τοπική διεύθυνση του εργοστασίου προανήγγειλε χθες δύο ακόμη απολύσεις. Μία προειδοποιητική και μία του μοναδικού διοικητικού υπαλλήλου της εταιρείας στο Βόλο που θα γίνει σήμερα.
Ο γραμματέας του συλλόγου Πρακτικών Μηχανικών Πέτρος Πλαντογιάννης ειδοποιήθηκε χθες από τον διευθυντή του εργοστασίου να παραλάβει προειδοποιητική απόλυση με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο. Ο συνδικαλιστής φυσικά το αρνήθηκε καταγγέλλοντας τη διαδικασία και αρνούμενος να υπογράψει την απόλυσή του. Χθες εξάλλου ενημερώθηκε και ο διοικητικός υπάλληλος ότι σήμερα απολύεται με αποτέλεσμα να σημάνει γενικός συναγερμός στο εργοστάσιο.
Το σωματείο έκανε παράσταση στο διευθυντή ο οποίος σύμφωνα με τους συνδικαλιστές δεν φρόντισε καν να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για το κλείσιμο του εργοστασίου, αφού προέβη σε εκτιμήσεις που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση εάν και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον Όμιλο για να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.
«Ουσιαστικά και σήμερα που μιλάμε η εταιρεία δεν λειτουργεί. Τυπικά απλά υπάρχει αφού και οι εργαζόμενοι που έχουμε απομείνει δεν κάνουμε τίποτα. Έχει σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία», επισήμανε αργά το απόγευμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του σωματείου Αν. Στεργίου.
Οι εναπομείναντες πλέον του προσωπικού εκφράζουν ανοιχτά φόβους για τις αποζημιώσεις τους, αφού όπως εκτιμούν απώτερος στόχος του Ομίλου είναι να υποχρεωθούν οι ίδιοι υπό το βάρος της άσχημης ψυχολογίας να αποχωρήσουν λαμβάνοντας την αποζημίωση που τους προτείνεται.
«Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα κάθε μέρα στο εργοστάσιο και από την Αθήνα να μην έχουμε καμία ενημέρωση για οτιδήποτε. Προφανώς έχουν βάλει στόχο να μας απογοητεύσουν τόσο  ώστε να αποχωρήσουμε με σκυμμένο το κεφάλι παίρνοντας όπως – όπως τις αποζημιώσεις για να μας ξεφορτωθούν», εκτίμησε ο Αν. Στεργίου που επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα «παραδοθούν αμαχητί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άσχημα δείγματα είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Εκτός από τις απολύσεις, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η εταιρεία άρχισε σταδιακά να εκποιεί μηχανήματα του εξοπλισμού από το τοπικό εργοστάσιο, δείγμα και αυτό ότι υπήρχε η πρόθεση για κατάργηση του κατασκευαστικού τμήματος που ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της τοπικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2008  η επωνυμία της εταιρίας Βιοσώλ άλλαξε σε "UNIBIOS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" και ο διακριτικός τίτλος της σε "UNIBIOS". Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα ΒΙΟΣΩΛ όπως  έλεγαν από τότε οι εργαζόμενοι  όταν ανακάλυψαν ξαφνικά ότι συμβάσεις απασχόλησής τους από την ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε είχαν μεταφερθεί στη νέα εταιρεία Holding "UNIBIOS".

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου