ΤΟΠΙΚΑ

Οι επεκτάσεις στη Μελέτη του ΓΠΣ

οι-επεκτάσεις-στη-μελέτη-του-γπσ-465646

Οι επεκτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου κυριάρχησαν στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που συζήτησε την έγκριση των προτάσεων που θα κάνει στους μελετητές για τη Β1 Φάση, ένα βήμα δηλαδή, πριν αυτή φτάσει στη Β και οριστική Φάση και πάει για έγκριση στο ΣΧΟΠ και στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για υπογραφή και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η προτροπή της εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τούλας Μπακλατζή ότι «το ΓΠΣ δεν είναι, όπως για χρόνια πιστεύαμε, νέα οικόπεδα και δόμηση νέων κατοικιών» δεν έπιασαν τόπο. Ίσως γιατί, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ΤΕΕ , σε αυτή τη λογική εγκλωβίστηκαν και οι μελετητές. Απ΄ότι φάνηκε όμως από τη συζήτηση σε αυτή τη λογική εγκλωβίστηκε και η μείζονα μειοψηφία που μέσω του επικεφαλής της ζήτησε να αποσυρθεί η μελέτη και να έλθει μία νέα που θα περιλαμβάνει γενναίες επεκτάσεις, σε μία σειρά από περιοχές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες της Αγριάς και της Αισωνίας. Υπαναχωρείτε του είπε ο Δήμαρχος καθώς είχατε ψηφίσει το Μάιο του 2012 τον υπερκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό που είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου του επεσήμανε ο κ. Σκοτινιώτης με την επισήμανση ότι αυτό το κάνει για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Όχι, ανταπάντησε ο κ. Μουλάς. Δεν το κάνουμε με καμία υποβολιμαία διάθεση. Θεωρούμε ότι οι επεκτάσεις είναι μικρές μόνον οικιστικές νησίδες και ότι ολόκληρες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος θα αναπτυχθούν άναρχα με μη ανατάξιμα πολεοδομικά αποτελέσματα . Ούτε ο εισηγητής και Αντιδήμαρχος Δόμησης Νίκος Μόσχος που σήκωσε το κύριο βάρος για τη διεκπεραίωση της μελέτης από την πλευρά του Δήμου Βόλου μπόρεσε με την επιχειρηματολογία του να πείσει τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας που στο σύνολό της ψήφισε αρνητικά. Το ίδιο ψήφισε και η ΛΑΣ με τον επικεφαλής κ. Νάνο να διαφωνεί συνολικά , καθώς όπως είπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός υποτάσσει την υπερεκμετάλλευση της γης σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και στους κανόνες της αγοράς..

Η διαφωνία μας είναι για 200 στρέμματα, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μουλά ο εισηγητής κ. Μόσχος. Η αρχική πρόταση των μελετητών, όπως είπε, ήταν για επέκταση 3.115 στρεμμάτων, με τις προτάσεις του Δήμου του 2012 αυτές αυξήθηκαν σε 4.198 στρέμματα για να γίνουν τελικά δεκτές από τους μελετητές επεκτάσεις σε συνολικό μήκος 3.992 στρεμμάτων. Λίγο νωρίτερα ο Αντιδήμαρχος Δόμησης ο κ. Μόσχος είχε σημειώσει ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην Α΄ και τη Β΄ Φάση ο Δήμος μπόρεσε να παρακάμψει την αρχική εμμονή των μελετητών για τη μη επέκταση του Αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πάνω από τον περιφερειακό, να είναι εφικτή η τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικών Ελέγχου (ΖΟΕ), έχει απαλειφθεί η διάταξη για μη πολεοδόμηση 250 μέτρων ένθεν και ένθεν των βασικών οδικών αξόνων, καθώς και ο επαχθής όρος των 15 στρεμμάτων σε Περιοχές Ελέγχου Περιορισμένης Δόμησης.

Οι επεκτάσεις

σε Αισωνία και Αγριά

Οι επεκτάσεις μπορεί να αποτέλεσαν τις ενστάσεις της μείζονος μειοψηφίας , ωστόσο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος έκαναν ειδική αναφορά στις επεκτάσεις στους πρώην Δήμους Αισωνίας και Αγριάς. Ο κ. Σκοτινιώτης με αφορμή αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεντεύξεις του πρώην Δημάρχου Αισωνίας κ. Καντόλα, είπε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και αν ενοχλούνται κάποιοι. Όσο και αν είχαν μάθει να διαφεντεύουν διαφορετικά. Εμείς εκπροσωπούμε το συλλογικό συμφέρον, με τον κ. Μόσχο να σημειώνει από την πλευρά του ότι υιοθετήθηκε το 80% των προτάσεων που είχε κάνει το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Αισωνίας, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι τα μοναδικά αιτήματα του πρώην Δήμου που δεν έγιναν δεκτά ήταν ότι δεν δέχθηκε ο ενιαίος Δήμος Βόλου να μην οριοθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Σπαρτιάς και να μη διατεθούν 2500 στρέμματα πλησίον της Α΄ΒΙΠΕ, χωρίς αξιοποίηση των κενών βιομηχανικών κτιρίων που υπάρχουν στη Βιομηχανική Περιοχή.

Η επέκταση

στη Βαμβακιά

Θέμα προέκυψε και με την επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην περιοχή Βαμβακιά που είναι η περιοχή πάνω από τα «Αστέρια» στην Αγριά. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χαρ. Ζάχος και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Στόικος, ειδικά ο τελευταίος, υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης η παραπάνω περιοχή, επικαλούμενος παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Αγριάς , την οποία είχε ψηφίσει και ο ίδιος ως επικεφαλής της μειοψηφίας. Απαντώντας ο κ. Μόσχος αντέτεινε ότι η επέκταση δεν έγινε γιατί το ΤΕΕ τη χαρακτηρίζει « επέκταση αμφιλεγόμενης σημασίας» και επιπλέον, όπως είπε, γιατί είναι δίπλα σε μία μεγάλη βιομηχανία (ΑΓΕΤ), είναι κοντά σε αρχαιολογικό χώρο, η γεωλογική μελέτη έδειξε ότι το έδαφος της περιοχής είναι μέτριο έως ασταθές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου