ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινάει ο νέος Πόλος Καινοτομίας

ξεκινάει-ο-νέος-πόλος-καινοτομίας-466440

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός την πρόταση για το νέο Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας. «Η προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο συγκαταλέγεται στις κεντρικές προτεραιότητες της αιρετής Περιφέρειας. Θεωρούμε την καινοτομία οξυγόνο για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

«Στόχος του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας είναι η προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο, η δημιουργία περιβάλλοντος καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη, η μόχλευση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, η δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση την υπάρχουσα ή αναπτυσσόμενη γνώση και απώτερο στόχο τη μετάβαση στην οικονομία και κοινωνία της γνώσης», υπογράμμισε ο αιρετός περιφερειάρχης αναδεικνύοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνδιαμορφώσουν την πρόταση της αιρετής Περιφέρειας.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε πως «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια Περιφέρεια για να είναι ανταγωνιστική μέσα στο σύστημα της παραγωγής – αξιοποίησης της γνώσης και της τελικής μετατροπής της σε οικονομική και κοινωνική ευημερία, θα πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά παραμέτρων, όπως:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συντονίσει, θα επεξεργαστεί και σε συνεργασία με τους φορείς θα υποβάλει ανταγωνιστική πρόταση χρηματοδότησης για το νέο Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κρίνοντας σκόπιμο ότι η σύνθεση των απόψεων των φορέων της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης και της εμπειρίας τους από την υλοποίηση του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας στο Γ’ ΚΠΣ, θα δώσει εγκυρότερα και αντιπροσωπευτικότερα αποτελέσματα σε σχέση με τις ενδεχόμενες μεμονωμένες τοποθετήσεις τους στο κείμενο διαβούλευσης της ΓΓΕΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να τοποθετηθούν γραπτώς σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέχρι τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου (12 μ.) ώστε το τελικό αποτέλεσμα να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία μέχρι 30 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο www.pthes.gov.gr (ενημέρωση/ανακοινώσεις).

Συναντήσεις με επικεφαλής

Τις άτυπες συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για σημαντικά ζητήματα της Θεσσαλίας εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση είχε ως αντικείμενο την κεραμοποιία «TERRA Α.Ε.-ΒΙΟΚΕΡΑΛ». Οι εγκαταστάσεις της σφραγίστηκαν μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς σε αποθήκη της εταιρείας, τον περασμένο Νοέμβριο, και η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προχώρησαν σε περιβαλλοντικό έλεγχο για να διευκρινιστεί το είδος των καυσίμων που χρησιμοποιείται από την εταιρία και τις επιπτώσεις από τη διαχείρισή τους και τη λειτουργία της δραστηριότητας.

Εν αναμονή, σύντομα, του πορίσματος των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ο κ. Αγοραστός συγκάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων για διεξοδική ενημέρωση.

Το θέμα, άλλωστε, θα συζητηθεί στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο μαζί με άλλα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Αγοραστός.

Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικοινώνησε με την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τους ελέγχους που διενήργησαν στην κεραμοποιία «TERRA A.E.-ΒΙΟΚΕΡΑΛ».

Στη συνάντηση ο Απ. Παπατόλιας εκπροσωπήθηκε, λόγω απουσίας του, από την Ευαγγελία Λιακούλη. Συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Βαγ. Μπούτας, Αστ. Ροντούλης, Κ. Πουλάκης, Δημ. Κουρέτας και Θ. Γενηκομσίου, η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου, ο πρώην νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός και ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Απ. Βλιτσάκης.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι στόχος του είναι οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίες είναι άτυπες αφού δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Θεσσαλίας.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου